Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 nej filmových umělých inteligencí


ikona
xxmartinxx
matrixstar warstématerminátor
Operační systém Samatha s hlasem Scarlett Johansson momentálně okupuje kina. Má ale na to dostat se mezi elitu filmových robotů?  

Hlasem Scarlett Johansson už i na české diváky promlouvá jedna z nejzajímavějších umělých inteligencí v jednom z nejpovedenějších filmů loňské sezóny. Naprogramovaní hrdinové nás ale provázejí už dlouho - vlastně co je film filmem. Připomeňme si tedy nejlepší umělé osobnosti, ať už hrdiny pronásledovali, byli jimi pronásledovaní, nebo se s nimi drželi basu

10. Sonny (Já, robot, A. Proyas, 2004)

V roce 2004 bylo motion capture stále ještě poměrně neokoukané, takže tenhle "druhý Glum" lákal především na technolodické zpracování. Alan Tudyk schovaný pod počítačovým make-upem ale ztvárňuje především zajímavou postavu, která si pohrává s Asimovými zákony robotiky. Já, robot poměrně zmizelo z povědomí, což je škoda. Možná že na pohled nevypadá extra chytře nebo originálně, když se ale opravdu zamyslíme - moc podobných filmů vlastně není. Mix kriminálky a sci-ci, akce a trochu toho přemýšlení - kde to seženete?

Zajímavost: Audi se dost zapotilo při designu svého product placementu, tedy hrdinova fára RSQ. Zadání bylo vytvořit model dostatečně futuristický, ale zároveň rozpoznatelný coby Audi. Manažeři byli nakonec tak spokojení, že podle konceptů později vzniklo reálné Audi R8.

9. Železný obr (B. Bird, 1999)

Můžu jen litovat, že když byl film nový, nějak jsem mu unikl. Tenkrát v dětském věku by si mě musel náramně získat. Protože jsem ho viděl až o hodně později, můžu jen říct, že jsem si ho užil a že jde o šikovný kompromis mezi starým přístupem k animaci a novou technologií. Ústředí obr patří přesně mezi postavy, jaké si děti zamilují a doufají, že je jednou potkají ve skutečnosti. Pokud se dá Birdovi něco vytknout, tak že na hodně ratolestí čeká v tomhle ohledu trpké zklamání.

Zajímavost: Postavy jsou generované počítačově na kresleném pozadí, bylo ale vynaloženo mnoho úsilí, abychom CGI na popředí nepoznali. Vznikl například program, který dodával animaci záměrné chyby, aby vyvolal dojem ruční práce. Proč tedy není film rovnou animovaný ručně? Kdo ví...

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace