Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Velká komiksová násobilka #1


ikona
imf
comicszonemarveltéma
Vylezli jste z Wolverinea a chcete víc? Nemůžete se dočkat druhých Avengers? Kupte si komiks, konečně i v češtině. 

Protřelí komiksoví fandové se možná teď budou trochu posmívat. Oni přece ty pestrobarevné sešity nakupují ze zahraničí, případně stahují od chvíle, kdy internet konečně vyrostl z modemových střevíců. Jenže ono se nic nevyrovná tomu, když držíte poctivě navoskovaný papír v pevné vazbě a z jeho útrob se na vás derou všechny ty panely plné vzrušujících příběhů. Někomu samozřejmě stačí iPad, ale ono nezaměnitelné papírové šustění pořád ještě ke komiksům patří. A nemusí o něj být ochuzeni ti, kdo nevládnou angličtinou, případně nesnášejí dlouhé čekání na zásilku zpoza velké louže. Díky vydavatelstvím Crew, BB Art a mnohým dalším se totiž komiksová subkultura rozvinula i u nás. Pořád je to spíš o dohánění restů, ale to je vzhledem k našemu čtyřicetiletému bloku - zrovna v době, kdy v Americe komiksy rostly obrovským tempem - tak nějak pochopitelné. A ty licence za uvedení největších klasik jsou samozřejmě patřičně mastné. Zájemci z řad vydavatelů se přesto najdou a jejich snaha na konci loňského roku vyvrcholila v Ultimátní komiksový komplet, který by měl pokrýt to nejdůležitější, co se v marveláckém vesmíru za poslední půl století odehrálo. To je samozřejmě hodně ambiciózní záměr, ale jeho realizace mj. i v české mutaci znovu dokazuje, že se u nás komiksům docela daří.

Ne, nechceme se přejmenovat na Komikszone, ale všichni jste si jistě všimli, že letní sezóna komiksům fandí, a taky že o prázdninách a obecně v době dovolených, cítíte jaksi větší nutkání popadnout knihu nebo právě komiks. Proto jsme pro vás z výběru zmíněného kompletu, ale i aktuálních komiksů vybrali několik sešitů, které by vás měly zajímat. Dobrá půlka těch sešitů teprve bude vycházet (Komplet bude opravdu komplet až v roce 2015), ale to znamená, že se máte na co těšit. Nebo si můžete sehnat originály, případně vychytat, co už vyšlo. K těm už vydaným titulům totiž patří i japonská sága Wolverinea (u nás vydaná prostě jako Wolverine), která stojí stejně peněz jako lístek na 3D verzi filmové adaptace. A užijete si ji mnohem, mnohem víc.

Když se tenhle článek ujme, třeba budeme na nové komiksové releasy a jejich vztah k filmovým komiksům, jejichž mytologie se v posledních letech rozpínají čím dál tím rychleji, upozorňovat trochu častěji. Dneska a zítra tedy opravdu jen to nej a zejména od Marvelu. Tenhle výběr vám minimálně pomůže se trochu zorientovat v komiksových milnících, jejichž ozvěny rezonovaly i většinou vydávaných sólovek. Začínáme ovšem dvěma nemarvelovkami - dobře načasovanou dvojkou Kick-Ass a velmi hezkou sólovkou Flashe, která teď po oznámení filmu (2016) jistě mnohým přijde k chuti.

Flash: Znovuzrození (Flash: Rebirth)
Datum vydání: 17. 7. 2013
Geoff Johns, Ethan Van Sciver


Mysleli jste si, že Flash je jen panák v červeném (šarlatovém!) kostýmu s bleskem na hrudi, co umí hrozně rychle doběhnout do krámu, když je potřeba? Mytologie blesků je mnohem hlubší, než si dovedete představit. A Flash JE rychlejší než Superman. To jen pro pořádek. Johnsův restart flashovské série je o dost důkladnější než v případě Green Lanterna (ten u nás taky vyšel) a na rozdíl od zeleného policajta je v tomhle případě kresba Ethana Van Scivera mnohem koukatelnější, ale to je samozřejmě věc názorů. Důležitý je obsah, který nejen přepisuje osudy nejslavnějšího Flashe Barryho Allena, ale uvrhne vás do světa, ve kterém se to bleskovým běžci jen hemží. Hned několik generací superhrdinů, kteří čerpají z tzv. Zdroje rychlosti, je však Barryho návratem z říše mrtvých ohroženo. Kdo za výkyvy v Síle stojí? Samozřejmě nebudeme prozrazovat, ale Znovuzrození je takovým rychlomanuálem k Flashovi, který vám vysvětlí vše potřebné. Green Lantern, konkrétně Hal Jordan, je mimochodem Allenovým kámošem no. 1, takže by ve filmové sólovce mohli Warneři tenhle oslí můstek využít. A jestli bude Flash cestovat časem, podobně jako v aktuálním animáku Flashpoint Paradox (jehož zápletka se Znovuzrození částečně podobá)? To už by z toho šla možná lidem hlava trochu moc kolem. Necháme se překvapit.

Kick-Ass 2: Na plný koule (Kick-Ass 2: Balls to the Wall)
Datum vydání: 11. 7. 2013
Mark Millar, John Romita Jr.


Ať už filmový Kick-Ass 2 dopadne jakkoliv, udělejte si dobře a pořiďte si komiksovou předlohu. Je tak brutální, přepálená a šílená, že by nikdy hollywoodským filtrem jakéhokoliv ratingu neprošla. A zároveň je dějově dostatečně vrstevnatá a nádherně kreslená, prostě se povedla až příliš, než abyste se nechali odbýt rozmělněnou filmovou adaptací, ve které některé postavy zcela chybí (a jiné naopak přebývají). Neberte nás špatně, Chloe Graze Moretz jako Hit-Girl byla trefa do černého, ale co se děje na stránkách komiksu je zkrátka nepřenosné. A občas se vám z toho regulérně zvedne kufr, protože tapetování krví a vnitřností takhle naposled zvládal zaseknout v čase John Woo. Millar se ze škodolibého boha ve dvojce mění na krutovládce a s postavami vytírá neuvěřitelným způsobem. Co ubral na humoru, to přidal na brutalitě, ale co chcete od komiksu, který se jmenuje Na plný koule? Ve filmu je mimochodem zakomponován i děj spinoffu o Hit-Girl. Ten vás bude po dočtení komiksové dvojky vyloženě chybět. Už proto, že Millar na poslední stránce znásilní všechna vaše očekávání a nechá vás stát uprostřed cesty. Parchant.

Kapitán Amerika: Zimní voják (Captain America: Winter Soldier)
Datum vydání: březen a duben 2013 (ve dvou sešitech)
Ed Brubaker, Michael Lark


Druhý Kapitán Amerika má být temný špionážní thriller? Pro znalce komiksové předlohy to není žádné překvapení. Kapitán totiž zjistí, že ne všechno z jeho starého života je úplně mrtvé a zapomenuté. Jeho nejlepší kámoš Bucky přežil a zestárl jen o trochu víc než slavný Steve Rogers. Jak je to možné a proč mu nezavolal, jestli spolu neskočí na pivo? Vedení SHIELDu má na tyhle otázky odpověď, ale moc dobře ví, že by poslušného vojáka s oblekem z hvězd a pruhů poslaly do vrtule a odstartovaly by zničující střet. Ke kterému stejně dojde. Buckyho totiž vylovili z vody Rusové. Ukradli ho Američanům před nosem, a pak ho použili jako ultimátní zbraň. Utrženou ruku mu naradili bionickou superpaží a mozek vyčistili Savem tak dokonale, že Bucky poslušně plnil rozkazy. Když zrovna nebyl na misi, zamrazili ho jako guláš se šesti, a tak je pořád v plné síle a pátrá po zbytcích teseraktu alias Kosmické kostky. To samozřejmě zkříží jeho cesty s Kapitánem Amerikou, který si při vší dušínovské naivitě neuvědomuje, že Buckyho původní osobnost je přikována hodně hluboko v jeho mysli. Bude to chtít víc než jen pár facek, aby byli zase kamarádi. Komiks je přímou předlohou druhé Kapitánovy sólovky, takže záleží jen na vás, jestli to risknete. Marvel jako obvykle pár věcí změní, ale zrovna v tomhle případě bychom sázeli na celkem věrnou hru na temnější kartu a kritiku korporací jako takových (v čele se SHIELDem a jeho tajnůstkářstvím).

Tajná válka (Secret War)
Datum vydání: Srpen 2013
Brian Michael Bendis, Gabriele Dell´Otto


Neplést s Tajnými válkami (ty v rámci kompletu také vyjdou, ale jsou k dispozici i jako book od BB Artu) - jednou z největších a nejkultovnějších slezin, kam dorazili snad všichni větší superhrdinové Marvelu z osmdesátých let, aby si to rozdali s Galactusem - požíračem planet. Určitě si sežeňte zmíněný omnibus od BB Art, nebo si počkejte, až v rámci Kompletu vyjdou Tajné války I. a II. Tajná válka od Bendise je ovšem úplně o něčem jiném. Je zásadní především pro Nicka Furyho, který se vzbouří vládě USA, když mu prezident odmítne schválit důležitou misi. V Latverii se totiž po svržení Dr. Dooma chystá invaze na americkou půdu. Druhořadí superzáporáci vybavení novou technologií mají Ameriku zaskočit a dostat na kolena. Fury navzdory zamítnutí dá dohromady speciální jednotku (Kapitán Amerika, Spider-Man, Daredevil, Black Widow, Wolverine a Luke Cage) a podaří se mu na Latverii zaútočit. Jeho vítězství je ovšem pouze dočasné, protože opravdový útok do roka a do dne opět provětrá newyorské kulisy. A nakonec i strukturu vedení v SHIELDu. Je to taková předehra k Občanské válce (viz níže) a jednoznačně důkaz, že Nick Fury není jen Samuel L. Jackson s bouchačkou a fantastickou vyřídilkou, ale hlavně schopný stratég a respektovaný kápo.

Marvelovské zombie (Marvel Zombies)
Datum vydání: Říjen 2013
Robert Kirkman, Sean Phillips


Zombie vládnou světu. A Marvel se na téhle slávě chtěl přiživit taky. Stačilo vymyslet alternativní dimenzi, kterou ovládl tzv. Hlad, a přihrát pár superhrdinů skrz nějaký ten portál na naši modrou klasiku. Nákaza způsobuje nutkavou chuť požírat lidské maso, přičemž nakažení se sice biologicky rozpadají jako správné zombie, ale zůstávají jim všechny superschopnosti a dokonce i intelekt, takže jsou víceméně nezastavitelní. Kdo není nakažen, ten je zajat a postupně okusován (většina superhrdinů patří do kategorie libových frajerů, takže z nich naděláte spoustu výběrových stejků). Jedinou záchranou se zdá být Galactus, který by nakaženou planetu mohl komplet sežrat. Ale zombíci jsou chytřejší než se zdá a tak vše spěje k extrémně nečekanému zvratu. Marvel Zombies jsou takovým hravým cvičením v rámci "coby kdyby" sérií. Je legrace si je přečíst, vychytat všechny popkulturní odkazy a pokochat se pohledem na rozpadající se legendy. Rozhodně lepší než Avengers: Do boje, kde Avengers pod vlivem kouzel spokojeně fungují ve středověkých kulisách, kostýmech a dokonce s rádoby vtipně pozměněnými jmény. To byla legrace jen pár stránek, kdežto u zombíků děj graduje ad absurdum, takže jsou povinnou výbavou každého marveláckého fandy.

Iron Man: Démon v lahvi (Iron Man: Demon in a Bottle)
Datum vydání: Leden 2014
David Michelinie, Bob Layton, John Romita Jr.


Už je celkem jisté, že démona v lahvi nikdy na stříbrném plátně neuvidíme, a tak byste si měli doplnit vzdělání a poznat temnější stránku Starkovy osobnosti. Problémy s konkurencí ve dvojce? Problémy s psychikou ve trojce? To všechno je odvar! V Démonovi se toho Starkovi sesype na hlavu tolik, že začne chlastat a je nucen se vzdát vedoucí pozice v Avengers. Za vším stojí Justin Hammer, který je v komiksové verzi o poznání ostřejší než v té filmové, ostatně je to vedle Mandarina jeden z nejdůležitějších Iron Manových arcizáporáků. V téhle konkrétní komiksové sérii je však hlavním záporákem chlast. Kvůli němu přijde Tony Stark o přátele, posty a na čas i o celou firmu. Pohled skrz dno lahve tentokrát není růžový, ale zároveň ani přehnaně mravokárný, jinak by se ostatně nestal klíčovou součástí superhrdinských příběhů sedmdesátých let. Favreau má ve dvojce scénu s večírkem, který se vymkne kontrole. To je asi nejblíž, co se kdy Marvel ve filmech k téhle předloze přiblíží. Měl o ní zájem Shane Black při zkoumání premis trojky, ale Marvel jasně naznačil, že ve filmovém PG-13 vesmíru tahle zápletka nemá místo. Vychutnejte si ji v její původní podobě. Její poselství nezestárlo ani o den.

Druhý díl už zítra!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (35)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace