Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 7: Nejameričtější hrdinové


ikona
Mr. Hlad
moviezonetématop
Kdo na velkém plátně nejsrdnatěji chránil hvězdy a pruhy? 

Kapitán Amerika už se vřítil zpátky do českých kin a vzhledem k tomu, že jeho kostým připomíná americkou vlajku a svým superhrdinským jménem dává celkem jasně najevo, za čí stranu kope, je jasné, že je to patriot. My jsme se ale rozhodli podívat na pár dalších borců, kteří jsou ochotni pro vlajku s hvězdami a červenými pruhy položit život. Nebo jich pár desítek vzít.

7. Černý jestřáb sestřelen, 2001, Ridley Scott

Černý jestřáb sestřelen je nářez. To jen pro ujištění, že tenhle žebříček není o tom, že bychom se snažili vybírat filmy, které jsou ve svém patriotickém vyznění směšné. Je to excelentní válečná podívaná, skvěle natočená, výborně zahraná, atmosférická a narvaná adrenalinem. Ale ten patos tu je extrémní. Příběh skupiny vojáků, kteří si to v somálském Mogadišu rozdají s několikanásobnou přesilou, vyhrál dva Oscary a byl to i solidní hit, ale ve své době naštval docela dost lidí. Vyzníval totiž jako verbovačka. Chlapské přátelství kolegů v uniformě tu Scott s Bruckheimerem tlačili hodně do popředí (Bruckheimer tohle vždycky uměl) a umírání, ať už bylo jakkoliv drsné, se tu považovalo za něco čestného a nutnou oběť pro velkou věc. Nic proti, ambice ukázat tu válku jako čiré zlo, pravděpodobně nikdo za kamerou neměl a pokud ano, rozhodně to nechtěl hrotit jako Spielberg v úvodu Zachraňte vojína Ryana, ale přeci jen je hodně snadné považovat Černý jestřáb sestřelen spíš za cool akční podívanou (jakkoliv dobrou) než za drsné válečné drama. Ale ten emotivní závěr, v němž se divák dozví, že v Mogadišu zemřelo devatenáct amerických vojáků a tisícovka Somálců, je tak trochu úsměvný. (Mr. Hlad)

Zajímavost: Některé ze scén, které sledují velící důstojníci na monitorech, jsou záběry ze skutečných bojů v Somálsku.

Nejlepší scéna: Boj proti davu u helikoptéry

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace