Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Největší hollywoodské propadáky


ikona
TedGeorge
tématržby
Který filmy zruinovaly své tvůrce nebo rovnou celá studia? 

Pojďme si společně posvítit na největší hollywoodské bouračky. V Hollywoodu je to tak trochu jako na Aljašce v době zlaté horečky. Hrstka astronomicky zbohatne, zbytek se snaží pokrýt náklady nebo nebýt sežrán vlky. V poslední době sežrali vlci George Clooneyho a Zemi zítřka. První čísla hovoří o tom, že astronomicky drahý (190 milionů dolarů rozpočet a pravděpodobně 150 milionů reklama) film prodělá studiu Disney 140 milionů dolarů.

Díky tomu tedy mohu napsat, že je tento článek relevantní. Kritéria výběru TOP 11? Především je to zajímavost a známost. Jistě se najdou lidé, kteří budou argumentovat s tím, že ten a ten film prodělal mnohem víc peněz než zmíněný flák. Je to možné. Do výběru se prostě dostaly zajímavější snímky. Zároveň se tu nehraje na nějaké pořadí. Než abych se filmy z různých dekád snažil seřadit podle ztrát, které utrpěly, raději tu alibisticky napíšu, že mohl film na desátém místě klidně prodělat víc peněz než ten na místě třetím.

 

Několik dalších klíčových vysvětlivek: Rozpočet je uváděn bez nákladů na marketing. Často to jsou stejné náklady jako samotný rozpočet, u blockbusterů ta čísla exponenciálně rostou. Celkové tržby berou v úvahu pouze kinovýdělky z USA a ze světa. Nejsou tam započítány zisky z domácích nosičů a předprodeje televizních práv. Berte prosím v úvahu, že si studia berou méně než polovinu z celkových tržeb. Odhadovaná ztráta bere v úvahu všechna čísla a jsou to čísla převzatá alespoň ze dvou různých zdrojů. Oběsit se snad nešel nikdo, je to nadsázka. KarelR se vyjadřuje ke kvalitám daného filmu, nikoliv ke ztrátám. Vytáhni v hospodě je Vytáhni v hospodě.

11. Osamělý jezdec

Rozpočet: 215 (milionů dolarů) je ten nejnižší odhad
Celkové tržby: 260
Odhadovaná ztráta: 190
Oběsit se šel: Gore Verbinski
KarelR říká: Další z dlouhé šňůry deppovských týrání s luxusní výpravou.
Vytáhni v hospodě: Ve filmu měli původně vystupovat Vlkodlaci a měl se mnohem víc soustředit na nadpřirozeno.

Je třeba nabít ostrými. Johnny Depp je člověk, kterému je to s prominutím... jedno. První, a proti všem předpokladům extrémně úspěšní Piráti z Karibiku na nás přitáhli kletbu divnosti. Což o to, dvě pokračování korzárů byla ještě v klidu přežitelná, ale Alenkou počínaje začalo peklíčko (v nejlepším případě) průměrnosti a sázky na divnou nudu. Jistě, Johnny není jediný, kdo hraje pořád to samé. Hugh Grant by mohl vyprávět. Ale u Deppa už je to vážně otravné.

Celý svět s námi souhlasil, a tak nedávný Osamělý jezdec Gorea Verbinského propadl až na samé dno Hranické přehrady. S rozpočtem, který údajně daleko překročil magickou hranici 200 milionů dolarů (bez reklamy), prodělal Bruckheimer kalhoty. Opatrně se hovoří o ztrátách kolem 200 milionů dolarů. A co na to Johnny? Ten si dál jede svoje. Nedávno se ocitnul v propadáku Mortdecai: Grandiózní případ a další strašidelné průšvihy nás jistě čekají v blízké budoucnosti.

 

10. Nebeská brána

Rozpočet: 44
Celkové tržby: 3.5
Odhadovaná ztráta: Po započtení inflace a dalších nákladů prý neuvěřitelných 114 milionů dolarů
Oběsit se šel: Michael Cimino
KarelR říká: Nedávno se objevil třiapůlhodinový režisérský sestřih a věčná škoda, že to Ciminovi zabilo kariéru.
Vytáhni v hospodě: Ve filmu také hrající Jeff Bridges je z filmu dodnes nadšený a říká, že ho má čím dál raději.

Michael Cimino to měl dobře rozjeté. Plátna kin poctil výborným (napravujte resty, plantážníci) Lovcem jelenů a pak přišlo tohle. Když si člověk čte smutnou historii natáčení, má pocit, že ho chudáka musel proklít nějaký starý indiánský šaman. Původní rozpočet 7.5 milionů narostl skoro 6x (!). Cimino se projevoval jako naprostý megaloman, během filmu byl schopný postavit obří kulisy a následně je nechat zbořit. K tomu najal klidně i 500 komparzistů, jenom aby se pohádal s producentem a všechny je poslal domů.

Když se zoufalí producenti s ročním zpožděním dočkali první projekce hotového filmu, omdlévali hrůzou. Režisér měl jasné instrukce dodat film o délce mezi 2-3 hodinami a místo toho dodal pětihodinové monstrum. Stříhalo se, do kin šlo cosi, co příliš nedávalo smysl, diváci nepřišli a jeden jediný film dokázal položit kdysi slavnou distribuční společnost United Artists. Ta následně povstala z mrtvých díky MGM, Nebeskou bránu už jí ale nikdo neodpáře.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace