Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nejlepší trailery roku 2010


ikona
Cival
moviezonemz nejredakcetéma
Jaké upoutávky nás letos složily na kolena?  

Nejlepší trailery roku jsme tu začali vyhlašovat ještě dřív než top filmy. Dědictví TrailerZone holt držíme už pár let a nemíníme se ho jen tak zříct. Letošní rekordní dávku 553 filmových upoutávek, které protekly naší trailerovou rubrikou, je pochopitelně hodně těžké vměstnat do jednoho žebříčku o pár kolonkách - ale pokusili jsme se o něco takového.

  

Předem přitom bylo jisté, že jednoznačný triumfátor kalibru Sin City (v roce 2004) nebo 300: Bitva u Thermopyl (o dva roky později) za dvanáct měsíců nevykrystalizoval a souboj proto bude sakra těsný. Asi ještě těsnější, než když jsme loni porovnávali Terminator Salvation s Avatarem, nebo o pár let nazpátek konfrontovali Sunshine s Pokáním.

NEJLEPŠÍ TRAILERY 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

První desítka je i díky tomu hodně pestrá a můžete v ní najít blockbusterové šlehy, akční šílenosti, komedie i subtilní teasery. Koneckonců, pojďme si je projet pěkně od prvního do desátého místa:

1. The Social Network: Trailer – Upoutávka roku. A to i s vědomím, že trailer ztratí minutu své stopáže „reklamou na Facebook“, v rámci vtahující koláže z všednodenních radostí a strastí, které jsme se naučili ventilovat na sociálních sítích. Sborově zpívaná coververze hitovky Creep zní jako z pohádky a elegantně dovede k dynamické představovačce Harvardu, Marka Zuckerberga a všech patálií, které se na něj navalily. Trailer precizně vystihuje celý film, jeho kulisy, postavy i emocionální vrcholy (věta „nejlepší přítel vás žaluje o 600 milionů dolarů“ je dokonce podána tragičtěji než ve filmu, a možná proto vyznívá ještě působivěji), podmanivě se prezentuje i formální pojetí a celkový styl Fincherova snímku. Aniž by přitom trailer prozradil příliš z výsledného filmu a učinil jej nadbytečným. Je to prostě dokonale výstižné lákadlo na film, emocionálně ale možná ještě bohatší a přítulnější. Proto je i brilantní.

2. Počátek: Trailer 2 – Majestátní. Ale rozhodně ne překvapivé, protože předchozí trailery na nolanovky oslňovaly právě takovýmto způsobem. Precizní naplnění klasické blockbusterové struktury je o to působivější, že se může opřít o charakteristickou obsahovou hutnost Nolanových snímků a perfekcionismus co se týče výběru hudby a vmíchávání ruchů (vymazlenější zvukovou stopu jste letos slyšet nemohli). Perfektní sladění audia s nejefektnějšími momentkami z filmu sice samo o sobě nezajistilo, že se na film hnaly davy („wow efekt“ nebyl tak velký jako třeba u prvního Matrixu – víc zabralo jméno režiséra a šepot o kvalitách snímku), to ale nemění nic na tom, že lepší trailer si Počátek přát nemohl.

3. Tree of Life: Teaser – Rozhodně nejpůsobivější hudební dramaturgie roku. Úryvek z Vltavy „našeho“ Bedřicha Smetany naladí na osudově-magickou notu a Funeral March od Patricka Cassidyho diváka definitivně pohltí díky svým hutnějším podtónům. Pocitově plnokrevný, esteticky výživný a celkově velmi povznášející příklad čisté trailerové práce, která složitou zápletku s malickovskými filozofujícími přesahy vtěsnala do podmanivého videoklipu, jenž naplno prodává vizuální parametry filmu. Evidentně mistrná kameramanská práce, u níž budou slintat i propagátoři malých digitálních kamerek, se v tomhle teaseru prostě předvedla dokonale.

4. Světová invaze: Bitva o Los Angeles: Teaser – Na první pohled nic přelomového. Na kontrast mezi mohutnými manévry a plíživou hudbou už vsadila spousta trailermakerů. Ale věřit zrovna u popcornové invaze emzáků v meditativní song Johanna Johannssona The Sun's Gone Dim And The Sky's Turned Black a takhle přesně jej rytmicky i pocitově sladit – a náležitě vygradovat – to chce prostě odvahu, i naprostou řemeslnou preciznost. Opojná záležitost.

5. Your Highness: Necenzurovaný trailer – Magic, motherfucker! Našlapaných dvě stě sekund bezuzdného humoru, které prostě musí ukazovat všechno nejlepší z blížící se středověké šílenosti – jinak by šlo o komedii desetiletí. Vyhulený, vulgární, všelijak košilatý, a přesto rozhodně ne hloupý humor je tu ládován pod nevídaným tlakem. Jako by tvůrci podepsali úpis, že každých deset sekund vystřihnou parádní gag… a ještě donutí Natalii Portman obléct historické bikiny. Rozhodně uspěli.

6. Harry Potter a Relikvie smrti – část 1.: Trailer 2 – Kvůli Potterovi nechali Warneři během let nastříhat už alespoň čtyřicet soběstačných upoutávek. Laťka je tudíž vysoko. Kampaň na Relikvie smrti přitom nebyla tak dechberoucí – některé trumfy se schovaly na léto a studio zjevně tušilo, že lidi stejně přijdou tak jako tak. Trailer 2 přesto znovu naplnil popcornové standardy na maximum. Špičková práce.

7. Tron: Legacy: Teaser – Přišel rok před premiérou, a přesto dokázal nažhavit. Úsporné dávkování vycíděných vizuálů dráždilo přesně tak, jak se na teaser sluší a patří. Vezměte k tomu efektní úvod v realitě, Olivii Wilde v jedné sexy momentce a tesknou hlášku Jeffa Bridgese, ze které kape smutek z dlouhého odloučení víc než z celého filmu... a máte ukázku přesně plnící svůj účel. 

8. Expendables: Postradatelní: Trailer – Nejočekávanější trailer roku rozhodně nezklamal. Jistě, nesrazil nás do kolen, ale prostě obstál. Ochutnávka z ikonického setkání Arnieho, Slye a Bruce pojistila slušný komerční výsledek, hlášky lítaly ze všech stran a řízné akční finále ukázalo, že těmhle starým pardálům ani na prahu penze nedochází elán. Trailer lepší filmu.

9. Kick-Ass: Necenzurovaný trailer – Nejživelnější a množstevně nejvydatnější trailerová kampaň od počátku bojovala s otázkou, jak prodat rozjívenou comicsárnu plnou krve a cynického humoru, když by film mohl klidně oslovit děti i dědečky. Ten boj nedopadl v komerčním důsledku úplně úspěšně. Ale plodem byly aspoň vyrovnané a zatraceně řízné trailery, ze kterých se těžko vybírá jeden top.

10. Faster: Necenzurovaný trailer – Chtěli jsme věřit, že oldschoolové akčňáky se ještě nepřežily. A spousta trailerů nám dala naději… která v kině ale většinou pohasla. O tom, jak dopadlo Faster, se přesvědčíme až příští rok, nicméně trailery při své kinetice, dravém střihu a ideálním mixu testosteronu, adrenalinu a Rockova charismatu potěšily. Nejvíc nás pochopitelně chytla eRková nálož.

Spoustu dalších povedených ukázek samozřejmě najdete i v našich osobních žebříčcích. Krátce jsme se u nich zamysleli i nad tím největším trailerovým průjmem. Suverénně vyhrála česká zvrácenost Blood Age, která se bohužel pořád občas tváří, že to dotáhne do distribuce. Děkujeme za snahu, ale tohle fakt prosím ne.... Hodně nám se žaludkem zamávala i Bollova tučná Blubberella a rádoby anarchistická komediální supersrajda Underground Comedy 2010 s padlou Lindsay Lohan. Uff. Radši zapomenout.

A teď už k hlasování jednotlivých redaktorů:

Civalův Top 10:


 

1. The Social Network: Trailer
2. Počátek: Trailer
3. Tron Legacy: Teaser
4. Světová invaze: Bitva o Los Angeles: Teaser
5. Tree of Life: Teaser
6. HP7/1: Trailer 2
7. Město: Trailer
8. Jak vycvičit draka: Trailer 2
9. Super 8: Teaser
10. Kuky se vrací: Trailer

Nejhorší: Lion of Judah, Underground Comedy 2010, Blubberella


imfův Top 10:


 

1. The Social Network: Trailer
2. Expendables: Postradatelní: Trailer
3. A-Team: Trailer
4. Kick-Ass: Necenzurovaný trailer
5. Scott Pilgrim proti zbytku světa: Trailer
6. Tron: Legacy: Teaser
7. Zatím spolu, zatím živí: Trailer
8. Světová invaze: Bitva o Los Angeles: Teaser
9. Souboj Titánů: International trailer
10. Počátek: Trailer 2

Nejhorší: Sir Billi, V peřině, Blood Age


K0C0URův Top 10:


 

1. Světová invaze: Bitva o Los Angeles: Teaser
2. Tree of Life: Teaser
3. Harry Potter a Relikvie smrti - část 1.: Trailer 2
4. Černá labuť: Trailer
5. Rychlá a zběsilá pětka: Trailer
6. Kick-Ass: Necenzurovaný trailer
7. Faster: Necenzurovaný trailer
8. The Social Network: Trailer
9. Opravdová kuráž: Trailer
10. Sucker Punch: Comic-Con Teaser

Nejhorší: Doktor od jezera hrochů: Teaser, Marmaduk: Trailer, Blood Age: Trailer


Top 10 KarlaR:


 

1. Tree of Life: Teaser
2. Neznámý: Trailer
3. Zelený sršeň: Trailer 2
4. Expendables: Postradatelní: Trailer
5. Počátek: Trailer 2
6. Harry Potter a Relikvie smrti – část 1.: Trailer 2
7. Your Highness: Necenzurovaný trailer
8. Super 8: Teaser
9. Tron: Legacy: Teaser
10. 127 Hours: Trailer

Nejhorší: Bastardi. Underground Comedy 2010, Blubberella


Hladův Top 10:


 

1. Your Highness: Necenzurovaný trailer
2. The Social Network: Trailer
3. Tree of Life: Teaser
4. Počátek: Trailer
5. Faster: Necenzurovaný trailer
6. Kick-Ass: Necenzurovaný trailer
7. A-Team: Trailer
8. Město: Trailer
9. 127 Hours: Trailer
10. Expendables: Postradatelní: Promo Trailer

Nejhorší: V peřině: Teaser, cokoliv, kde je Méďa Béďa


st39.6 a jeho Top 10:

 

1. Světová invaze: Bitva o Los Angeles: Teaser
2. Harry Potter 7/I: Trailer
3. Počátek: Trailer
4. Your Highness Necenzurovaný trailer
5. Sucker Punch: Comic-Con Teaser
6. Tron: Legacy: Teaser
7. Scott Pilgrim proti zbytku světa: International Trailer
8. Město: Trailer
9. Faster: Necenzurovaný trailer
10. Rychlá a zběsilá pětka: Teaser



Shushikův Top 10:


 

1. The Social Network: Trailer
2. The Tree of Life: Teaser
3. Počátek: Trailer 2
4. Tron Legacy: Teaser
5. Opravdová kuráž: Trailer
6. Světová invaze: Bitva o Los Angeles: Teaser
7. Black Swan: Trailer
8. Faster: Necenzurovaný trailer
9. 127 Hours: Trailer
10. Sucker Punch: Comic-Con Teaser

Nejhorší: jednoznačně Blood Age


duro a jeho Top 10:

 

1. Počátek: Trailer 2
2. The Social Network: Trailer
3. Your Highness: Necenzurovaný trailer
4. Opravdová kuráž: Trailer
5. Expendables: Postradatelní: Trailer
6. Tree of Life: Teaser
7. Legenda o sovích strážcích: Teaser
8. 127 Hours: Trailer
9. HP 7/I: Trailer 2
10. Město: Trailer

Nejhorší: Blubberella, Pátá Sindibádova cesta, Fred: The Movie a 70% českých

Mimochodem, čtenáři dali v průměru pět hvězd jen dvěma trailerům z pěti stovek! Počátku a Harry Potterovi. To je přeci zbytečná přísnost, no ne?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (30)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace