Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Nespolehliví vyprávěči


ikona
xxmartinxx
david finchergone girltop 10
Pokud jste i vy žrali mnohoznačné vyprávění ve Zmizelé, určitě rádi poznáte další hrdiny, jimž se nedá všechno věřit 
David Fincher a jeho Zmizelá se dočkali zaslouženě kladného přijetí, protože takhle vypilovanou kriminálku jsme tu neměli už dost dlouho. Co na tom filmu bylo vlastně nejlepší? Dozajista vypravěčské hrátky, kterými si nás postavy omotávají kolem prstu. Fincher ani Flynnová samozřejmě neobjevili Ameriku, princip nespolehlivého vypravěče bývá celkem běžný v literatuře a o něco méně, ale tím výrazněji i ve filmu. Mrkněme se tedy na některé nejlepší kousky, jež nám ještě krom Finchera pletou hlavu tím, že ten, kdo nám je vypráví, nevypráví zrovna košer.
PS: Jestli někdo nečeká v tomhle textu spoilery, tak si ten disclaimer snad ani nezaslouží.
2) Král komedie, Martin Scorsese, 1982

Kdo vypráví: Rupert by chtěl být velkým televizním komikem, protože málokdo se v Americe osmdesátých let těší takové úctě a popularitě jako tihle pánové. Jenže se mu nedaří prorazit a všichni se staví proti němu. Tenhle neškodný ňouma, který je každému k smíchu, se postupně mění v nebezpečného blázna. Kdo ví, kdy a jakým způsobem vybouchne. Nakonec se uchýlí ke krajnímu řešení a unese svůj vzor, čímž se pokusí získat si pozornost a dočkat se šťastného konce. A protože jsme v Hollywoodu, samozřejmě se mu to podaří.
Proč mu nevěřit: Scorsese má na nevěrohodné vypravěče skoro patent a zkreslující komentář bychom našli u nejednoho jeho filmu. Vůbec nejčastěji se zmiňuje Taxikář, proto tentokrát udělejme menší úkrok a dejme přednost krom Prokletého ostrova ještě Králi komedie, v němž Rupert Pupkin propadá neustále hlouběji iluzi, že se z něj může stát velký komik. Závěrečná scéna jevící se jako happy end už může být pouze konečným propadnutím vlastnímu zoufalství a ztrátou kontaktu s realitou, rozhodnout se musíme sami.

1) Obvyklí podezřelí, Bryan Singer, 1995

Kdo vypráví: Mrzák Verbal, jediný přeživší podivného masakru, musí projít tvrdým policejním výslechem. Snad ho, chudák, ustojí, protože je to takový milý prosťáček, která nejspíš ani neví důsledky všeho, co se vlastně stalo. Naštěstí se zdá docela výřečný, tak začne popisovat podivné loutkové divadlo, za jehož nitky tahá megazločinec Keyser Soze. Kdo to je? A existuje vůbec? Mohl by vůbec neexistovat, protože kdo by pak měl spáchat tak komplikovaný zločin?
Proč mu nevěřit: Keyser je ďábel. A Verbal je Keyser. Celou dobu lhal, jako když tiskne, ačkoliv nějaká pojítka s realitou zřejmě použil. Zbývá otázka, kdo vlastně existuje – jestli si Verbal vymyslel Keysera, Keyser Verbala, nebo jestli jsou obě identity jenom oblek, který si antihrdina Kevina Spaceyho obleče podle nálady a potřeby. A z nás tím udělá hlupáky. Pověstná kriminálka Bryana Singera nastavila laťku pro všechny další kriminálky právě tím, že její nespolehlivý vypravěč si z nás velmi okázale vystřelil. A pak už ho nikdy nikdo neviděl.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace