Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Průvodce automobilovými honičkami


ikona
imf
Poučná historická sonda nejen pro ty, kterým připadá filmové a herní Need for Speed docela cool. 
Má vůbec smysl tady cintat nějaký dlouhý úvod. Náš výběr patnácti esenciálních automobilových honiček by vám měl přiblížit tuhle svébytnou žánrovou disciplínu v celé její šíři. A nenechte se mýlit, automobilová honička je stejná normativní hodnota jako "akční scéna". Každý režisér tak nějak tuší, že v hollywoodském spektáklu pro mladé nevybouřené muže musí alespoň jedna taková honička být. Možností jako takovou scénu natočit je nepočítaně, stejně jako důvodů, proč by se měla na plátně objevit - tím nejdůležitějším jsou samozřejmě peníze z product placementu, pocit chlápáctví za volantem nabušeného stroje hraje až druhé housle.

V dnešním přehledu vám určitě bude spousta honiček chybět. Je to logické, protože automobilové blbnutí se objevuje v každém druhém filmu a vážně není v našich silách postihnout byť jenom ty opravdu vynikající asfaltové duely. Soustředili jsme se na období, kdy se tenhle žánr rozvíjel a vzkvétal, tj. od šedesátých let do současnosti. Vybrali jsme opravdu jen honičky, ve kterých někdo honí někoho a bere to setsakra osobně. Jsou tu filmy, na které se vzpomíná především kvůli pálení gum a nikoliv schopnosti aut transformovat v obří roboty. Většina režisérů a sérií tu má jen jeden zářez, i když by si třeba zasloužili víc. A taky... jsou tu víceméně hlavně americké nebo anglicky mluvené snímky. To znamená diskvalifikaci pro pár povedených francouzských filmů v čele s prvním Taxi a několika belmondovkami, legendární Jestli se rozzlobíme, budeme zlí z Itálie, seriálovou Kobru 11 nebo ostrovní kinematografii, která sice jezdí vlevo, ale umí s auty opravdu hodně. Nemusíte se ale bát, minimálně jednu bondovku jsme zmínili. 

Co se týče vynechání české kinematografie, tam vás to snad nemusí mrzet. Pár seriálových honiček s esenbáky, prastará a veskrze podivná adaptace Dědečka Automobila a Jáchymův Mustang vydávající za jízdy zvuky jako flašinet. V tomhle směru jsme se opravdu příliš nepochlapili a na porevoluční pokusy á la Tacho se chce člověk spíš zapomenout.

Nemáme patent na rozum a určitě jsme i v tomhle výběru na něco zásadního zapomněli. Odpusťte nám to a doplňte nás v komentářích. Chceme tímto článek rostoucí generaci filmových maniaků ukázat hlavně klasiky, které si zaslouží pozornost. Garantujeme vám, že po zhlédnutí minimálně půlky filmů z tohohle seznamu už vám Need for Speed nebude připadat cool. A jsme na to hrdí.
Film: Gumball Rally (1976, Charles Bail)
Kdo: AC Shelby Cobra vs. Ferrari Daytona
Kde: New York - Los Angeles

Miluju tehle film a není to prázdná fráze. Nejlepší výběr aut, nejlepší cit pro jejich zvuk, nezbytný fous humoru, ale zároveň respekt ke všemu tomu plechu. Film vznikl na základě prvního Gumball závodu, který se jel od pobřeží k pobřeží na začátku sedmdesátých let. Brock Yates o tom napsal moc hezkou knížku. Rozhodně to nemá nic společného s dnešní Gumball Rally 3000, kde si parta zbohatlíků dokazuje, že má na rychlá auta a opulentní večírky. Už pro napravení pověsti Gumball rally (hlavní cenou je balík žvýkaček) byste si měli tenhle film pustit. Závodu se účastní celá řada ikonických aut, ale zásadní je především duel amerického AC Shelby Cobra a rudého italského valacha Ferrari Daytona. Popichování řidičů a výkony obou aut jsou nezapomenutelné. Cannonball Run s Burtem Reynoldsem a celou řádkou slavných cameo roliček se snažil o něco podobného, ale auta tam byla postavena příliš do pozadí. 

Zajímavost: Brock Yates a druhý řidič, Dan Gurney (vítěz Le Mans v roce 1967) zvládli přejet od jednoho pobřeží k druhému za 35 hodin při průměrné rychlosti 130 km/h. Cestou vyfasovali pouze jedinou pokutu. 


Film: Polda a bandita (1977, Hal Needham)
Kdo: Pontiac Trans Am vs. policie
Kde: Napříč Amerikou

Dodnes na amerických silnicích uvidíte staré pontiaky v černé barvě s legendární zlatou orlicí na kapotě. To je odkaz, který tahle filmová série zanechala v duších fanoušků a jejich potomků. Kaskadér Hal Needham přitom chtěl Poldu a banditu natočit jako malý béčkový film a poctu kaskadérským kouskům a moonshiningu (ilegálnímu pašování chlastu za prohibice). Jenže pak si scénář přečetl Burt Reynolds a souhlasil, že si zahraje hlavní roli. V Hollywoodu byl tenkrát Burt Reynolds největší kasovní tahák, takže se z filmu rázem stal blockbuster. Needham měl volné ruce k výrobě těch nejšílenějších kaskadérských kousků, zatímco Reynolds a zbytek obsazení zajistili humor. Polda a bandita byl druhým nejvýdělečnějším filmem roku. A možná by byl i tím nejúspěšnějším, kdyby se nepsal rok 1977 a do kin nešly Hvězdné války.

Zajímavost: Prodeje Pontiac Trans Am po premiéře vyletěly do závratný výšek. Prezident automobilky slíbil Reynoldsovi doživotně každé tři roky nový vůz, ale krátce na to zemřel a nový prezident tento slib nedodržel. Reynolds si tak musel auto koupit za vlastní peníze.


Film: Blues Brothers (1980, John Landis)
Kdo: Policie vs. policie
Kde: Chicago

Legendární komedie, která vznikla na základě skeče ze Saturday Night Live. Sama o sobě by byla pecková, protože zastihla osazenstvo slavné komediální show v zatraceně dobré formě, ale její automobilová honička si tehdy nebrala servítky. Bratři Bluesovi při policejním chaosu zlikvidovali přes sedmdesát aut, projeli několika domy a pak všechno trumfnuli v pokračování Blues Brothers 2000, ovšem už bez Jamese Belushiho, který při natáčení prvního filmu šňupal kopce kokainu a opustil nás poněkud předčasně. První rána ale platí a Blues Brothers jsou dodnes etalonem humoru i honiček s policií. Snímek zhruba trojnásobně překročil svůj rozpočet, natáčel se dvakrát déle, než bylo plánováno a jen zázrakem to nebyl z finančního hlediska totální průšvih. Všechen ten brajgl před i za kamerou se ale nakonec krásně zužitkoval.

Zajímavost: Kvůli honičce nakoupili producenti několik desítek vyřazených policejních aut za jednotnou cenu čtyři sta dolarů / kus. Několik autoservisů jelo čtyřiadvacetihodinovky, aby se během natáčení stíhaly pobouchané vozy opravovat. 


Film: Šílený Max 2 (1981, George Miller)
Kdo: Ford Falcon vs. postapokalyptický tuning
Kde: Austrálie

Tohle sice není úplně honičkový film, ale způsob jakým první a druhý Šílený Max ovlivnily automobilovou kulturu je nesmazatelný. První film přistupoval k tuningu australských Fordů Falcon tak trochu "co dům dal", ale i to stačilo k tomu, aby doma v Austrálii prodeje tohoto vozu prudce vzrostly. Dvojka už měla větší rozpočet a asistenci automobilek, takže honičky mají mnohem větší měřítko. I když, jak ukáže už úvodní scéna, se jedná spíš o bitvy než honičky. V zápolení o benzín si tu nikdo nebere servítky a když dodám, že snímek inspiroval celou řadu videoher a místy připomíná již zmíněný Death Race, budete doma. Snad se chystanému remaku/reimaginaci povede podobně husarský kousek.

Zajímavost: Řidič cisterny, která se v jedné ze scén převrátí, nesměl dvanáct hodin před natáčením nic jíst. To kdyby se při kaskadérském kousku zranil a museli ho na sále otvírat. Prázdný žaludek mu zajišťoval větší šanci na přežití. 


Film: Žít a zemřít v L.A. (1985, William Friedkin)
Kdo: Chevrolet Impala vs. policie
Kde: Los Angeles

Zajímalo vás někdy, jak by vypadala filmová verze Grand Theft Auto? William Petersen (možná ho znáte ze CSI) vám to v tomhle majstrštyku předvede. William Friedkin zjevně potřeboval po Francouzské spojce překonat sám sebe... a povedlo se mu to. Petersen uhání jako blázen a celá scéna má neuvěřitelný náboj, což je jistě způsobeno i tím, že Friedkin donutil kaskadéry jezdit v protisměru, aby všechno vypadalo napínavěji. Celou scénu pečlivě rozkreslil a utratil na ní půl rozpočtu (proto taky ve filmu nehraje nikdo slavný, Petersen tehdy začínal a druhou hlavní roli hraje jeho kamarád). Když mu kameraman řekl, že tu scénu nedokáže natočit, obstaral si Friedkin během jediného dne náhradu. Všechna ta zarputilost se ale bohatě vyplatila.

Zajímavost: Chevrolet Impala v hlavní roli honičky vypadá obyčejně, ale stejně jako v případě ostatních vozů šlo o civilní vůz kalifornské policie - se silnějším motorem, lepším podvozkem a většími brzdami. 
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace