Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Akčňák Atomic Blonde bojuje, smajlíci jsou shit roku


ikona
Cival
atomic blondebaby drivercharlize theronchristopher nolandunkerkemoji ve filmugirls tripjá, padouchluc bessonPlaneta Opicspider-mantržbyvalerian a mesto tisice planetVálka o planetu opicwonder woman
Proč náš redakční systém neumí emotikon hovna, když ho člověk tolik potřebuje? 

Dneska se mi toho teda moc psát nechce – s hrůzou jsem si totiž uvědomil, že svůj první box office report jsem napsal, když mi bylo sladkých jedenadvacet. A od té chvíle mám splín, mrzení a v očích slzy čerstvého semdesátníka.

Byly to tehdy trochu jinší časy. Minimálně by nikoho onehdy nenapadlo zfilmovat smajlíky. A s velkou pompou takovou blbinu uvést do kin. Jenže doba se změnila a největší premiérou týdne opravdu mohl být animák o skutečném životě emotikonů, plný „kreslených“ žlutých ksichtíků a mluvících hovínek.

TRŽBY ANIMÁKŮ OD SONY 

Ano, Emoji ve filmu konceptem připomínají něco mezi Angry Birds a V hlavě. Bohužel se tu nekoná ani funkční situační komika, ani příběh s ambicemi dostat z vás nějaké emoce, ale jen polodementní rej animovaných figurek v duchu hesla „je to barevný a hýbe se to a piští to“. Neschopné studio Sony si zase jednou něco nepohlídalo a výsledkem jsou zdrcující recenze (jen 8% jich je pozitivních!), s průměrným ratingem 2,1 hvězdiček z deseti možných a s vizitkou jednoho z nejhorších filmů roku. Smutným paradoxem ale samozřejmě je, že to pořád stačilo na otvírák za 25 milionů a druhé místo zámořského kasovního žebříčku.

 

Animáky mají totiž ohromnou výtěžnost, a když je někdo předhodí rodičům, vynervovaným v nákupácích, za podpory širokého distribučního nasazení, mohutné reklamy a vlezlého merche, pak je samozřejmě prakticky nemožné, aby film úplně vyhořel. Emoji ve filmu tak sice jsou pro studio velkým zklamáním, a to nejen proto, že se film stal hned po prvních recenzích brutálním otloukánkem na sociálních sítích i v médiích, ale i kvůli tržbám. Na druhou stranu známe mnohem větší propadáky, než je tenhle levný animák, jenž cílí na 70 mega z Ameriky a 150 celosvětově při oficiálně padesátimilionovém rozpočtu.

Alespoň potěší, že z toho při té bídě nebyl první flek. Ten si - naštěstí pro lidstvo a jeho kulturní odkaz – pohlídal Christopher Nolan. Jeho Dunkerk má, tak jak už bývá u nolanovek zvykem, velmi solidní výdrž. I díky nasazení ve velkoformátových kinech a absenci nějaké megalomanské konkurence mohl Nolanův válečný opus připočíst 28 milionů dolarů (při propadu o 44%) a překonat v Americe po deseti dnech promítání stovku. Celosvětově má na kontě už 234 mega a sebevědomě mašíruje vstříc půlmiliardě, což je na celkem tuhé a nevtíravé vojenské sousto, bez exhibujících hollywoodských megastar, prostě parádní bilance.

 TRŽBY FILMŮ CHRISTOPHERA NOLANA

 

Pravou letní trvalkou ale bude zjevně černošská komedie Girls Trip. Afroamerická holčičí odezva na Pařby ve Vegas po suverénním rozjezdu spadla o druhém víkendu jen o třetinu. Čerstvých 20 milionů nakoplo americké výnosy na 65 milionů a je jasné, že tržby půjdou daleko přes stovku jen z Ameriky. Studio musí hodně mrzet, že na jiných kontinentech se látka nebude prodávat tak snadno - pokud by se totiž tenhle triumf, podpořený skvělými recenzemi i reakcemi diváků, povedlo přenést do jiných zemí, měl by Universal v ruce další globálně megahitovou značku.

Až na čtvrtém místě, ale zato za solidních 18 milionů se pak na čtvrtém fleku rozjel akčňák Atomic Blonde: Bez lítosti. Filmy se střílejícími ženštinami zklamávají naprosto pravidelně (pokud v nich zrovna nehraje Angelina Jolie), Charlize Theron ale využila boostu od Johna Wicka a v kinech se neztratí. Slušný rozjezd a nadprůměrné recenze by měly stačit na padesát mega z Ameriky (rozpočet byl prý jen třicet). Jestli to však vydá i na druhý díl tak jako u Wicka, jenž mimochodem svého času startoval jen za milionů 14, ale teď není vůbec jisté. Osobně tipuju, že dvojka nebude, a to do velké míry kvůli rozpačitým kvalitám filmu – tady se totiž neurodila ani kultovka, ani akční nářez do zlatého fondu (viz naše první dojmy).

SROVNÁNÍ TRŽEB JOHNA WICKA A ATOMIC BLONDE 

 

Tři hollywoodské velkoprodukce se seřadily na pátém až sedmém místě. Spider-Man kvalitativně obstál, a tak může průběžných 633 milionů vnímat pozitivně, i když je ta vysněná miliarda sakra daleko. To Já, padouch 3 se jí blíží čím dál tím zřetelněji, protože v globálu má na kontě už 819 milionů. Finančně tak selhávají jen nové Opice, které doplatily na trochu rutinní a málo vyhrocenou kampaň a pochopitelně i na ohromnou konkurenci během našlapaného blockbusterového léta. Aktuální čtvrtmiliarda celosvětově zatraceně bolí (předchozí díl dal třikrát víc!), tím spíš že film samotný se povedl.

Osmé místo patří Valerianovi, největšímu propadlíkovi týdne. Besson se sice dušoval, že má zajištěné financování a že jeho nová sci-fi vize nemůže studio položit – přívod peněz ale zajistili distributoři, platící předem za mezinárodní práva, a těm pohled na mizerné tržby a tedy i poloprázdné kinosály hodně zhořkne. Tohle Besson v rámci honby za dalším nejdražším evropským filmem všech dob celkem prokaučoval.

 

Na devítce pak Baby Driver potvrzuje moji přechytralou SMSku TedGeorgeovi z minulého týdne, že to kilo v Americe v pohodičce dá, a desítku uzavírá megahitová Wonder Woman, která zjevně krátce po oznámení data premiéry druhého dílu oslaví 400 mega ze zámoří a 800 celosvětově. Náramná čísla!

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se adaptaci Kingovy Temné věže postaví druhořadý akční thriller Kidnap a oscarové želízko od Kathryn Bigelow Detroit.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (15)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace