Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: MovieZone vs. Oscaři (2015)


ikona
KarelR
moviezoneoscaroscarytéma
Jak se nám líbila letošní osmička nominovaných filmů? 

Vyhlašování Oscarů je za dveřmi a i letos jsme se na něj snažili poctivě připravit. I díky vstřícné nabídce to docela klaplo, v případě zájmu tedy můžete zjistit, jak kdo z redakce hodnotí jednotlivé filmy a jak vidí Oscary celkově.

Opět jsme se zaměřili na kategorii Nejlepší film, takže se rozebírá hlavní osmička nominovaných. Netřeba totiž dodávat, že jinak musí dostat sošku hlavně J. K. Simmons. Ostatní výherci nás zase tolik netrápí...

PŘEHLED LETOŠNÍCH OSCAROVÝCH NOMINACÍ

Grandhotel Budapešť (CZ premiéra: 13. března 2015)

Hodnocení: Cival 8/10, KarelR 9/10, Mr. Hlad 8/10

 

Upřímně... kdo z vás v březnu hádal, že se Grandhotel Budapešť objeví za rok na Oscarech? Nejnovější bláznivina Wese Andersona sice posbírá minimum pozlacených talismanů, už samotný fakt, že se porve o devět sošek, ale nadmíru potěší. Kéž by se akademické klání plnilo komediemi častěji. Být politicky korektní a nominovat samé životopisy důležitých lidí je totiž strašně otravné!

Chlapectví (CZ premiéra: 18. srpna 2014)

Hodnocení: Cival 9/10, imf 8/10, KarelR 8/10

 

Richard Linklater už natočil i lepší filmy (většinou začínaly slůvkem "Před"), triumf Chlapectví je ale plně zasloužený. Dvanáctiletému filmařskému putování sice chybí dějové pnutí, plně ho ale vynahrazuje autenticita a režisérská obratnost. Ne, vážně to není jen o Linklaterově podstoupení něčeho, co je pro časosběrné dokumentaristy denním chlebem. Chlapectví je vzácným příkladem filmu, ve kterém se mohou obrovsky najít hlavně rozvedené manželské páry, a už kvůli tomu si letošní favorizovanou pozici plně zaslouží.

Kód Enigmy (CZ premiéra: 29. ledna 2015)

Hodnocení: Cival 7/10, imf 9/10, KarelR 7/10, Mr. Hlad 7/10

 

Učebnicový životopis, který tahají nahoru herecké výkony (což je vcelku obvyklé) a suchý britský humor (což zas tak obvyklé není). Kód Enigmy je na letošních oscarech spíš do počtu a nejspíš odejde s prázdnou, rozhodně ale jde o tu přijatelnější verzi cenové vějičky. Turingův příběh navíc rozhodně patří mezi ty nejzajímavější, které ještě šlo z historie vytáhnout. A jak padlo výše, tvůrci vymysleli dostatek odlehčenějších momentů na to, aby nešlo jen o ubulené mlácení geniální slámy. Po všech stránkách tedy ok.

---

Jak letos vidí Oscary imf:

Díky svým možnostem jsem letos/loni nakoukal většinu oscarových adeptů docela dopředu a měly tak čas ve mne patřičně uzrát. Ano, většinou myslím pět z osmi. Teorie všeho mi souhrou nešťastných náhod unikala, na Wese Andersona a Selmu jsem neměl náladu, takže to dopadlo spíš jako cílené vyzobávání. Když si ale všech osm výtečníků dáme do řady, je potřeba konstatovat, že letošní výběr je celkem pestrý a nelze ho smáznout jen hláškou "zase samý životopisy". Linklaterovo Chlapectví sice svým způsobem životopis je, ale časosběrnost a intimita ho staví do vlastní ligy. O tom, jak vyčnívá z řady Wes Anderson se asi bavit nemusíme, stejně tak je nezaměnitelné zrcadlo, které sobě samému nastavuje Birdman, nebo Whiplash, jenž vás zavede epickým způsobem do světa, o němž jste doposud neměli ani tušení. A Kód Enigmy mne osobně velmi bavil, ačkoliv šlo o učebnicovou životní story. Takže spokojenost, která doufejme bude po zásluze odměněna. Z odkoukaných tipuji těsný souboj Chlapectví a Birdmana, ale Wes Anderson zůstává černým koněm v pozadí.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace