Že jde o tři nesouvisející operky spíchnuté dohromady, by mi ani tolik nevadilo - problém tohoto díla ("filmu" se napsat zdráhám, viz dále) tkví v tom, že jde o opery rozhlasové, tedy psané pro médium čistě zvukové, kde musí být všechno explicitně řečeno. Film oproti tomu vypráví do značné míry obrazem - viz základní mantra "show, don't tell!". Vzít text psaný pro rádio, dotočit k němu obrázky (jakkoliv opravdu pěkné, to se nikdo nehádá) a vydávat to za film, je tudíž z principu prostě "prasárna" - a co mě na to vytáčí možná nejvíc, je to, že filmař Svěrákovy extratřídy si toho podle mě musí být dobře vědom...

Takže pokud tam někdo vidíte "super pohádkový muzikál" tak prosím, budiž vám to asi přáno
- já vidím pohříchu toliko žánrový paskvil a cynický kalkul, že "to takhle stačí, protože publikum bude rádo za nový hezký český film od svých (právem!) milovaných tvůrců..." A to píšu, prosím pěkně, coby velký ctitel předchozí tvorby obou Svěráků a fanoušek muzikálů tady možná (min. od odchodu mkubalíkové) vůbec největší...