Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Letní nářez 2015: Černí koně


ikona
KarelR
léto 2015téma
Které filmy se pohybují malinko pod letním radarem a mohly by překvapit, i brutálně prohučet? 

Dva týdny zpátky jsme probrali šest letních filmů, které mají jisté stamiliónové výdělky. Mimo Avengers nebo druhého Médi nás ale čeká také spousta méně sledovaných projektů, u kterých jsou šance na úspěch dost nejisté. Přijdou diváci na Šíleného Maxe? Zaboduje nový animák od Pixaru? A jaký osud by mohl potkat pátého Terminátora? Pojďme si trochu zaspekulovat...

ČTĚTE TAKÉ: LETNÍ NÁŘEZ 2015: TUTOVKY A MEGAHITY

Šílený Max: Zběsilá cesta (Mad Max: Fury Road :: CZ premiéra: 14. května 2015)

Jmenuje se Max. Šílený Max. A v kinematografii už zvládl zanechat hlubokou brázdu. Modrookého Australana Mela Gibsona sice vystřídal svalnatý Brit Tom Hardy, jinak se ovšem značka a její původ ctí. Po dvojím angažmá u animáku Happy Feet se totiž k režii své srdeční látky vrací režisér původní trilogie George Miller. Pár let od jeho angažmá sice uplynulo, pán se ale naučil několika novým trikům...

Proto se servíruje adrenalinový a audiovizuálně vyšperkovaný postapo nátřesk, který je možná v jádru sci-fi, ve skutečnosti ale víc věří ve špínu, syrovost, hnusotu, zlé lidi a testosteronovou akci. Nový Šílený Max má být primárně jednou velkou natřískanou honičkou, bylo by fajn se ale dočkat i nějakých hutnějších podtónů. Hodně jsme zvědaví i na holohlavou Charlize Theron, hlavně nás však těší, že se film po dlouhých letech problémů a odkladů přeci jen žene do kin a že působí jako osobité a jaksepatří masité zjevení mezi sterilními blockbustery. Trailery jsou náser – musí být i film! (Cival)

Index natěšenosti: 9/10

Honba za zítřkem (Tomorrowland :: CZ premiéra: 21. května 2015)

Kdyby se George Clooney a Brad Bird sešli na place libovolného blockbusteru, tak je divácká povinmost na něj zajít. Ten první se totiž vyhýbá velkým filmům už řadu let a ten druhý má za sebou čtyřku Mission: Impossible, takže jsou šance na dobrý biják sakra velké. Platí to samozřejmě i pro Honbu za zítřkem, originální disneyovku, které se upsali také Britt Robertson nebo Hugh Laurie. Hlavním tahákem ale pro jednou nebudou slavná jména, nýbrž interesantní zápletka.

Honba za zítřkem nám totiž představí bájné místo jménem Tomorrowland, ve kterém žijí cool roboti a vůbec tam najdete spoustu verneovské nádhery. Clooneyho vědátor jej kdysi navštívil jako malý kluk, a teď se jako mírně zkrachovalý dospělý musí pokusit o návrat. S čímž mu pomůže nejen mladá dívka Casey, ale také spojenec přímo z Tomorrowlandu. Proč přesně se musí vrátit? A co se v Tomorowlandu ukrývá? Propagační kampaň si zatím drží trumfy u těla, tak doufejme, že to není jeden velký bluff. (KarelR)

Index natěšenosti: 8/10

V hlavě (Inside Out :: CZ premiéra: 18. června 2015)

Řeči o pixarovském úpadku tentokrát přeskočíme a pojďme rovnou k tomu, že V hlavě vypadá výborně. U Disneyho konečně odklepli prudce originální koncept, díky kterému se podíváme do hlavy devítileté holčičky (a podle ohromně zábavného teaseru i do hlav mnoha dalších lidí). Film tak budeme prožívat skrz pětici emocí, které se rvou o kontrolu nad lidskou osobností, a můžete třikrát hádat, která obvykle vyhrává.

V hlavě zřejmě nevydělá miliardy na merchandisingu, s kupou autíček si děcka přeci jen vyhrají víc. Dospělejší pixarovští fandové, kteří dodnes vzpomínají na krásné doby Nema, Ratatouille nebo Úžasňákových, by si ale konečně mohli přijít na své. O tržby se studio vlastně bát nemusí, disneyovská distribuční síť dává Marvelu i Pixaru k dispozici vše potřebné. Takže zbývá jen doufat, že dorazí kvalitní podívaná, která bude zase jednou bavit malé i velké. (KarelR)

Index natěšenosti: 8/10

Bez kalhot 2 (Magic Mike XXL :: CZ premiéra: 9. července 2015)

Z Magic Mike neboli Bez kalhot se vyloupl velký hit roku 2012. Dost nečekaný velehit, nutno podotknout. Channing Tatum byl ale tehdy na vrcholu popularity, co se týče vlhkých snů žen a dívčin, navíc byl obklopen dalšími krasavci jako třeba Matthewem McConaugheym nebo Alexem Pettyferem – no a divačky vzaly tuhle kombinaci za svou a draly se na film, jak kdyby šlo o nový Sex ve městě. No jo, jenže stomilionové americké tržby nejsou všechno: Zásadní je hlavně to, že šlo o věrohodné, chytlavé a pocitově syté romantické drama s přesahem, v němž herecky skvěle obstál i bývalý striptér Tatum.

Právě on (a taky nenasytné studio) inicioval vznik dvojky. U Magic Mike XXL se podílel na scénáři i jako producent, pro nás je ale podstatnější, že ze hry nevypadl ani vizionářský režisér báječného prvního dílu Steven Soderbergh. Ten sice přenechal režii nevýraznému thrillermakerovi Gregorymu Jacobsovi, sám ale bude produkovat, snímat kamerou nebo stříhat sebraný materiál! Zkrátka zásadní kreativní zapojení. Takže i když se nevrátí démon McConaughey, výchozí situace zní zatraceně slibně. A minimálně mě mají tvůrci v kině jistého. (Cival)

Index natěšenosti: 8/10

Terminátor: Genisys (CZ premiéra: 9. července 2015)

Psal se rok 2009 a my se jako malí klučinové těšili na nového Terminátora. Trojka nás přesvědčila, že to jde i bez Jamese Camerona – Mostowovův mohutný blockbuster sice uhnul k akční komedii, disponoval ale cool Arniem, špičkovými triky, těžkotonážní akcí a chytrým scénářem. Terminator: Salvation ale neměl vlastně nic z toho, jen vyžehlený vizuál a skvělé, leč nevyužité herce. A my plakali. Jenže u nového přívažku k legendární sérii to vypadá ještě zlověstněji.

Nejen že se tu budou tvůrci podivně přimykat k zápletce T2 a hrozí i znevážení legendárního tekutého drsňáka T-1000, ale navíc se podle traileru dočkáme druhořadého megabijáku, jenž neoslní triky, atrakcemi ani drásavými zákrutami v ději. Ano, profesionálně odvedená upoutávka bohužel nezvládá zakrýt, že je Alan Taylor audiovizuálně nevýrazným konstruktérem mdlého Thora 2 a že castingoví kujóni přivedli do filmu mladé, ale bolestivě matné tváře. A ani guvernátor tu nepůsobí kdovíjak impozantně. Hrozí tedy Arniemu další fail a slavné značce finální fiasko? Bohužel ano. A upřímně řečeno bych si na něj klidně i vsadil. (Cival)

Index natěšenosti: 5/10

Pan (CZ premiéra: 23. července 2015)

Joe Wright je mistrem dobových dramat a jeho Pýcha a předsudek, Pokání nebo Anna Karenina patří mezi žánrové zlato. Kdykoliv se ale vydá mimo svoji zónu, dopadá to o úroveň hůř, takže nad Panem visí veliký otazník. Nejnovější adaptace známé pohádky je v jádru další kostýmní podívanou, zásadní nebezpečí tudíž Wrightovi nehrozí. Kolem malého sirotka, jenž se vydá do země Nezemě, ale bude rotovat spousta fantasy elementů, a tady už by to tak hladce jít nemuselo.

U Pana bude tahákem hlavně Hugh Jackman v roli legendárního Černovouse a pánské publikum by měly přilákat Amanda Seyfried a Rooney Mara. První teaser ale vypadá spíš dost divně, než aby sršel jiskřivou atmosférou, a Pana tak rozhodně nebude jednoduché prodat. Warneři, úspěšné ostrovní dílo, opuštěný hlavní hrdina, který se dostane do magického světa... potterovské ambice jsou nad slunce jasné. Zrovna tenhle materiál je ale promění ve stamilióny dolarů jen velmi těžko. (KarelR)

Index natěšenosti: 6/10

Pixels (CZ premiéra: 13. srpna 2015)

Adamu Sandlerovi se v posledních letech nedaří, a když už natočí úspěšný film, je obvykle mizerný. Většinou jsou ale jak neúspěšné, tak mizerné a navíc i v ukradených materiálech ze Sony pár lidí celkem jasně naznačuje, že nejsou zrovna nadšení z toho, že musí pracovat na jeho filmech s nulovou uměleckou hodnotou. Pixels ale zní o dost zajímavěji než Jack a Jill nebo Machři. Na Zemi zaútočí mimozemšťané, kteří si videohry z osmdesátých let vyložili jako vyhlášení války. Jejich armáda vypadá jako hromada potvor ze Space Invaders nebo Arkanoidu a nikdo neví, jak je zastavit.

Prezident USA tedy do služby povolá starého kámoše, jenž v osmdesátých letech patřil mezi absolutní elitu v získávání nejvyššího skóre v Pac-Manovi. Boj může začít. Sandler bude mít k ruce Kevina Jamese (žádné vítězství), ale třeba i ďábelsky vypadajícího Petera Dinklage nebo Michelle Monaghan, a Chris Columbus může do smrti machrovat, že natočil Sám doma a odstartoval Harryho Pottera. Když tedy budeme mít kliku, mohla by z toho vylézt zajímavá kombinace Dne nezávislosti a Raubíře Ralfa. Proč ne? (Mr. Hlad)

Index natěšenosti: 6/10

Krycí jméno U.N.C.L.E. (The Man from U.N.C.L.E. :: CZ premiéra: 20. srpna 2015)

Pokud se nepletu, tak o tomhle projektu se mluví už nějakých deset let a motali se kolem něj lidé jako George Clooney nebo Tommy Lee Jones. Nakonec skončil v rukách Guye Ritchieho a s trochou štěstí by to mohla být celkem zajímavá alternativa pro milovníky bondovek, jimž chybí Conneryho šarm a Moorův styl. Adaptace kultovního seriálu se odehrává v šedesátých letech a ve středu dění jsou dva agenti organizace U.N.C.L.E. Američan Napoleon Solo a Rus Illya Kuryakin původně makali pro CIA, respektive KGB, svět během studené války je ale mnohem komplikovanější místo, než jim tvrdili nadřízení. A tak se nechají zverbovat tajnou organizací vedenou Hughem Grantem, jež si hodlá vyšlápnout na skupinu zločinců, kteří prodávají jaderné zbraně a technologická superudělátka každému, kdo nabídne dost peněz. Čímž samozřejmě ohrožují světový mír.

Guy Ritchie nemusí nikomu dokazovat, že to za kamerou umí, a jeho dva díly Sherlocka Holmese předvedly, že si poradí i s velkým rozpočtem. Krycí jméno U.N.C.L.E. by díky šedesátkové stylizaci mohlo vypadat trošku jako Dostaňte agenta Smarta nebo kultovní hra No One Lives Forever (kéž by!), otázkou ale je, jestli film bude někoho zajímat. Seriál v Evropě moc lidí asi nezná a Armie Hammer s Henrym Cavillem jsou sázka na nejistotu. Ten první se nedokázal prosadit mezi hvězdy průšvihem jménem Osamělý jezdec, druhý má zase jen a pouze Supermana a zatím nedostal příležitost předvést, že dokáže diváky zaujmout i v jiných rolích. Pár měsíců před tímhle navíc půjde do kin další neobvyklá špionážní podívaná laděná lehce do retra Kingsman: Tajná služba. A na tu se momentálně těšíme o dost víc. (Mr. Hlad)

Index natěšenosti: 5/10

Sinister 2 (EN premiéra: 21. srpna 2015)

Kariéra Scotta Derricksona trochu připomíná horskou dráhu. Z hororu V moci ďábla se vyklubal famózní hit, remake sci-fi Den, kdy se zastavila Země se ale minul s poptávkou a nepřitáhl diváky ani kritiky. Teď třeba prošuměl pokladnami duchařský thriller Chraň nás od zlého, před dvěma lety ale udeřil skvostně hutný a neskutečně napínavý horor Sinister s Ethanem Hawkem. Mohli bychom zase očekávat pecku, i od pokračování – no jo, jenže Derrickson dvojce Sinister bohužel šéfovat tak úplně nebude. A nedostaví se ani Ethan.

Derrickson se aspoň podílí na scénáři a jako producent dohlíží na neznámého rejžu Ciarana Foye. Jeho úkolem bude stejně sugestivně pracovat s bubákem a těžit atmosféru z všelikých ověřených hororových propriet. K ruce bude mít ze známých jmen v podstatě jen Shannyn Sossamon, která byla už před nějakými třinácti k zulíbání v Příběhu rytíře, moc velkých rolí od té doby ale nedostala. Uvidíme, jak Sinister 2 popíchne její kariéru... a jestli se budeme zase tak hezky bát. (Cival)

Index natěšenosti: 6/10

Hitman: Agent 47 (CZ premiéra: 27. srpna 2015)

První filmová verze herního Hitmana v kinech komerčně celkem uspěla. Pravda, Timothy Olyphant nebyl pro hlavní roli zrovna nejvhodnější a image drsňáka si dokázal zachránit až díky Dokonalému úniku, Podivným a seriálu Strážce pořádku, a vlastně vůbec nešlo o moc dobrý film, ale Hollywood to i přesto zkouší znovu. A jinak. Za kamerou bude nováček Aleksander Bach, jenž původně plánoval točit s Paulem Walkerem, z logických důvodů ho ale nahradil Rupert Friend. Neznáte? Asi jako většina, i když v seriálovém Homelandu je prý vynikající. Každopádně casting do kina asi moc lidí nenažene, Ciarán Hinds, Thomas Kretschmann a Zachary Quinto jsou fajn herci, rozhodně však ne hvězdy, jejichž ksichty a jména by lákaly davy.

 

Sláva hry už také stačila pominout, i když poslední díl Absolution vůbec není špatný, ale fandové předlohy zase nejspíš nebudou nadšeni z toho, že by si na své měli přijít spíš ti hráči, kteří všechno rozstříleli a ne ti, co sázeli na kradmý a tichý pohyb. Agent 47 by tu měl chránit ženu, která je, podobně, jako on, geneticky vyšlechtěným superzabijákem, a hledá svého otce. A samozřejmě se to nebude líbit agentuře mající jejich existenci na svědomí. Na originalitu zapomeňte. Moc důvodů těšit se do kina nemáme, snad nás posadí na zadek trailery. (Mr. Hlad)

Index natěšenosti: 4/10

Na které filmy z výběru se nejvíc těšíte vy?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (22)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace