Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 nej filmových umělých inteligencí


ikona
xxmartinxx
matrixstar warstématerminátor
Operační systém Samatha s hlasem Scarlett Johansson momentálně okupuje kina. Má ale na to dostat se mezi elitu filmových robotů?  

Hlasem Scarlett Johansson už i na české diváky promlouvá jedna z nejzajímavějších umělých inteligencí v jednom z nejpovedenějších filmů loňské sezóny. Naprogramovaní hrdinové nás ale provázejí už dlouho - vlastně co je film filmem. Připomeňme si tedy nejlepší umělé osobnosti, ať už hrdiny pronásledovali, byli jimi pronásledovaní, nebo se s nimi drželi basu

2. Agent Smith (trilogie Matrix, sourozenci Wachowští, 1999 - 2003)

Hugo Weaving už se objevil v roli nejedné ikonické postavy, agent Smith ale k jeho ostrým rysům a démonickému hlasu pasuje zdaleka nejvíc. Bezpečnostní program, který se vymkne kontrole a nakonec se pokusí ovládnout svět, budí respekt a svou všudypřítomností a bezohledností i hrůzu. Navíc umí kung-fu a hráči počítačových her vědí, že když tenhle ďábel chce, dokáže přerůst výškové budovy, a to už je pak nějaká polízanice.

Zajímavost: Místo Elronda se měl původně honit za Neem Jean Reno. Ten měl ale dost práce s Godzillou, tak musel odmítnout.

1. HAL 9000 (2001: Vesmírná odysea, S. Kubrick, 1968)

2001, kterou můžete mimochodem v těchto dnech chytit na plátnech, což se nesluší zmeškat, je tvrdý oříšek. Mnohé nudí, mnozí ji odmítají. I největší nespokojenci si ale většinou oblíbí ikonické všudypřítomné rudé oko superpočítače HAL 9000, které sleduje hrdiny a nejprve jim usnadňuje práci, později je naopak ohrožuje na životě. V pokračováních Odysey se sice dozvíme, že šlo skutečně o chybu lidského faktoru, jak HAL sám tušil, to ale jen stěží napraví reputaci ďábelsky klidného Rainova hlasu.

Zajímavost: HAL se měl původně jmenovat Athena a mluvit ženským hlasem. Později, když už byl vybrán Douglas Rain, byl Kubrick stále nespokojený, tak ho nechal celý text namluvit ještě jednou v postprodukci.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace