Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 nejlepších rivalů


ikona
imf
téma
Kvalitní nepřítel je víc než tucet kamarádů. A ve filmech to platí stonásob. 

Myslíte si, že s tímhle tématem přicházíme poněkud opožděně, protože Rivalové už si v kinech to svoje odkroužili? Ale co Plán útěku? Nebo blížící se Thor? Dámy a pánové, přátelská či sourozenecká rivalita je rudou nití, která se táhne všemi kvalitními příběhy. A nemusíme rovnou zabíhat k filmům, stačí se podívat na Sherlocka holmese a profesora Moriartyho, Batmana a Jokera nebo Harryho Pottera a Draca Malfoye. Jistě, ne vždycky je to o nevinném pošťuchování, ale ve všech případech je přítomno alespoň semínko vzájemného respektu. A o ten tu jde především. Po Rivalech jsem si samozřejmě zavzpomínal na pár filmů, ve kterých je úhlavní nepřátelství pověstnou třešničkou na dortu a stihne se přelévat ze souboje na život a na smrt ve skoro až vzájemné vyznání nejhlubších sympatií. Pokud stále platí, že hrdina je tak silný jako jeho protivník, neexistuje lepší odrůda filmů než tahle, na níž byste mohli zmíněnou filmovou poučku prezentovat. Zapátrali jsme v paměti a našli jsme rovnou desítku dvojic, jejichž vzájemné bitky, přestřelky, hádky a osudová i banální nepřátelství, nás baví i po letech. Určitě v nich najdete svoje favority.

 

 

John vs. Max (Dej si pohov, kámoši I, II)

Nic není horšího než stařecká zášť budovaná po několik generací. John Gustafson a Max Goldman o tom vědí své. Žijí v totálním zapadákově jménem Wabasha, hledí si svých rybářských prutů, a když nemůžou nadávat život, nadávají si navzájem. A jsou při tom zatraceně vynalézaví. Dlouhá léta praxe jim přijdou vhod, když se na obzoru objeví ženská. V tu chvíli agilita staříků nezná překážek. Walter Matthau a Jack Lemon tu chytají třetí mízu a předvádějí mistrovství světa v naschválech, ale všechno je to samozřejmě neškodné důchodcovské zápolení, které ve druhém díle postupně přejde v přátelské pošťuchování. Matthau a Lemon samozřejmě mají se vzájemnou nevraživostí zkušenosti. Potkali se během kariéry několikrát, nejslavněji zřejmě v sérii Odd Couple (u nás jako Podivný pár a Správná dvojka II) - jeden jako chorobně čistotný blázen, druhý jako požitkářský bordelář. Asi tušíte, co z takové kombinace může vzniknout. Jejich setkání "po letech" v Dej si pohov, kámoši, má tak i své nostalgické kvality. A abyste si ho užili, rozhodně vám nemusí být přes padesát. Stačí mít jen náladu na nějaké to přátelské válčení.

Thor vs. Loki (Thor, Avengers, Thor II)

Musíme tohle nějak zdlouhavě rozebírat? Asi nejslavnější příklad vzájemného rivalství z posledních let. Nevlastní sourozenci z rodiny, ve které na první pohled všechno klape, na ten druhý ale jakmile táta zamhouří oko, už jsou kluci v sobě. Nebylo by na tom nic nestandardního, kdyby kluci neměli superhrdinské schopnosti - jeden nevládl mocným vesmírným artefaktem (jinak též známým jako "kurevsky cool kladivo"), druhý zas schopností ovlivňovat mysl mentálně slabších jedinců (jinak též známými jako lidi). V prvním Thorovi konečně vyšlo najevo, kolik komu koluje v žilách tátovy krve, v Avengers se Loki postaral o zábavu pro Thorovy nové kamarády a ve dvojce bude jejich sourozenecká eskapáda pokračovat. Nemohou se vystát, nejradši by jeden druhého zabili, ale krev je hustší než voda, a navíc se tu a tam potřebují, protože když se táhne za jeden provaz, jdou věci líp. A to i v případě, že Loki ten provaz potají nařezává, aby v nastálém zmatku mohl zase někomu bodnout kudlu do zad a zmizet neznámo kam. Je to prostě hajzl, ale zároveň váš brácha, tak co naděláte. Rodině se musí odpouštět, i když přitom krvácíte.

Woody vs. Buzz (Toy Story I, II, III)

Příběh hraček nám na vztahu Buzze Rakeťáka a Kovboje Woodyho zcela jasně prezentoval, že na podlaze dětského pokojíku zuří válka, ze které si mnohé hračky odnášejí nejen vyhřezlý molitan ze špatně záplatovaných bříšek, ale tu a tam i pořádné trauma. Stačí, aby přišel nový model, a dlouholetý favorit končí v rohu pokoje. A to se pak nejen plyšáci dočkají mnoha úskoků. V pixarovské klasice samozřejmě úvodní podraz vygraduje v epickou záchranu a v dalších dílech už Buzz a Woody společnou rukou řeší úplně jiné problémy. Jejich původní rivalita a následné vzpomínání v dobrém, probleskující v mnoha narážkých a stíracích hláškách, je ale ilustrací typické vzájemné nevraživosti a komplexu méněcennosti, kterému porozumí i ty nejmenší děti. Což jim samozřejmě nezabrání v tom, aby si podobnou situací prošly v reálném životě, když k ní neodvratně dojde. Ať hodí figurkou Nindža želvy ten, kdo si něčím takovým neprošel už v družině (existují vůbec ještě družiny... a jmenují se takhle archaicky?).

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace