Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nejlepší trailery roku 2009


ikona
Cival
moviezonemz nejredakce
Jaké upoutávky se nám letos nejvíc vypálily do zorniček? 

Nejspíš poslední letošní bilancování, než předáme slovo čtenářům, se z pochopitelných důvodů musí týkat filmových upoutávek. Jedeme na nich už pěkných pár let, od dob stařičké TrailerZone (budiž jí země lehká). A i letos jsme v jejím odkazu pokračovali velmi vydatně. Když započítáme i zítřejší trailer, tak jsme během roku prověřili hned 542 filmových upoutávek, plus několik oldie věcí. Z rekordní nadílky se samozřejmě těžko vybírá jen deset kousků… ale každý z nás nakonec dal svoji topku dohromady a my vám díky tomu můžeme představit letošní redakční „bestofku“.

NEJLEPŠÍ TRAILERY 2005 | 2006 | 2007 | 2008

Dlouhé roky samozřejmě známe recept na výrobu těch nejoslnivějších filmových trailerů. Hodí se velkolepý materiál, jaký nabízejí hollywoodské blockbustery, do židle nejsnáze zarazí úderná videoklipová smršť z nějakého letního megafláku. Ale cení se i originalita, střihové vychytávky nebo elegance, s jakou se film může napevno svázat s nějakou hudební peckou.

   

Letošní trailery potvrdily spoustu zkušeností nasbíraných z minulých let. Dominance studia Warner Bros. a jeho trailerových kampaní se znovu potvrdila (i když v redakční desítce tentokrát nefiguruje Potter, skončil 11., ani nějaký snímek Christophera Nolana). Synonymem pro trailerovou palbu se pak stalo jméno dosud neznámého tvrďáka Sama Worthingtona, v TOP 10 ho totiž najdete hned třikrát. A domácí kinematografie nás znovu zásobovala největšími trailerovými pekelnostmi, ačkoliv pár jejích zářezů velmi potěšilo a potvrdilo, že úroveň českých upoutávek jde dlouhodobě nahoru. Někteří tvůrci a některá propagační oddělení se zkrátka snaží a všímají si, co zrovna frčí i na západ od Aše (ale vlastně i na východ od Košic). Projeďme si tedy tablo vítězů.

1. Terminator Salvation: Trailer 2 – Tři roky po jednoznačném triumfu 300 se v reprácích rozezněla další hitovka z dvojalba Fragile od Nine Inch Nails. Song Day the World Went Away nám nasliboval hory doly - perfektně vysoustružený trailer lákal na intenzivní sci-fi podívanou, která bude vypjatá, osobní a osudově procítěná, zkrátka o sto procent zajímavější než výsledný film. Nejen Worthingtonovo „I´m the only hope you have“ ale v kině vůbec nevyznělo, stejně tak nakonec nefungovaly všechny ostatní vrcholné momenty tohohle traileru. V multiplexech se promítala scenáristicky zmatená, uspěchaná a emocionálně zcela nezajímavá „prodloužená verze našlapané upoutávky“. Kdyby zůstalo jen u traileru, zůstalo by i u naší víry ve vizi pana McG. Jenže takhle filmový svět prostě nefunguje.

2. Avatar: Trailer – Ke comebacku Jamese Camerona se přistupovalo jako k největšímu projektu letošního roku. Ve velikášské upoutávce se k téhle pověsti tvůrci hlasitě přihlásili. Prostě na nás vyvalili tříapůlminutového macka. Klasický koncept se trailermakeři vůbec nebáli roztáhnout do nebývalé šířky a jejich suverénní víra v prezentovaný materiál kapala z každého políčka. Věrné představení „modrého megahitu“ položilo rezolutně otázku „Jak krátkých může být 210 sekund?“, zatímco se do hlavy vpalovaly všechny důležité položky z kinematografie Jamese Camerona. Už tehdy bylo vyhráno.

3. Star Trek: Trailer 2 – „Fire everything!“ Okolo projektů J. J. Abramse se všechno daří. Možná jen „skoro všechno“, ale i kdybyste mě mlátili do hlavy modelem X-Wingu, nevzpomněl bych si na nedostatky v propagaci jeho výtvorů. Star Trek po nadupaném prvním traileru z loňského roku korunoval úspěšnou kampaň luxusní dvouminutovkou, která jako by po monitoru plavala. Abramsovská kinetika, perfektní hudební podpora, naštvaný Eric Bana a příslib vyšperkovaných trikových orgií – a navíc krásný soulad s výsledným filmem. Zatuchlá vesmírná sága zkrátka náramně ožila už několik dní před premiérou.

4. Souboj Titánů: Teaser – Absolutní sázka na efekt a dynamiku. Možná trochu prvoplánový přístup, ale jak jinak přitáhnout k nové verzi Souboje Titánů, než rozsévat adrenalin? Sam Worthington ani potřetí nezklamal a hřebínek mu nespadl ani u plnohodnotného, byť trochu rozvolněnějšího traileru. Krátká verze víc tvrdí muziku = v kategorii teaserů jasná jednička roku.

5. 2012: Trailer – Sklizené plody filmu. Čelisti poprvé nepadaly v kině, ale už u úvodní velké ukázky, která naznačila, že se Emmerich urval ze řetězu a zničil rovnou všechno. Za zvuků monumentálních chorálů se rozjíždí destruktivní orgie, jež posunuly hranice katastrofických filmů na úroveň trumfnutelnou snad jen anihilací celé Mléčné dráhy. Stačil na to vlastně jen tenhle trailer.

6. Normal: Trailer – Temné retro Julia Ševčíka sice díru do pokladen nevyvrtalo a moc pochval neslízlo ani od filmových kritiků. Celá trailerová kampaň možná nebyla tak průrazná, aby naverbovala do kin desítky tisíc diváků, ALE i tak měla světové parametry. Bavil nás teaser, potěšil trailer a v žebříčcích jednotlivých redaktorů můžete najít i necenzurovanou upoutávku. Kdy se podaří tenhle český zázrak napodobit?

7. Gamer: Trailer – Když nejsou k ruce NIN, přijde k dobru i Marilyn Manson (vzpomeňte na lonského Maxe Paynea). Hard-rock říznutý elektronikou vždycky výborně fungoval, v případě Gamera vtisknul jasný řád i agresivní audiovizuální smršti od dvojky Neveldine – Taylor. V kině z něj bohužel zbyl jen přepálený humus, který neprodal akci a už vůbec neoslnil myšlenkami. Přinejmenším tenhle vyvážený trailer ovšem bude jeho jméno šířit dál.

8. Transformers: Pomsta poražených: Trailer – V případě filmových sérií je nejlepším trailerem předchozí film. Ten se Bayovi povedl, proto roboti rozbili bank, i když je propagoval trailer malinko horší než u letní konkurence. Pořád je tu ale Megan Fox na motorce, luxusní rytmizace zvukových efektů, střípky z opulentní akce a upovídaný Shia. Za dva roky bude v desítce určitě trailer na trojku.

9. Max a Maxipříšerky: Trailer – Hudební výhra sezóny! I když na soundtracku k filmu dělala frontmanka Yeah Yeah Yeahs, dramaturgové chytře přesaltrovali k jiné „alternativě“ a nechali příšerky poskakovat za zvuku šlágru od Arcade Fire. Emocionálně bohatá ukázka, ve které dokonale sedí každý záběr, by mohla svoji pozitivní energii stlačit do tabletek a prodávat je po lékárnách. Bravurní.

10. The Crazies: Trailer – Někoho zaujal, jiného zprudil. Vypůjčení atmosférického Mad World ale rozhodně přitáhlo k nenápadnému hororovému remaku s Timothy Olyphantem spoustu pozornosti. Řemeslně špičková ukázka, založená na kontrastu krásné melodie a strašidelných apokalyptických výjevů, jen podtrhuje význam hudební dramaturgie v trailerovém byznysu. Když se dobře zvolí, je hned způli vyhráno.

Spoustu dalších povedených ukázek samozřejmě najdete i v našich osobních žebříčcích. Krátce jsme se u nich zamysleli i nad tím největším trailerovým průjmem. Jednoznačně vyhrála šílená urážka všech apatowovek, do svěrací kazajky by se ale měly vsadit i osoby zodpovědné za pekelného Herkulese, dokonale bezbarvou propagaci Případu nevěrné Kláry a zhovadilou Kněžnu Libuši. Dost bylo trailerového průjmu!

 

Civalův Top 10:




1. Terminator Salvation Trailer 2
2. Avatar Trailer
3. Star Trek Trailer 2
4. Max a Maxipříšerky Trailer
5. Gamer Trailer
6. Souboj Titánů Teaser
7. Transformers 2 Trailer
8. The Crazies Trailer
9. 2012 trailer
10. Poslední dům nalevo Trailer

Nevešlo se: Normal Necenzurovaný trailer, Zelená zóna International trailer, Wolverine Trailer, Funny People Necenzurovaný trailer

Nejhorší:
Herkules 3D Trailer
Dobře placená procházka
Případ nevěrné Kláry

 

imfův Top 10:




1. Terminator Salvation Trailer 2
2. Star Trek Trailer 2
3. Avatar Trailer
4. Transformers 2 Trailer
5. Prokletý ostrov Trailer
6. Harry Potter a princ dvojí krve Trailer 2
7. Normal Necenzurovaný Trailer
8. Sherlock Holmes Trailer
9. 2012 Trailer
10. Zelená zóna International trailer

Nevešlo se: Smrt číhá všude Trailer, Kniha přežití Trailer, District 9 Trailer

Nejhorší:
The 40 Year Old Virgin Who Knocked Up Sarah Marshall and Felt Superbad About It Trailer
Kněžna Libuše Trailer
Případ nevěrné Kláry Trailer

 

K0C0URův Top 10:




1. Terminator Salvation Trailer 2
2. Souboj Titánů Teaser
3. 2012 Trailer
4. Transformers 2 Trailer
5. Star Trek Trailer 2
6. Kniha přežití Trailer
7. Kick-Ass Necenzurovaný teaser
8. Normal Necenzurovaný trailer
9. Sherlock Holmes Trailer
10. Gamer Trailer

Nevešlo se: Iron Man 2 Teaser, From Paris with Love Necenzurovaný trailer, Lítám v tom Teaser

Nejhorší:
The 40 Year Old Virgin Who Knocked Up Sarah Marshall and Felt Superbad About It Trailer
Alvin a Chipmunkové 2 Trailer
Zemský ráj to na pohled Trailer

 

Top 10 KarlaR:




1. Avatar Trailer
2. Terminator Salvation Trailer 2
3. Souboj Titánů Teaser
4. Harry Potter a Princ dvojí krve Trailer 3
5. 2012 Trailer
6. Star Trek Trailer 2
7. Men Who Stare at Goats Trailer
8. Nine Teaser
9. Lítám v tom Trailer
10. Sherlock Holmes Trailer 3

Nevešlo se: The Crazies Trailer, Pevné pouto Trailer, G. I. Joe Trailer, Solomon Kane Trailer

Nejhorší:
Kněžna Libuše Trailer
Případ nevěrné Kláry Trailer
Herkules 3D Trailer

 

Hladův Top 10:




1. Souboj titánů Teaser
2. The Crazies Trailer
3. Normal Trailer
4. Avatar Trailer
5. Zelená zóna International trailer
6. Svítání Trailer
7. Terminator Salvation Trailer 2
8. Max a Maxipříšerky Trailer
9. Gamer Trailer
10. Prokletý ostrov Trailer

Nevešlo se: Transformers 2 Trailer, Wolverine Trailer, District 9 Trailer

Nejhorší:
The 40 Year Old Virgin Who Knocked Up Sarah Marshall and Felt Superbad About It Trailer
Hercules 3D Trailer
Případ nevěrné Kláry Trailer

 

st39.6 a jeho Top 10:




1. Avatar Trailer
2. Star Trek Trailer 2
3. Terminator Salvation Trailer 2
4. Gamer Trailer
5. Souboj Titánů Teaser
6. Normal Trailer
7. Max a Maxipříšerky Trailer
8. District 9 Trailer
9. Lítám v tom Trailer
10. Pevné pouto Trailer

Nevešlo se: Kniha přežití Teaser, Hurt locker, Inception Trailer, G. I. Joe Trailer

Nejhorší:
Herkules 3D Trailer
Případ nevěrné Kláry Trailer
The 40 Year Old Virgin Who Knocked Up Sarah Marshall and Felt Superbad About It Trailer

V příštím týdnu budete hlasovat i vy. Jinak zase za rok...

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (32)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace