Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Na co do kina: 10 originálních říjnových filmů


ikona
KarelR
bajkerigeostormhora mezi namimatkamy little pony filmsnehulak
Elba, Fassbender a Butler v nadějných projektech... které docela bolí? 

Vítejte u dalšího extrémně zpožděného přehledu neznačkových filmů. Jako obvykle jsem doufal, že ho stihnu co nejdřív. Realita je však taková, že si místo výhledu dáme skoro tradiční "co Rimsy bůh ví proč chválí a co strašně protrpěl". Pojďme na to.

5. října

Hora mezi námi

Hned na začátku října Rimsy vyrazil do hor s Kate Winslet a Idrisem Elbou. Trailery slibovaly průměrný survival, na němž je zajímavé jen herecké obsazení, a pětková recenze jasně tvrdí, že nijak neklamaly tělem: "Po skvělém rozjezdu se drama dvou přeživších letecké havárie strašlivě vleče a krom sněhobílého prostředí nenabízí mnoho lákadel, kterými by se odlišovalo od konkurence. Napětí příliš nefunguje, zvraty tu vlastně nejsou a romantická linka slzičku taky nevydoluje. Prostě koukatelný průměr." 

12. října

8 hlav šílenství

Jak asi víte, Rimsyho specialitou jsou hluboce lidské filmy. Když tedy neabsolvuje utrpení před plátnem, vítá ho i na něm, a letos dostal nejvíc člověčiny od Anety Langerové. Přesně tak. Do kin se konečně podíval celovečerák o Anně Barkokové a podle našeho experta je to "neotřelý životopisný film, který se snaží zachytit mnohem víc než jen osudy jednoho člověka. Hrdá básnířka Anna Barkovová nemohla žít jinak a také dostala velmi neobvyklý film. Místy rozháraný a nesoudržný, ale rozhodně lidský a originální." Takže... hurá do kina?!

Alibi na klíč

Z Alibi na klíč se za poslední měsíc stala "ta šílená francouzská komedie, v níž se paroduje šermování světelnými meči". Na ČSFD září fajnových 75%, což je rozhodně výhra, a zápletka o firmě, která vám zařídí alibi na všechno od rodinné večeře až po nevěru, nezní vůbec marně. Vlastně moc nechápu, že film nikdo z redakce ještě neviděl. Snad to brzy napravíme, už jsem totiž četl spoustu hlasitých doporučení.

Čtverec

A teď trocha umění. Asi nemusím zdůrazňovat, kdo na vítěze festivalu v Cannes vyrazil, pojďme tedy rovnou na Rimsyho dojmy: "Nepodbízivá a originální studie současné (nejen) švédské společnosti, která tematizuje obecně uznávané hodnoty, dnes pohříchu tolik vyprázdněné. Ruben Östlund svým výrazným stylem zkoumá na příkladu povrchního liberála možná až příliš pestré a neučesané spektrum dnešní doby, které však vnímavému divákovi poskytne hodně prostoru k přemýšlení." A k tomu všemu 8/10, náročnější diváci tak mají kino jasné!

My Little Pony Film

Největší lahůdka měsíce dost porušuje zdejší pravidla - je to totiž značka jako Brno. Kvůli Rimsyho recenzi ale udělám výjimku, protože si ji potřebují přečíst všichni, kdo to s filmem myslí vážně. Zde verdiktový úryvek: "Ošklivý animák pro nenáročné děti a divné dospělé. Takhle to dopadá, když máte tak populární předlohu, že rezignujete na jakoukoli snahu něco vymyslet. Lego ukazuje, že to jde, poníci však posté omílají důležitost přátelství. Těchhle 99 minut s dětmi v kině vážně protrpíte. Ale stejně nepochopíte, proč se těm jednorožcům říká poníci." A teď šup na celý text!

Sněhulák

Neříkám, že Rimsy netrpěl i na Sněhulákovi, recenzi však výjimečně přenechal Hladovi. Po báječných zprávách, že Tomas Alfredson natočil jen 85-90% scénáře, jsme se tak dozvěděli, že se "adaptace knihy Jo Nesba Sněhulák bohužel příliš nevyvedla. Překombinovaný děj, obrovské množství zbytečných postav i zápletek, nevhodně obsazený Fassbender a absolutně neuspokojivé vyústění dělají z filmu průměrnou podívanou. Přinejlepším." Že jste to chtěli zjistit před kinem a ne až po něm? No... sorry jako!

19. října

Bajkeři

Kdekdo by tipoval, že v říjnu Sněhuláka nic "nepřekoná". Pak ale úderný tým Hlad a Rimsy vyrazil na Bajkery, kteří už se hanili v textových dojmech, videodojmech i v recenzi. Oba pánové prostě chtějí mít jistotu, že nikoho nepotká jejich krutý osud. Takže si dáme krátkou připomínku i tady, aby nám realizační tým opravdu mohl posílat výhružné dopisy: "Všechno špatně, nudně, trapně. Bajkeři možná pár mladých zabaví už jen tím, že pojednávají o generaci deformované sociálními sítěmi. Bohužel však způsobem, který žádného dospělého s trochou sebeúcty spokojeností nenaplní. Tak na to prostě nechoďte."

Geostorm: Globální nebezpečí

Dean Devlin je největší filmařský parťák Rolanda Emmericha a jeho režijní debut vypadá jako... béčkový odvar z tvorby Rolanda Emmericha? To v jádru není zas takový průšvih, šílený megafilm s megakatastrofami ale brutálně vyhořel. A navíc se samozřejmě moc nepovedl, což Mr. Hlad probral v recenzi: "Zkušený producent Dean Devlin si odskočil k režii a bohužel nenatočil nic světoborného. Kvůli několika průměrným scénám destrukce velkoměst je nutno přetrpět otravné hrdiny, okoukaný příběh a nefungující pokusy prodat to celé s vážnou tváří. A už v půlce vám nejspíš dojde, že z tohohle se nová katastrofická klasika nestane. A že jste možná měli jít na něco jiného."

matka!

Už můžu napsat, že je matka! nejkontroverznějším filmem roku? Nadšené ohlasy střídají spousty znechucení a odchodů z kina (jo, i v Česku), což mi připomíná, že se stále vyhlíží Civalova recenze. Pokud nedorazí, musíte se holt smířit jen s tou mojí. A ta je - k nelibosti mnoha zklamaných diváků - náramně pozitivní: "Matka! je velmi specifickou sociální výpovědí, která vás může nadchnout i zhnusit. Neříkám, že na ni musíte nutně vyrazit - naopak si to dobře rozmyslete. Pokud se vám ale trefí do nálady, dostanete unikátní a nesmírně intenzivní vztahové drama, z něhož sálá odhodlání zakřičet do světa něco, o čem se v dobré společnosti příliš nemluví. Za mě Aronofsky tentokrát boduje na plné čáře. A upřímně doufám, že do příště neuhne ke stravitelnější látce, protože té máme všude kolem habaděj."

26. října

Čára

Zase tu jednou máme výrazný slovenský film. Čára má na ČSFD 71%, Rob Roy nicméně hlásí odpad! a Ďuro 4/5, takže je to očividně rizikovka. I zbytek ohlasů je dost rozháraný a moc nevím, co si o filmu myslet. To nejdůležitější - urvat diváckou pozornost - se ale Čáře povedlo, za což si zaslouží palec nahoru. Kriminálka o tom, jak se rozpadá gang pašeráků cigaret, navíc zní jako vstřícná žánrovka, jíž by měl kralovat statný Tomáš Maštalír. A když se v Česku houfně chodilo na Kajínka nebo Příběh kmotra, tady by prázdné sály rozhodně hrozit nemusely.

Co jste si vybrali z říjnové nabídky? Pochlubte se v diskuzi a nashle v listopadu!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace