Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Velká komiksová násobilka #2


ikona
imf
comicszonemarveltéma
Už vás po včerejšku zase pálí kapsa? Tady máte další tipy na rozšíření knihovničky 

Reakce na první díl naší komiksové násobilky jsou docela bouřlivé, jak už se dá uprostřed léta naplněného filmovými komiksy čekat. Množí se dotazy na zásadní tvorbu od DC, již vydané klíčové komiksy a dokonce by vás zajímali i indie vydavatelé a producenti. Všechno bohužel do dvou dílu nacpat nedokážeme, ostatně dnešní půltucet bude výhradně marvelovský. Musíte nám to odpustit, protože se jedná opravdu o nejzásadnější díla, díky kterým si dokážete alespoň nahrubo zmapovat, co všechno se v klasickém Marvel multiverse stalo a jaké to mělo následky. Pro lepší pochopení kontextu druhé a třetí filmové fáze marveláckých komiksů je to poměrně klíčové, i když nadále bude platit, že filmové marvelovky budou spíše chudými příbuznými. Je to dáno i licenční rotykou, která brání postavit Avengers před kameru v plném počtu (Spidey a Wolverine budou vždycky chybět), ale především opatrným našlapováním Marvelu - některé ságy z dnešního seznamu je totiž potřeba uchopit specifickým způsobem, který vyžaduje kompromisy. Už proto vás nabádáme k tomu, abyste si sehnali komiksové předlohy. Rozhodně nejsou k neučtení, ba naopak, utečou tak rychle, že jen podnítí váš hlad po další várce. Než se stihnete rozkoukat, budete v tom až po uši. A pak si rádi přijdete pro nášup. Co tedy máme na skladě dnes?

VELKÁ KOMIKSOVÁ NÁSOBILKA #1

Klan M (House of M)
Datum vydání: Duben 2014
Brian Michael Bendis, Olivier Coipel

Nejzásadnější marvelácká událost za posledních deset let? Skoro... Scarlet Witch (dcera Magneta, kterou uvidíme ve druhých Avengers - ovšem nikoliv jako dceru Magneta) začne její superschopnost lézt trochu na nervy. Kdyby jen ohýbala lžíce, bylo by to fajn, jenže ona rovnou ohýbá celou realitu. Někteří superhrdinové Magnetovi radí, že by ji měl nějak zpacifikovat, než se rozhodne, že svět promění na planetu plnou růžových poníků. Její bratr Quicksilver jí nevědomky do podvědomí (neřešte Freudovské detaily, prosím) poradí, že jediným způsobem, jak to celé vyřešit, je vyrobit alternativní Zemi, kde se každému splni jeho přání. A přesně to se stane - Spider-Man je ženatý s Gwen Stacy, Kapitán Amerika si užívá důchodu, Wolverinovi se vrátily všechny jeho vzpomínky. Právě on si ale vzpomíná i na původní verzi Země a rychle zjišťuje, že není všechno tak růžové (jako ti poníci). Magnetovi se např. splnil jeho sen o světovládě a na Zemi je víc mutantů než lidí, což znamená, že homo sapiens je pasováno do role podřadných otroků. To samozřejmě vede ke střetům mezi vládnoucími mutanty a odbojem, ve kterém jsou superhrdinové bez mutantských schopností (Spider-Man je někde na pomezí a v téhle sérii je vnímán jako mutant).

Wolverine se přidá k odboji a postupně začne kolegům otevírat oči, což vrcholí epickým střetem klanu mutantů (klan M) a obyčejných hrdinů, při kterém to koupí velká spousta známých tváří. Ale jde přece o vybájený alternativní svět, tak nač se bát, ne? Scarlet Witch ale během největší bitevní vřavy obviní otce ze zhroucení tohoto ideálního světa a ohne realitu ještě jednou. Tentokrát definitivně a s následky pro klasickou marveláckou Zemi číslo 616 (jinak též známou jako naše realita). Třetí filmoví X-Meni se snažili následky Klanu M částečně realizovat. Posledním vyřčeným přáním Scarlet Witch je totiž "Už žádní mutanti". A jakmile se v místnosti znovu rozsvítí jsou z milionů pouhé stovky. Ostatní o své schopnosti přišli, a to včetně jejího otce Magneta. Tahle událost zásadně přepsala celou řadu sólovek, a i když většina hvězd znovu své schopnosti nabyla, ani zdaleka to neměla lehké, a někteří z nich se už nikdy nedostali zpátky na původní úroveň schopností. Marvel tímhle restartem mnohé série oživil, u jiných se vymanil ze zdánlivě slepých uliček. Vlastně jsme vám nic moc neprozradili, protože sledovat konkrétní osudy je na téhle sáze to zdaleka nejlepší.

Občanská válka (Civil War)
Datum vydání: Červen 2014
Mark Millar, Steve McNiven

Jestli nějaká série celým Marvel multiverzem zatřásla, tak právě tahle. Po několika velkých nehodách, při kterých superhrdinové nadělali víc škody než užitku, se vláda rozhodla, že navrhne tzv. superhrdinskou registraci. Návrh byl jednoduchý - udělat ze superhrdinů policajty a registrované zbraně hromadného ničení. Dostanou plat, odpovídající výcvik a plechovou skříňku na stanici, kam budou docházet. To všechno výměnou za to, že zveřejní svou identitu... a budou hodní na stařenky, děti a zvířátka. Dovedete si představit Wolverinea, jak pobíhá po měste v uniformě a sundavá ze stromů koťátka? Půlka superhrdinské obce byla proti, půlka zase pro - většinou tedy ti, kteří už jsou identitu dávno zveřejnili, např. Tony Stark. Právě mezi Starkem a Stevem Rogersem (Kapitánem Amerikou) se rozhoří konflikt symbolizující zájmy obou skupin. Stark spolu s Reedem Richardsem tajně postaví vězení v Negativní zóně, kam chtějí nespokojence odlifrovat. Některá rozhodnutí už nelze vzít zpátky, některé oběti už nelze zvrátit - občanská válka propukne se vší parádou a následky jsou nedozírné.

Roztomilé politikaření vás jednoznačně donutí podívat se na superhrdiny pod jiným úhlem. Jestli to trochu připomíná Mooreovy Watchmeny? Ne tak docela. K prohloubení některých (ne)přátelství ovšem skutečně dochází, a jestli jste si mysleli, že to špičkování Starka a Rogerse v prvních Avengers byla jen náhoda, tady pochopíte, že ti dva se opravdu občas nemohou vystát. Občanská válka byla velkým zvratem v jinak docela sluníčkovém světě týmů, které spolu i přes drobné neshody až příkladně spolupracují a táhnou za jeden provaz. Tady se naopak na tom provaze navzájem věší.

1602
Datum vydání: Září 2014
Neil Gaiman, Andy Kubert, Scott McKowen

Královské dvory, španělská inkvizice a začátek sedmnáctého století. Neil Gaiman to vzal v Marvelu od podlahy, když si vymínil, že nechce ve svém příběhu žádné mrakodrapy, stíhačky nebo atomové bomby. A proto zrod superhrdinů přemístil o čtyři stovky let zpátky. Dr. Strange je vrchním alchymistou na dvoře Alžběty I., Nick Fury pak šéfem její rozvědky. Pikle vysoké politiky, ale i kouzla a čáry (=mutanti), které se snaží šlechta vymýtit, přispívají k osvěžujícímu mixu, podtrženému vskutku unikátní kresbou. V průběhu děje se objeví většina slavných superhdinů, přičemž jejich výskyt je často dán nejrůznějšími hrátkami s časoprostorem. Někteří jsou z budoucnosti, někteří z jiných dimenzí. Je to hravá reimaginace, ale její následky jsou nulové, protože jde o dílo vně oficiálního kánonu. Marvel prostě jen Gaimanovi na chvilku půjčil svoje pískoviště. Jestli jste fanoušci téhle legendy a sedí vám umístění ke královskému dvoru, neváhejte ani minutu. Pro ostatní bude 1602 jen pomíjivým rozptýlením. Takhle kdyby pár superhrdinů přišlo vypomoct k Bílé hoře, to by bylo jiné kafe.

Hulk proti světu (World War Hulk)
Datum vydání: Listopad 2014
Grek Pak, John Romita jr.

Ani téhle kultovní ságy se pravděpodobně nedočkáme. Staví totiž některé z Avengerů do vyloženě negativního světla a její finální bitva na Manhattanu je natolik epická, že by spolykala rozpočet na deset filmů dohromady. Pacific Rim je proti tomu komorní drama s plastovými vojáčky. Hulk se tu vrací po událostech v Planetě Hulk (též k dostání jako komiks nebo jako celkem povedený animák), kde ho někteří ze známých superhrdinů (Tony Stark samozřejmě nemohl chybět) vystřelili do vesmíru, protože se báli, že by se jednou mohl naštvat tak, že ho nebudou schopni zvládnout. Hulk ovšem přistál na cizí planetě a po krátkém zotročení vedl vzpouru hodnou Gladiátora. Během procesu zdecimoval Beta Ray Billa, což je něco na způsob mimozemského Thora, udělal si pár přátel a poznal skrytou moc disků poslušnosti (jakmile je někomu nasadíte, nemá přístup ke svým superschopnostem). Hulk se pak usadil v plavidle, ve kterém na planetě přistál a ono vybuchlo i s jeho družkou. Což je samozřejmě důvod se vrátit na Zemi a všechny zabít nebo zotročit. Zelený titán a jeho noví kamarádi rozpoutají takové inferno, že hrdinové padají jako mouchy. Hulk většinu z nich nezabije, ale nechá je pod vlivem disků poslušnosti bojovat v gladiátorské aréně, aby si vyžrali až do dna to, co mu způsobili. Je to celkem zábavná podívaná a hlavně splněný sen všech fanoušků zeleňoura, kteří vždycky říkali, že kdyby se opravdu naštval, převálcuje všechny ostatní. A ono fakt jo!

Wolverine: Starý muž Logan (Wolverine: Old Man Logan)
Datum vydání: Leden 2015
Mark Millar, Steve McNiven

Představovali jste si někdy jaké to bude, až Wolverine zestárne? Tak už nemusíte. Ano, vypadá trochu jako Clint Eastwood s břity, ale žije v celkem bezútěšném světě bez superhrdinů. Ti byli přemoženi superpadouchy, kteří si pro sebe rozdělili svět. Abomination, Red Skull, Dr. Doom a Magneto mají každý svůj kus Zeměkoule. Tedy skoro... Abomination totiž podlehne Hulkovi, který si jeho kus přivlastní a přejmenuje ho na Hulkland. To zahrnuje větší část severozápadní Ameriky, což je přesně místo, kde se Wolverine ukrývá. Spokojeně zestárnul a po některých ne zcela příjemných událostech se zařekl, že svoje břity už nikdy na nikoho nevztáhne. Jenže když je na scéně brokovnice, dřív nebo později se z ní musí vystřelit. To je pravidlo, které se vztahuje i na komiksový svět, takže Hulk a jeho povedená rodinka nakonec Wolverinea donutí, aby zapomněl na jizvy z minulosti a nadělal pár nových. Je to jeden z nejsilnějších Loganových příběhů a Mark Millar celkem obratně konstruuje tuhle alternativní realitu z pozůstatků té důvěrně známé. Svět, ve kterém záporáci vyhráli, stojí jen díky tomu, že někteří z hodných jen nečinně přihlíželi. Na plátně by z téhle story byl moc hezký superhrdinský western. A Eastwood by si ho určitě vychutnal. Asi o tom můžeme jen snít, ale nezbývá než za tu vizi poděkovat.

Tajná invaze (Secret Invasion)
Datum vydání: Leden 2015
Brian Michael Bendis, Leinil Francis Yu


Asi vůbec nejambicióznější projekt Marvelu v posledních letech. Byl přijat s rozpaky, ale statečnost se musí Bendisovi, který stojí za většinou podobných třesení celým vesmírem, rozhodně nechat. Elita pozemských superhrdinů už se dřív se Skrully setkala. Jsou chytří, silní a umí měnit podobu i schopnosti jako chameleoni. Když Tony Stark a spol. vytvoří spolek jménem Ilumináti, není to jen proto, aby Hulka vystřelili do vesmíru. Navštíví domovský svět Skrullů a jasně jim naznačí, ať dají Zemi pokoj. Nevědí při tom, že si je Skrullové tajně naskenovali. Když pak domovský svět sežere Galactus (to on občas dělá), rozhodně se nová císařovna Veranke zaútočit na Zemi a udělat si z ní nový domov. Všechno ale musí proběhnout tajně, takže Skrullové začnou unášet nebo rovnou zabíjet superhrdiny a nahrazovat je vlastními vojáky. Skrullí dvojče má identický vzhled i schopnosti, ačkoliv v případě silnějších superhrdinů se Skrullům nepodaří zcela emulovat rozsah schopností a jsou slabší než originály. Jakmile propukne invaze, nemůže si být čtenář jistý vůbec nikým, což je částečně vzrůšo a částečně podraz. Největší bitva se jako obvykle odehraje na Manhattanu.

A jak to dopadne? To vám neprozradíme. Mnozí viděli v Tajné invazi spíše křečovitý pokus Marvelu o zvedání prodejů, ale jak už jsem řekl, Bendisovi nelze upřít snahu rozmlátit samotné fungování a vnímání superhrdinů až do nejmenších detailů, a pak ho zase lepit zpátky. Sérii ubližuje snad jen to, že nikdy dopředu neodhadnete, kdo by Skrullem být mohl. To je prohřešek proti každé dobré detektivce. Tajnou invazi se snažila adaptovat druhá série animáku Avengers: Earth´s Mightiest Heroes, ale v tištěné podobě je to přeci jen o několik sáhů lepší. A obávám se, že to tak zůstane, protože pro účely filmu by se to celé muselo zásadně předělat, aby to nebylo jen o tom, kdo jaké nosí mimikry. Na rozdíl od Občanské války nebo Hulk proti světu je tady ústřední zápletka až příliš vycucaná z prstu.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace