Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Nejlepší sportovní filmy


ikona
xxmartinxx
Olympiáda pomalu končí, ale pokud toho sportování nemáte ještě dost, máme pro vás jedenáct tipů, s nimiž rozhodně nesáhnete vedle 

Všichni se asi shodneme, že určovat deset nejlepších sportovních kousků je o hubu. Dost obsáhlé téma, dost pohledů na to, jak má vlastně správný sportovní film vypadat. Má být věrohodný, nebo má naopak skutečnost až pohádkově natáhnout, abychom si mohli vychutnat zápasy, jaké nám realita nenabídne? Má myslet na fanoušky, nebo spíš představit sport i těm, co se o něj nezajímají? Nebo je úplně nejlepší udělat pořádný dokument?

Nejzajímavější při pohledu na tuto topku, ale vlastně všechny s podobným tématem, bude zapřemýšlet, proč je na plátně jednoznačně nejfotogeničtějším sportem box (a jiné druhy mlácení). Nejspíš se na souboj dvou chlapů nejsnadněji navěšují působivé archetypální příběhy a velké emoce. Možná působí lidštěji, osobněji, a tím i přijatelněji pro sportovní nediváky. Možná mají boxeři prostě štěstí na výrazné filmaře, co se jich chopili.

Obvykle se nakonec uvádí "co se nevešlo", aby se uklidnili i fanoušci nezařazených kultovek. Oživme tedy rutinní námět menší inovací. Následující pětku jsem nezmínil ne proto, že by se těsně nevešla, ale protože jsem nechtěl. To abyste nemuseli váhat a mohli se rovnou hádat: Million Dollar Baby, Těžká váha, Kličko, Fighter, Okresní přebor.

Leni Riefenstahl byla ďábelsky dobrá režisérka se vším, co si pod tím slovním spojením představíte. Její propadnutí nacistické ideologii však, chtě nechtě to musíme přiznat, dalo vzniknout nejednomu obludně dokonalému dílu. Krom nechvalně proslulého Triumfu vůle se často zmiňuje Přehlídka národů z berlínské olympiády v roce 1936. Kterému že týmu Leni ve své ryzí a dodnes působivé propagandě fandila, asi netřeba dodávat.

Trivia: Vždy, když uvidíte vznešené a optimistické záběry z putování olympijského ohně za svým cílem, vzpomeňte si, že s touhle vychytávkou přišel právě Dolfa v roce 36.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace