Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Skalpel: Kapitán Amerika na Super Bowlu


ikona
KarelR
captain americamz skalpeltéma
MovieZone pitvá dalšího superhrdinu od Marvelu. 

A další ochránce spravedlnosti je na světě. Nevím, kolik lidí u nás má přehled v superhrdinech od Marvelu. Za poslední tři roky se ale tahle skupina musela dost zásadně rozrůst. Marvelácké comicsárny udeřily s podobnou silou, jako ty od DC několik dekád zpátky, takže se mezi Batmana a Supermana vetřelo pár dalších maskovaných borců, které je třeba znát. Nemyslím teď hroudu zelených svalů jménem Hulk nebo Spider-Mana, kteří se do diváckých myslí procpali díky první vlně moderních comicsáren společně s X-Meny. Až představení Iron Mana nastartovalo novou éru, jejíž druhá fáze je právě tady.

Stojí před námi Thor a Kapitán Amerika, dva zásadní členové superhrdinského týmu Avengers, jež je třeba představit předtím, než je Joss Whedon svede dohromady s milionářem ve žlutočerveném brnění. Nařachaného boha s mocným kladivem už imf důkladně rozpitval, teď je tedy řada na pohublém Američanovi, který za Druhé světové války nabere muskulaturu a stane se neohroženým bojovníkem za světový mír. Kapitána Ameriku jsme včera viděli poprvé v pohybu, když se předvedl ve třicetivteřinovém spotu na Super Bowlu. A naštěstí to bylo entrée tak výživné, že se v něm můžeme maličko pohrabat.

TV SPOT ZE SUPER BOWLU S ČESKÝMI TITULKY

Inu… tohle není Kapitán Amerika. To je Steve Rogers, sirotek, kterého kvůli totální absenci hmatatelné muskulatury nechtějí vzít do armády. Tedy alespoň v původním comicsu, protože tady to vypadá, že se do uniformy přeci jen dostal. Steve se Kapem nejspíš nestane jako dobrovolník z řad lidu, nýbrž jako dobrovolník z nejlehčí jednotky americké armády. A mimochodem, hádáte správně, že se díváte na hodně podařené zeštíhlovací triky.

Za jeho přeměnu v superhrdinu budou každopádně zodpovědní dva pánové, kteří mají pod palcem tzv. Project Rebirth. Tím prvním je doktor Abraham Erskine, vynálezce Super Soldier séra, s jehož pomocí lze i ze sebevětší vyžle udělat supervojáka. Jeho objev ale nakonec skončí jen v jedněch žilách, což mnohé vede k domněnce, že se projekt buď zarazí kvůli nějakým problémům, nebo se Stanley Tucci na plátně moc dlouho neohřeje. Jeho postava je totiž jedinou osobou na Zemi, která zná tajemství séra.

Erskine je možná mozkem celé operace, její provoz má ale na starost generál Chester Philips (Tommy Lee Jones). Právě on objeví Rogerse a zařadí ho do skupiny hubených chlapců, která si chce nechat rychle narůst velké svaly.

A voilá, stačí jeden podařený experiment a Rogers je prakticky nejdokonalejším člověkem na světě. Nemá sice žádné klasické superschopnosti, jeho síla, rychlost, výdrž a všechny ostatní schopnosti ale vyskočily na 100% lidské kapacity. Stačí už jen přidat pořádný výcvik, který z něj udělá neohroženého vůdce a neomylného stratéga, a Amerika má konečně zbraň, s níž se může vrhnout do boje s Hitlerem.

Sérum u Rogerse způsobí dokonalý bondovský efekt – ženy ho milují a muži chtějí být jako on. Nechybí mu samozřejmě ani hláškovací vyřídilka Chrise Evanse a Kap díky ní ladně zapadá vedle Thora, který dosud často útočil podobnými zbraněmi. Že by tihle dva superhrdinové nemohli být rozdílnější? Možná. Ale co se týče Super Bowl spotů, mají za úkol lákat muže na akci a suchý humor a ženy na to, co doma asi jen tak neuvidí…

Ale dost originu, 30 vteřin je málo času. A tak se kvaltuje kupředu. Protentokrát ještě zapomeňte na mapování vývoje kostýmu, ten původní armádní (bez prvního štítu) se ukáže jen částečně. A to když se Kap předvede se svojí partou spolubojovníků. V té je nejdůležitější jeho věrný sidekick James "Bucky" Buchanan (Sebastian Stan – za Kapovým ramenem), zbytek si potom říká Howling Commandos a v comicsech bojoval pod vedením Nicka Furyho.

Fury se ve filmu objeví také (Samuel L. Jackson nedávno řekl, že bude brzy točit), vypadá to ale, že vedení Howling Commandos výjimečně připadne Kapitánu Amerikovi. Ten se konečně představuje v kostýmu od Howarda Starka, v němž by měl strávit většinu filmu. A po jeho levici (vpravo je Bucky) se můžete podruhé pokochat nejznámějším borcem z Howling Commandos, ostrostřelcem Dum Dumem Duganem. Hraje ho Neal McDonough a jak bylo avizováno dlouho dopředu, nechybí mu trademarkový knír a buřinka.

Pak už to jde ráz na ráz, protože je třeba mladým chlapcům vysvětlit, proč by měli dát tomu týpkovi v modré kombinéze šanci. Letadla, motorky, ponorky… to vše se zapojí do prý hutné dávky akce, která bude silně inspirovaná jedním z nejlepších dobrodružných filmů všech dob.


 

Možná jste to už stihli uhodnout, ale režisér Joe Johnston se od začátku natáčení ohání tím, že bude Kap něco jako superhrdinská verze Indiana Jonese. A jeho první výlet mezi padouchy v uniformách se bude snažit přiblížit k Dobyvatelům ztracené archy, u kterých Johnston zamlada dohlížel na triky (Indy sice řádil ve 30. letech, ale to vem čert). Proto vám může být tenhle ne úplně doladěný záběr tak povědomý. Nejvíc potěšující na něm ale je, že to podle pozadí vypadá na hodně slušnou roztržku.

Američané si to v ní ale nerozdají s nacisty, což je malé tajemství, o němž možná nevědí ani lidé, kteří vývoj filmu sledují podrobněji. Ano, Kapitán Amerika se bude odehrávat během Druhé světové války, přesněji řečeno v letech 1942-43. Zatím ale není jisté, jestli se Kap s německou armádou vůbec pořádně potká, protože bude mít dost starostí s teroristickou organizací jménem HYDRA. A ta má daleko sofistikovanější vojáky. I oproti předloze.

Už na pár předchozích screenech jste si mohli všimnout, že se to všude hemží kolohnáty v černých uniformách, kteří nedrží v rukou zrovna dobové pušky. Pěšáci HYDRY by měli mít futuristické zbraně, jež by jim podle pár drbů mohla zajistit technologie z budoucnosti nebo z jiné dimenze. Jak přesně se taková výhoda realizuje? Nezapomínejme, že se pohybujeme v comicsovém světě, kde bohové běžně poletují mezi světy a jednoocí černoši nestárnou. Cestování v čase a další podvody, jmenovitě tajemná Cosmic Cube, jsou tedy povoleny.

 

Už proto se Kapitán Amerika bude muset vykašlat na ideály a vzít do ruky pistoli, kterou v comicsech jinak opovrhuje. Součástí jeho obleku na dokonce pouzdro, ve které ji nosí, je ale dost možné, že o něj postupem času přijde. Přeci jenom je to hrdina bojující za světový mír, takže by se nikdo nedivil, kdyby na konci filmu došel k názoru, že jestli chce svět donutit k odložení střelných zbraní, měl by začít u sebe. Snad ale Johnston nebude v tomhle směru moc tlačit na pilu.

Což ale může klidně udělat u osobních soubojů, kterých by v Kapovi mělo být požehnaně. Jeho comicsový předobraz je totiž expertem na všechna možná bojová umění (mimochodem jeden z důvodů, proč nepotřebuje střelnou zbraň) a ve filmu si to tak musí rozdat minimálně se svým úhlavním nepřítelem. Tím bude Johann Schmidt, Hitlerův expert na pokročilé zbraně, který má ale vlastní agendu. A vlastně není příliš rozdílná od záměrů Vůdce. Chce ovládnout svět s pomocí své organizace HYDRA a nehodlá se zastavit vůbec před ničím.

 

Dokonce se rád zbaví vlastního obličeje, aby mohl budit větší hrůzu. Tak se z něj stane slavný padouch Red Skull, úhlavní nemesis Kapitána Ameriky (uvidíme, jak přesně přijde o tvář tentokrát, možností je víc). Johnstonův film bude právě o prvním střetu téhle dvojky a Super Bowl spot nabízí dlouho očekávané odhalení, jak bude Red Skull vypadat. Zatím je to sakra podařený vzhled, který ušel pár mílových kroků od jugoslávského filmu z roku 1990. A když si k němu přidáte charisma Huga Weavinga, kterým bude Red Skull sršet, máme tu záporáka jedna báseň.

Kapitán Amerika se na něj bude muset dobře připravit, kromě střelné zbraně tedy bude potřebovat i štít. Ten jste si mohli dobře prohlédnout ve všech Kapových scénách (zásadně bez něj nevychází z domu) a není jen od toho, aby nepřátele děsil americkými barvami. Kapitán Amerika s ním umí házet (určitě to uvidíme v prvním traileru) a taky mu docela pomáhá ve chvíli, kdy se někdo rozhodne, že by modrého superhrdinu mohla vyřídit dávka ze samopalu.

Štít je totiž dokonale neprůstřelný, což se rozhodne otestovat Kapova pravděpodobná budoucí přítelkyně Peggy Carter (ostrovní objev Haylley Atwell). Britská vojanda, která rozhodně nebude dámou v nesnázích, v tuhle chvíli ale ještě netuší, že bude muset podlehnout nabušenému symbolu Ameriky. Proto si z hubeného Rogerse (obrázek nahoře) může nepokrytě dělat srandu.

A to je dobře, protože podařený humor je to, co bude Kap vedle výživné akce potřebovat nejvíc. S pořádnou dávkou nadhledu film určitě dobře zapadne vedle uvolněného Iron Mana, a také by mohl dosáhnout vytouženého „jonesovského“ feelingu. V každém případě nestojí před Johnstonem a jeho týmem lehký úkol, jelikož prodat patriota oblečeného v americké vlajce celému světu by mohlo být ještě těžší, než jít na trh s blonďatým bohem, kterého otec vyhoštil na Zem. Proto je radost vidět, že se Kap do tohohle úkolu vrhá po hlavě. A ve finále dává najevo, že se jen tak něčeho nezalekne…

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace