Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Letní nářez 2015: Tutovky a megahity


ikona
Cival
avengersjurassic worldléto 2015marveltéma
Co nás čeká v příští letní sezóně? 

Už pátým rokem se chystáme na velké bijáky příštího léta. Letní sezóna totiž pořád zůstává pro příznivce komerční kinematografie časem zaslíbeným. Obdobím hojnosti, bohaté filmové nadílky a maximální snahy studií vytáhnout z peněženek diváků co největší porci dolarů. Nejinak tomu bude i příští rok.

Pokaždé jsme ale tohle kompletní letní preview startovali přehlídkou minimálně osmi ložených blockbusterů, které prostě utrží velké peníze za každých okolností. Letos jich přinášíme jen šest, a to ze dvou důvodů.

Čtěte také: LETNÍ NÁŘEZ: ČERNÍ KONĚ
LETNÍ NÁŘEZ: ZBYTKY A ŽÁNROVÁ VÝPLŇ

 

Jednak se trh trochu proměnil a studia už blockbustery dávkují napříč celým rokem. Proto se třeba sedmička Rychle a zběsile představí už na začátku dubna, i když minimálně pětkrát hrála roli ryzí letní pecky. Spousta popcornových megafilmů se rozprostře i napříč březnem nebo listopadem a léto proto není tak našlapané.

To příští se navíc obejde bez řady velkých, ověřených frančíz. Neznamená to ale, že by studia nevěřila v ověřené značky, právě naopak: Dočkáme se ale spousty restartů s nejasným výsledkem (třeba Terminátor, Kurýr nebo Bod zlomu) a sequelů filmů ne tak velké průraznosti (ale i skromnějších nákladů). Proto nečekejte za rok tolik jednoznačných trháků - ale možná o to zajímavější černé koně a žánrovou výplň.

Avengers: Age of Ultron (CZ premiéra: 30. dubna 2015)

Asi se nemusíme hádat o tom, že se z Avengers: Age of Ultron stane třetí nejvýdělečnější film všech dob. Touhle pozicí sice už za dva roky otřese dvojka Avatara, to je ale daleko, takže se v Marvelu můžou chystat na další rekordní hitovku. Nejmocnější superhrdinové světa se tentokrát postaví zlé robotické entitě, která si říká Ultron a chce podle instrukcí Tonyho Starka dosáhnout míru na Zemi. Cestu k zastavení všech válek ale bohužel vidí v tom, že jednoduše vyhladí celé lidstvo, což už Tonyho záměry příliš nectí.

 

Avengers tak nejspíš dostanou pěkný záhul a možná se konečně dočkáme i nefalšových úmrtí (už jsou fakt potřeba!). Joss Whedon nicméně slíbil hlavně osobnější a bolestivější pokračování, které snad nebude tak přímočarým rodinným flákem jako jednička. Nic proti jí, pořád je to nadprůměrná blockbusterová jistota. Whedonovy limity ale přeci jen leží jinde a teď má konečně šanci dokázat, že na marveláckém písečku dokáže stejně parádní věci jako ve svých seriálech. Napjatě mu držíme palce! (KarelR)

Index natěšenosti: 9/10

Jurský svět (CZ premiéra: 11. června 2015)

Před 21 lety Steven Spielberg oživil dinosaury. Šlo o trikově revoluční a svou zábavností fenomenální dobrodružství, které se už nepovedlo překonat. Ani Ztracený svět, ani neambiciózní trojka Jurského parku nezvládly napodobit originál ve všech důležitých ohledech a působily spíš jako nastavované kaše, byť velkoformátové a řemeslně vynikající. A přiznám se, že podobný pocit mám i z připravovaného restartu, jenž se zbavil původních hrdinů, pořád si ale hýčká základní trademarky, jako například Williamsův legendární hudební motiv.

 

Neznámému režisérovi Colinu Trevorrowovi navíc nevěřím po teaseru ani nos mezi očima, protože sice pracuje s širším rejstříkem postav, ale trikově zaostává i za přelomovou jedničkou - a už trochu vyčerpaný koncept oživuje jen šílenostmi, jakou je třeba komando velociraptorů. Na druhou stranu Chris Pratt je cool, adrenalinu bude určitě spousta a... hlad po dinosaurech je tak velký, že by se kromě popcornového juchání měla zhmotnit i spousta milionů dolarů. (Cival)

Index natěšenosti: 6/10

Mimoňové (CZ premiéra: 25. června 2015)

Tučňáci v kinech možná neuspěli tak, jak si tvůrci Madagaskaru mysleli, ale sólovka Mimoňů by mohla zazářit víc. Tihle žlutí roztomilí šmejdi totiž nejsou ještě tak propálení díky seriálům a kraťasům a populární jsou přitom mezi fakany možná víc než čtveřice ptáků, co si myslí, že by si s nimi dal James Bond martini. Jejich sólo dobrodružství režíruje Pierre Coffin, jenž natočil i jedničku a dvojku Já, padouch, takže kvalita by měla zůstat zachována. Důležité ale je, že Coffin na své předchozí filmy potřeboval 69, respektive 76 milionů. Což je v Hollywoodu almužna.  

U pokladen kin by to tedy měl být hit stoprocentně. Děj se má odehrávat ještě před tím, než Mimoňové začali makat pro Grua, konkrétně někdy v šedesátých letech v New Yorku, kde se koná setkání největších padouchů světa a tři žlutí hrdinové s omezenou slovní zásobou se tam vydají najít nového zaměstnavatele. Začnou makat pro Scarlet Overkill a jejího manžela, jenž má zálibu ve vynalézání, a oba společně hodlají ovládnout svět. OK. Otázkou ale je, jestli to bude fakt hodinu a půl zábavné, Tučňákům se to povedlo, ale ti jsou čtyři, můžou kecat a navíc jsou prostě víc cool. (Mr. Hlad)

Index natěšenosti: 6/10

Méďa 2 (CZ premiéra: 2. července 2015)

První Méďa bylo hodně příjemné komediální překvapení. Seth MacFarlane, tvůrce seriálu Family Guy, dokázal celkem bez problémů přesunout svůj humor k hranému filmu a duo Mark Wahlberg / Plyšový medvěd Ted, bylo hodně zábavné. Konec konců není moc filmů, kde byste viděli půlmetrového plyšového sympaťáka chlastat pivo, hulit trávu a objednávat si domů společnost prostitutek. Byl to hit, a to zaslouženě. MacFarlane nás ovšem letos poměrně zklamal svou westernovou komedií Všechny cesty vedou do hrobu, takže by bylo dobré to s nějakým těšením se nepřehánět. 

O zápletce zatím nechce nikdo moc prozradit, ale údajně bychom se měli dočkat toho, že se Ted bude pokoušet získat status člověka nebo něčeho takového. Mark Wahlberg vyměnil Milu Kunis za Amandu Seyfried a dorazit by měli i Morgan Freeman nebo Liam Neeson. Otázka je, jestli to bude stačit. Poprvé totiž mohl MacFarlane spoléhat na to, že jsme něco podobného v kině ještě neviděli. Dvojka ovšem bude potřebovat víc než nadávajícího plyšáka balícího natvrdlé prodavačky a milujícího Flashe Gordona. Lidi do kina ale nejspíš přijdou. A my taky. (Mr. Hlad)

Index natěšenosti: 7/10

Ant-Man (CZ premiéra: 16. července 2015)

Další velký test marvelácké značky. Comicsové studio letos prodalo mluvícího mývala a strom takovým způsobem, že z toho v Americe nejvýdělečnější biják roku (druhým je mimochodem nový Kapitán Amerika), takže se od dalších filmů nečeká zrovna málo. U Avengers to snad netřeba zdůrazňovat. Daleko hůř je na tom ale Ant-Man, jehož dost pošramotil odchod Edgara Wrighta. Dokáže se z toho zlodějíček Scott Lang (Paul Rudd), který bude přebírat superhrdinskou štafetu od vědce Hanka Pyma (Michael Douglas), ještě vzpamatovat? Zatím jsme neviděli ani pořádný teaser, takže těžko soudit.

 

Evangeline Lilly se nedávno přiznala, že projekt po Wrightově odchodu málem opustila. Zaskakující Peyton Reed ji ale přesvědčil, že Marvel pořád míří na nejvyšší laťky, takže od heistu se zmenšovacími částicemi nakonec neutekla. Dokáže nový režisér přesvědčit i diváky? Z finančního hlediska se moc snažit nemusí, protože Ant-Mana stejně jako ostatní marvelovky prodá značka. Bylo by ale fajn, kdyby z Wrightovy vize vyhmátl to nejlepší a zařídil, aby si nikdo ze zúčastněných neuříznul ostudu. My zatím každopádně vyzýváme k opatrnosti. (KarelR)

Index natěšenosti: 6/10

Fantastická čtyřka (CZ premiéra: 6. srpna 2015)

Fantastické čtyřky sice vydělaly obrovské peníze, ve své podstatě ale byly promarněnou příležitostí. Míň-než-rutinér Tim Story totiž oba své comicsové blockbustery zrežíroval jako mdlé a sterilní oddychovky bez chuti a zápachu a celou značku tím zabil. Naštěstí Foxové ví, že mají v ruce potenciální zlato, a tak se rozhodli restartovat, a to pod dohledem supertalentovaného Joshe Tranka, jenž oslnil a vydělával slušné peníze s levnou Kronikou.

 

Superhrdinské archetypy tu rozpracoval neobyčejně svěží formou, což bychom chtěli zažít i u nové Fantastické čtyřky. V ní si Mr. Fantastica zahraje talentovaný Miles Teller, Invisible Woman místo Jessicy Alba tentokrát propůjčí pánev Kate Mara, sígr Johnny Storm aka The Human Torch bude pro změnu černý, protože ho ztvární Michael B. Jordan, a kameňáka Johna Grimma neboli The Thing si nečekaně zahraje Jamie "furt Billy Elliott" Bell. A omladí samozřejmě i záporák, protože Victora Domasheva, jehož fanoušci předlohy znají spíš jako padoucha Dooma, zhmotní Toby Kebbell. Nás ale zajímá hlavně Trankovo uchopení. Modleme se, aby těsně před tím, než se tenhle talent vrhne na starwarsovský spin-off, přišel i s Fantastickou čtyřkou, která konečně zvládne rvát koule a obstojí i vedle mnohem dospělejší comicsové konkurence. (Cival)

 Index natěšenosti: 8/10

Na které filmy z výběru se nejvíc těšíte vy?

Čtěte také: LETNÍ NÁŘEZ: ČERNÍ KONĚ
LETNÍ NÁŘEZ: ZBYTKY A ŽÁNROVÁ VÝPLŇ

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (56)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace