Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 8: Nejlepší biblické filmy


ikona
xxmartinxx
tématop 10top 5
Co zbožňují křestaňé, co kacíři a co cinefilové? 

Bible... takové pěkné téma na poklidnou diskusi... a ještě lepší na biják. Platilo to především v padesátých letech, nicméně filmy inspirované knihou knih, ať už přímo adaptující některý z příběhů, nebo alespoň pracující s konkrétními postavami, vznikaly a vznikají po celou dobu historie kinematografie a po celém světě. Někdy, výjimečně, i kvalitně. A právě na ty nejlepší se dnes podívejme.

 

P. S.: V žebříčku jsem vynechal ty nejvolnější inspirace, u nich jsou biblická témata pouze naznačována formou příměr a alegorií (Bunuel, Bresson, aktuální Křížová cesta...), protože by se seznam až příliš rozrostl a ztratil konkrétnost. Nějak se stalo, že tím vypadlo všechno neanglicky mluvené... ale od toho je tu diskuze.

8) Roucho (1953)

Roucho tu být prostě musí, ačkoliv zpětně mezi ostatními biblickými opusy z padesátých let poněkud zapadá. Jenže tenhle příběh o putování Ježíšova ručníku představil světu Cinemascope, tedy širokoúhlý obraz, který zcela změnil podobu velkofilmů. Studio ve spojitosti s tím tak trochu kašlalo na děj a především machrovalo s obrazem, ohromovalo davovými scénami a nutilo diváky natahovat krk zprava doleva a obdivovat netušené možnosti filmových panoramat. Z tohohle úhlu pohledu naopak překvapí, jak rychle filmaři pochopili možnosti a přesně věděli, jak novou technologii využít.

 

Zajímavost: Cinemascope byl 3D své doby - vznikl v reakci na konkurenční média, tenkrát to byl boom televize a strach hollywoodských producentů, že o plátna už nebude zájem. Na rozdíl od 3D si ale Cinemascope lidé oblíbili a dnes už považujeme "akademický formát", tedy 4:3, za ten ošklivější a méně estetický jaksi automaticky.

Spokojenost Papeže: 7/10
Spokojenost Kacíře: 2/10

7) Quo Vadis (1951)

Podle románu z konce 19. století o utrpení raných křesťanů za Neronovy vlády vzniká na začátku padesátých let dvacátého film odehrávající se v půlce prvního. Rozhodně stojí za pozornost, jak se tato tři velmi odlišná období záměrně i nezáměrně mísí do něčeho, co sice neodpovídá ani jednomu z nich (nejméně samozřejmě tomu, v němž se odehrává). Tato trojí dobovost je v Quo Vadis ze všech biblických i nebiblických opusů snad největší. Přejít ho však jako netrvanlivou megalomanskou zbytečnost by byla škoda. Místo toho se můžeme podívat, jak filmy vypadaly dřív a přemýšlet, jestli budou s podobným úsměvem koukat na dnešní kousky za další půlstoletí.

 

Zajímavost: Pro film bylo ušito na 32 tisíc kostýmů. Vyplatilo se - šlo o jeden z kasovně nejúspěšnějších filmů své doby.

Spokojenost Papeže: 8/10
Spokojenost Kacíře: 3/10

6) Jesus Christ Superstar (1973)

Dejte hipíkům do rukou pár peněz, Bibli a radši utíkejte... V sedmdesátých letech už na megalomanské opusy nebyl nikdo zvědavý, doznívající éra květinových dětí zato vyprodukovala jiné zájmy. Jedním z nich bylo i odvázat se ve jménu míru, lásky a Ježíše, který byl vlastně taky hippie, nebo tomu hodně Američanů věřilo. A pokud ne před tím, tak po premiéře Jesus Christ Superstar určitě. Do dnešních dnů slavná muzikálová předloha se tak dočkala poněkud špinavého a záměrně neprecizního filmového podání, jemuž nelze upřít energii.

 

Zajímavost: Tvůrci nebyli zase takoví hipíci, jak se říká - některé texty z divadelní předlohy pozměnili tak, aby byli méně urážlivé pro křesťanské publikum.

Spokojenost Papeže: 6/10
Spokojenost Kacíře: 5/10

5) Princ Egyptský (1998)

Jeden z nejnákladnějších animáků všech dob převádí notoricky známý příběh Exodu do stravitelnější podoby. A daří se. Daří se dokonce zásadně lépe než Ridleymu Scottovi, přitom zadání bylo v obou případech stejné: přetlumočit Bibli tak, aby ji přijali i ne přímo věřící. Tvůrci tedy vsadili na střet dvou bratrů a emoce pramení z konfliktu uvnitř rodiny, ať už tak bereme Mojžíše a faraona, nebo Mojžíše a jeho lid. Vzniká sice archetypální (což je u Bible stěží špatně), ale silný a působivý souboj pravdy a omylu, minulosti a budoucnosti... zkrátka epika, jak má být! Je skvělé vidět animák, který přistupuje k dětem jako k inteligentním bytostem.

 

Zajímavost: Uznávaná izraelská zpěvačka Ofra Haza nazpívala Mojžíšovu matku v sedmnácti jazykových verzích. Včetně české.

Spokojenost Papeže: 9/10
Spokojenost Kacíře: 5/10

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace