Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: MovieZone vs. Oscaři (2015)


ikona
KarelR
moviezoneoscaroscarytéma
Jak se nám líbila letošní osmička nominovaných filmů? 

Vyhlašování Oscarů je za dveřmi a i letos jsme se na něj snažili poctivě připravit. I díky vstřícné nabídce to docela klaplo, v případě zájmu tedy můžete zjistit, jak kdo z redakce hodnotí jednotlivé filmy a jak vidí Oscary celkově.

Opět jsme se zaměřili na kategorii Nejlepší film, takže se rozebírá hlavní osmička nominovaných. Netřeba totiž dodávat, že jinak musí dostat sošku hlavně J. K. Simmons. Ostatní výherci nás zase tolik netrápí...

PŘEHLED LETOŠNÍCH OSCAROVÝCH NOMINACÍ

Americký sniper (CZ premiéra: 5. března 2015)

Hodnocení: imf 6/10, KarelR 6/10, Mr. Hlad 6/10

 

Mnoho povyku pro průměrný film. Americký sniper ladně zapadá do škatulky obyčejných životopisů, protože se v něm ale střílí a velebí člověka, jehož má Amerika v živé paměti, stal se z něj obří megahit. Možná i díky tomu se protlačil do oscarových nominací. Tím by to pro něj ale mělo hasnout, protože se nejedná o extra zajímavou ani nějak výraznou válečnou podívanou. Jistě, potěší Eastwoodova přímočarost a absence tlačení na politickou pilu. Kdybych si ale měl vybrat, jestli si dnes večer znovu pustím Amerického snipera, Na život a na smrt nebo Smrt čeká všude, Cooperovo kosení Iráčanů bych si určitě nevybral.

Birdman (CZ premiéra: 22. ledna 2015)

Hodnocení: Cival 10/10, imf 9/10, KarelR 9/10. Mr. Hlad 9/10

 

Mexičani milují dlouhé záběry. V Gravitaci se jimi chlubil Alfonso Cuarón a bylo z toho 7 Oscarů, letos je na řadě Alejandro González Iñárritu, který se stejným kameramanem vykouzlil parádní drama "na jeden záběr". Kdekdo určitě přeje sošku Keatonovi, i kdyby jen kvůli tomu, že se do podobné situace už nemusí dostat. Birdmana ale čeká tuhý boj ve většině kategorií, a nutno říct, že bude každá jeho výhra zasloužená. Kdy to naposledy bylo takhle napínavé? A kdy se mezi největší oscarové favority dostaly tak výborné filmy? Letos si Akademie zaslouží velkou pochvalu.

---

Jak letos vidí Oscary Cival:

U mě dobrý. Letos je těch přitažlivých projektů totiž víc než obvykle. Ty největší pecky se sice do užšího výběru nedostaly, i tak ale musím zúčastněným snímkům přiznat jistou jedinečnost. Teorie všeho mě samozřejmě nezajímá, to je přesně ten nudný akademismus, který mě míjí. A Kódu Enigmy se s touhle výzvou nepovedlo popasovat tak, aby mi z filmu padla čelist. K tomu jsem z oscarových uchazečů neviděl Selmu a Amerického snipera. Ale ostatní zúčastněné snímky mě překvapují svým zápalem, originalitou, leckdy odvahou, osobitostí nebo jedinečností. Asi vám nebude dělat problém přiřadit si ke každému z užšího okruhu favoritů ten správný přívlastek. Vlastně mi ani nebude vadit, když nevyhraje mému srdci nejbližší Birdman - i Boyhood i Grandhotel Budapešť se totiž vešly do mé letošní topky a bral bych je jako zacementování skvělých filmařů do hollywoodské síně slávy. Kéž by to tak platilo i v příštích letech (aneb koho dnes zajímají nové projekty Hazanaviciuse, Marshalla nebo Hoopera, že).

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace