Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Live Speciál: Pravdivé lži


ikona
imf
arnold schwarzeneggerjames cameronmz livemz speciáltrue lies
Aneb jak Arnie a Cameron místo na hlavu mířili raketometem na bránici v nejdražším eRku své doby. 

A zase ten Arnie. Než nás obviníte z toho, že rakouského rodáka tak moc protěžujeme, kupte si lístky na naše květnové promítání Komanda, které tuhle rubriku nakopne do skutečně "live" formátu. A jsou to právě Pravdivé lži, které dokazují, jak moc se Arnie za těch deset let posunul. V Komandu byl jen chodící horou svalů a věšákem na vojenské nádobíčko. Pak se zkusil ve druhém Terminátorovi usmát (i když jen v režisérské verzi) a Cameron vytušil potenciál. Ne, tak trochu si děláme legraci, protože s nápadem natočit Pravdivé lži přišel sám Arnold poté, co viděl francouzskou akční komedii Podtrženo, sečteno (v originále La Totale!). Nemusel Camerona přemlouvat dlouho, protože režisér Terminátorů právě založil vlastní produkční společnost Lightstorm a k tomu ještě rozjížděl trikovou dílnu Digital Domain. Potřeboval projekt, na kterém si novou práci osahá a zároveň ho lákala změna žánru a možnost ukázat Arnieho v novém světle.

Možná právě proto se dějově francouzský originál a americký remake příliš neliší a některé scény jsou jako podle kopíráku. Právě kombinace evropského humoru, Arnoldova magnetismu a Cameronova neselhávajícího akčního řemesla dělá z Pravdivých lží zaručený hit a dost možná nejkoukatelnější cameronovku vůbec. Na rozdíl od Vetřelců nebo Terminátora na ni klidně můžete koukat s celou rodinou, užít si ji v televizi od půlky nebo si z ní jenom pouštět ty největší špeky. A přitom je to regulérní eRko s drsnými akčními sekvencemi, dospělým humorem a napínavou koncovkou. Nic jiného než úspěch se ostatně tehdy nepřipouštělo, protože šlo o první film v historii, který stál přes 100 milionů dolarů.

Arnold naštěstí tohle dobrodružství dokonale prodal a pomohlo i to, že svět byl v té době lačný po tajných agentech. James Bond si zrovna vybíral pauzu - Dalton v osmdesátkách se svým drsným "americkým" přístupem pohořel a ironičtější Brosnan přišel až rok po Pravdivých lžích. Cameron představil nezastavitelného Harryho Taskera, který láme protivníkům vazy jako párátka (ve filmu je snad víc killů než v Komandu) a do průšvihu ho přivede dvojí život, který musí sehrávat se svou rodinou. Velkou castingovou oporu má snímek v Jamie Lee Curtis, která za roli Arnieho manželky dokonce dostala Zlatý glóbus. Skvěle funguje nejen jako nic netušící ženuška, ale především jako katalyzátor Harryho proměny a vlastně i jako parťák v závěrečné třeskutě akční koncovce. 

Akce je v Pravdivých lžích víc než dost, to si Cameron pohlídal. Otvírá bondovskou eskapádou - komplet se sváděním žen, epickými výbuchy a honičkou na sněžných skútrech, pokračuje městským honem na nebezpečného teroristu a končí dechberoucí záchranou dcerky. Jsou to ale právě civilnější vsuvky mezi atrakcemi, jež prozrazují Arnieho komediální potenciál. Suše cezené hlášky a mechanické zabíjení protivníků v Komandu jsou nahrazeny vědomým vychutnáváním one-linerů a div ne pomrkáváním do kamery. Low-cost zabíjení čímkoliv, co najdete v zahradnickém domku, střídá stíhačka Harrier, kterou kombinací praktických a digitálních efektů dokázal Cameron proměnit v plnohodnotnou filmovou postavu. V obou poměřovaných koncovkách jde mimochodem o záchranu dcerky, ale vnímání celé situace je naprosto odlišné. V Pravdivých lžích už víte, s kým máte tu čest. Neřešíte, co Arnold udělá, ale co konkrétně teroristům provede... mohl by je třeba použít jako štít, zlomit jim vaz a pak zabít ty opodál Petersonovým trokarem.

Není asi nutné dodávat, že i tohle MZ Live jsme si užili. A dokonce ve třech, protože jsme to prostě chtěli zkusit. Pozornější diváci si určitě všimnou i nové znělky a v budoucnu se můžete těšit i na další změny. Jako obvykle budeme moc rádi, když nám do komentářů napíšete, co se vám líbilo a co třeba ne. Tuto epizodu jsme zařadili operativně, protože nám z programu vypadlo tradiční MZ Live (bude příští týden), jde o čirou improvizaci, takže na další vzpomínání se můžete těšit zase za čtrnáct dní. A co to bude? Určitě něco bez Arnieho. A dál? Dál už nesmíme ani naznačovat.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (22)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace