Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

ANKETA: Star Wars slaví 40! Zeptali jsme se 23 osobností, co pro ně znamenají


ikona
Cival
anketahvězdné válkymoviezonestar wars
Co znamenají Hvězdné války pro šikovné české ženy a muže... 

V rámci slovutného výročí začátku kinematograf... pardon, začátku jedné slavné vesmírné ságy, jsme se rozhodli uspořádat takovou rozvernou anketu. Oslovili jsme několik osobností nejen z kulturní sféry a položili jim tři jednoduché otázky.

Ne všichni odpověděli, leckdo se dokonce přiznal, že neviděl ani jednu epizodu nebo že viděl třeba jen jeden film a celý fenomén jde mimo něj (resp. častěji mimo ní), ale radši je v zájmu jejich vlastní bezpečnosti nebudeme jmenovat (už třeba proto, že takovýmu Dominiku Ferimu by takové doznání mohlo prohrát volby... oops). Ale několik méně či více vydatných odpovědí jsme dostali. Pojďte se tak s námi podívat, co znamenají Star Wars v českém kontextu...


1. Co pro tebe znamenají Star Wars?

2. Vzpomínáš si na moment, kdy jsi poprvé viděl/a Hvězdné války nebo se setkal/a s tímhle fenoménem?

3. Chystáš se do kina na Epizodu 8? Pokud ano, s jakým očekáváním? 

 

ANDY FEHU (režisér Nenasytné Tiffany a seriálu Pěstírna)

1. Star Wars jsou pro mne hlavně první tři staré filmy. Je to svět plný originální fantazie, kam se rád čas od času vydám výlet.

2. I když mám nejraději první tři filmy, samotné Star Wars jsem začal hlavně vnímat až od Epizody I, na kterou jsem šel jako malý kluk do kina. Tehdy jsem si to opravdu užil a byl nadšený. Samotný fenomén jsem vnímal ale hlavně díky kamarádům, kteří o Hvězdných válkách neustále mluvili.

3. Do kina se nechystám, polední dva filmy byly pro mne natolik zbytečným a otravným zážitkem, že bych na to nešel ani zadarmo v týdenní exkluzivní předpremiéře.

  

BRUNO FERRARI (enfant terrible české kultury, zpěvák skupiny Vanessa)

1. Sračka všech sraček. Nikdy jsem nepochopil proč na to lidi čuměj. Chápu ještě děti...i když já na to mrdal odmalička. Měl jsem rád Vetřelce, ale ne debilní roztomilý robůtky. Jděte s tim do hajzlu.

2. Když jsem rozšlapal na základce jednomu malýmu zmrdovi brejle, protože mi to pořád cpal.

3. Jo, sežeru před tím kilo fazolí a půjdu prdět na dětský představení, abych jim zkazil zážitek.

 

KAMIL FILA (filmový publicista na Ještěvětšíkritik.cz)

1. Vedle Matrixu a Vetřelce největší popkulturní sci-fi fenomén všech dob, přičemž oboje předčí. Star Wars jsou dokonce ještě zásadnější než Pán prstenů a Harry Potter, a to nejenom kvůli  tomu, jak dlouho existují. Star Wars nejsou jenom příběh a postavy, nejsou to jenom místa. Svým významempřesahující i magii a mytologii. Star Wars jsou styl, vizuální, ale překvapivě a dokonce nejsilněji i zvukový. Žádný jiný film nemá zapamatovatelnější hudební motivy a zvukový design. A zvuk je víc pohlcující než obraz, protože nás dovede skutečně obklopit a prostoupit.

2. Pamatuju si to velice dobře. Bylo léto, bylo mi čerstvě jedenáct a právě vyšla první čísla časopisu Cinema. O Hvězdných válkách jsem si četl už v časopise 100+1, kde se o nich psalo hlavně ve spojitosti s Ronaldem Reaganem a "imperialistickým zbrojením proti socialistickým zemím", ale to mi nevadilo, naopak. Chtěl jsem, aby proti nám zbrojili a nandali nám to.

A příchod Star Wars do kin jsem bral jako závan svobody a splátku dluhu. Nikdy předtím jsem je neviděl na videu. Byly pro mě jako úplně nový film. Bylo to tři čtvrtě roku, než přišla digitální revoluce s Terminátorem 2 a víc než dva roky před Jurským parkem.

Čili jsem si Star Wars dokázal užít jako skvělou trikovou podívanou, která mi nepřipadala zastaralá, a byl jsem v tom ideálním věku jako první generace náctiletých diváků, kteří je viděli na sklonku 70. let. Nejsem si jistý, že se mi líbily víc než Krotitelé duchů, Indiana Jones a chrám zkázy a Číslo 5 žije, které jsem viděl v 80. letech, ale šel jsem na to i tak několikrát, pak si půjčil a zkouknul všechny tři díly na videu (Impérium vrací úder a Návrat Jediho nešly do kin!). Když pak v roce 1999 přišla Epizoda I, připadal jsem si jako pamětník a zároveň čerstvý divák.

3. To ani není otázka chystání, jako spíš povinnosti. Budu to muset vidět minimálně dvakrát, i kdyby se mi to nelíbilo. Očekávání jsou taková, že mě zajímá, nakolik se osmička odpoutá od toho reprodukovat vývoj trilogie, jako to dělala sedmička vůči čtyřce. A celkově si přeju, aby postava Rey nebyla moc dokonalá a tudíž nudná hrdinka, ale aby taky zažila nějaké opravdové pokušení od temné strany síly.

 

FRANTIŠEK FUKA (filmový publicista, provozovatel blogu FFFILM)

1. Star Wars jsou pro mě dějinným okamžikem, kdy pro mě začíná být kinematografie zajímavá. Plus mínus.

2. S fenoménem Star Wars jsem se poprvé setkal ve francouzském časopise Pif počátkem 80. let. Ten časopis se u nás legálně prodával, protože ho vydávala francouzská Komunistická strana, a bylo v něm plno reklam na "Guerre des étoiles" merchandising a snad i comicsy. Krátce poté jsem si jako student přivydělával v podniku jménem "Experimentální televizí studio". Měli tam mimo jiné videorekordér (Betamax) a hromadu pirátských kazet, které jsem začal po nocích sjíždět. A tak jsem jednoho dne uviděl i všechny tři epizody Star Wars a poznal jsem v nich ty postavičky a kosmické lodě, které jsem už znal z časopisu Pif. Sice jsem ty tři epizody viděl napoprvé německy a v pořadí 4, 6, 5, takže jsem nic nechápal, ale byl jsem tím naprosto okouzlený a říkal jsem si, že se těmihle věcmi chci zbytek života zabývat. Bylo to mnohem víc super, než "Záhada souhvězdí Orionu" nebo "Velká kosmická cesta".

3. Do kina na Epizodu 8 se samozřejmě chystám a očekávám od toho naprosto nový druh zážitku, protože to budou první Star Wars v mém životě, které premiérově uvidím až v kině (nikoliv předem na videu nebo při překládání).

Čtěte také: TÉMA: FENOMÉN STAR WARS PO 40 LETECH 

ADAM GEBRIAN (expert, kritik i buditel architektury)

1. Jako milovníkovi dobrodružství archeologa Indiana Jonese pro mě byly Hvězdné války tou druhou trilogií, ve které také hraje Harrison Ford.

2. Ne. Respektive, pravděpodobně to byl až časopis Cinema v roce 1990.

3. Ne.

 

ANDREA BĚHOUNKOVÁ (šéfredaktorka módního magazínu ELLE)

1. Star Wars jsou klasika. Legenda. Must see.

2. Na moment, kdy jsem poprvévidělaHvězdná války, si nepamatuju, protože jsem neviděla jediný díl. Nekamenujte mě ani se mě neptejte proč, nedokážu to vysvětlit. Tolikrát jsem se chystala, ale zatím to nevyšlo. Na druhou stranu mezi mými kamarády je tolik ortodoxních fanoušku Star Wars, že některé díly odvyprávím, jako bych je sama viděla několikrát. (Jeden z mých blízkých kamarádů má doma dokonce kostým Dartha Vadera a občas v něm jen tak chodí po zahradě a nutí svoji ženu, aby se převlékla a hlavně učesala jako princezna Leia.

3. Asi ne, chtěla bych začít svůj vztah se Star Wars stejně jako vy všichni ostatní. Pěkně postupně. Už se těším! 

 

ADAM SEDLÁK (režisér seriálu Semestr) 

1. Star Wars mě silně provází od mala, přes gympl až po vysokou. A vlastně i do dnes, svoji přítelkyni jsem donutil, aby zhlédla všechny díly, neboť na trilogii odkazuji docela běžně i v každodenním životě. Každopádně momentálně to má pro mě lehce hořkou pachuť, protože Epizoda VII a Rogue One se mnou vlastně vůbec nekomunikují. Asi bych se ani nedefinoval fandou, když nehýkám nadšením, když jeden křižník nabourá do druhého. Star Wars pro mě nikdy nebyly o atrakcích a o světelných mečích, ale antická tragédie, ve které dominují postavy a silné vztahy mezi nimi. A to je důvod, proč to pro mě nestárne a já se k tomu často vracím. 

2. Myslím, že to bylo v Austrálii, když jsem byl hodně malej. Tam jsme starou trilogii sledovali s bratrem na VHSkách furt dokola, i když jsme vlastně nerozuměli jedinému slovu v angličtině. Bohužel jsem se těch VHSek zbavil při přechodu na digitál a dnes mě to hodně mrzí, protože to byla vlastně ještě hodně oldschool verze bez všech těch digitálních zásahů a změn. Teď bych se na to rád podíval.

3. Programově si na to zajdu do kina, ale po posledních Disney dílech od nové trilogie vlastně vůbec nic nečekám. Spíš se mnohem víc těším na sólovku Hana Sola. Točí to Bradford Young. Pro mě už nějakou dobu nejzajímavější kameraman, co se pohybuje na hraně Hollywoodu a indie filmu.  Proslýchá se, že si projekty hodně vybírá. Takže tak nějak doufám, že to bude stát za to nejen po kameramanské stránce. 

 

LUKÁŠ GRYGAR (herní publicista, editor hudebního časopisu FULL MOON, hardcore Bowie a Star Wars fan, režisér MZ Live)

1. Náhradní rodiče. Ti moji moc nebývali doma, takže výchova zbyla na Skywalkerovi a spol. A nestěžuju si. Spolu s Tolkienem a Blade Runnerem to byl třetí vrchol trojúhelníku, ve kterým jsem strávil introvertní dětství a vlastně i kus dospívání. Rád říkám, že jsem u nás odstartoval cosplay, protože je to pravda a můj DIY Kenobi, poslepovanej z bílýho županu, o pár čísel menších kozaček bez podpatku a zhruba tunovýho pláště, šitýho nervózní sídlištní švadlenou, by si dnes od kostýmový organizace Rebel Legion zcela jistě vysloužil promptní odeslání do drtiče odpadků.

2. Živě. Únor devadesát jedna, zasněžená Levoča a ojetý kazety, půjčený z tamního sci-fi klubu. Stará trilogie v pirátským dabingu, viděl jsem to stopro na přeskáčku, ale dokola a dokola po celou dobu našeho běžkařskýho pobytu. V létě pak do českejch kin opožděně dorazila Epizoda IV a bylo vymalováno se vším všudy. Otec mi dodneška neřekne jinak než Luke, a poslední léta ho trochu trápí astma, takže to začíná mít styl.

3. Vyjde zítra slunce? Zkouším zůstat profesionálně vlažnej, ale nejde mi to. Rian Johnson je příslib, kterej se doufám vynásobí s možností pustit si po Abramsově restartu fantazii na špacír. Sedmička se mi vcelku líbila, ale to variování již viděnýho považuju za promarněnou příležitost a hodně mě prudil spěch, s jakým se odbyla celá ta dynamika obnovený galaktický války. Prásk, Impérium rebrandovalo, prásk Republika je na kaši, prásk, základna Starkiller taky a já v sedačce krčím rameny. Od osmičky si slibuju, že nás vezme do nečekanejch směrů, a že to podstatný pojme opravdu důkladně. Navíc kdo viděl Loopera, už tuší, jak umí Johnson točit Sílu...

 

BOHDAN BLÁHOVEC (dokumentarista, moderátor, básník, ikona české slampoetry) 

1. Ač to bude znít možná kacířsky, Star Wars jsou pro mě víc fascinující popkulturní fenomén, který mě vždy asi víc bavil svou vizualitou a jednoduchou filosofií o "dvou stranách Síly", než že bych si kdy vyloženě užíval celé filmy. Mám u Star Wars rozhodně raději detaily než celek.  

2. Tohle je vtipný: Asi v roce 90 jsem byl s rodiči na prezentaci nejnovější IT techniky v obskurních prostorách obchodního domu Atom na plzeňském sídlišti. Jednalo se o dotykové monitory, které asi měly sloužit jako pomoc ve vzdělávání dětí s hendikepem. Ústřední demo tvořila sekvence, ve které uživatel rozehrával souboj mezi Darthem Vaderem a Lukem Skywalkerem. Fascinovalo mě to a odnesl jsem si odtamtud samolepku, která ještě dlouho byla nad mou postelí. Epizodu IV jsem viděl až asi rok na to... No, a tam už se obloukem vracím k tomu, co píšu výše: detaily vs. celky... Pamatuju si, že jsem z kina odcházel před koncem...

3. Když seženeme hlídání určitě půjdem, to je jasný. 

 

MARIE KIESLOWSKI (zpěvačka a pianistka z Kieslowski, herečka)

1. Pro mne znamenají záhadu. Úplně nedokážu pochopit, jak moc je to pro miliony dospělých jedinců kultovní záležitost. Když vidím první díly, nemohu se ubránit úsměvu nad banalitou rozhovorů, hereckými výkony nebo efekty (které se pochopitelně vyvíjejí s dobou a technologiemi). Kdy mě Star Wars prvně vzaly za srdce, bylo při zhlédnutí The Force Awakens, což nerežíroval George Lucas, ale J. J. Abrams, tak nevím, jestli se to počítá.

2. Nemám tušení, ale muselo to být už někdy v dětství. U nás doma tomu nikdo nepropadl, takže mě to minulo.

3. Určitě půjdu, ale jedině s mým mužem, který to má rád a umí mě tou upřímnou radostí nakazit, a já se díky tomu na Star Wars koukám očima dítěte a to pak za to stojí.

 

TOMÁŠ BŘÍNEK (tvůrce vtipných i nelítostných grafických koláží TMBK)

1. Star Wars jsou pro mě spolu s Indiana Jonesem jedním z nejdůležitějších filmových kultů. Nicméně také zdrojem silných zklamání (viz Jar-Jar Binks apod.).

2. Abych byl upřímnej, tak už si to ani moc nepamatuji, ale myslím, že to bylo někdy na přelomu let 89/90, na takové té videokazetě, jak to daboval jeden člověk. :) Byl jsem tehdy naprosto unešen a prahnul jsem po tom vlastnit světelný meč.

3. Samozřejmě, že ano... očekávání v tomto případě nemám už raději žádná. Jinak Rogue One mě docela bavilo, až na pár debilit, tak uvidíme.

 

KAREL "SKEJPR" ONDRKA (herec, režisér a perfomer, který s Kazmou hackl Prostřeno)

1. Star Wars pro mě znamenají ohromný kulturní fenomén a rozhodně si plně uvědomuji jejich plný historický i kulturní význam. Určitě nemohu říct křivé slovo proti páté epizodě, Impérium vrací úder se zcela zaslouženě řadí mezi nejlepší filmy, které kdy byly natočeny a nemám jediný důvod toto jakkoliv zpochybňovat. Ze závodu kluzáků v Epizodě 1 jsem učůraval jako malý a učůrávám u nich dodnes. A na Pomstě Sithů jsem byl hned první den promítání a propojit si 25 let filmové historie byl unikátní zážitek.

Faktem nicméně zůstává, že jsem spíše Trekkie, nemám ke Star Wars nějaký zásadnější osobní vztah a některé filmy ze série jsou pro mě vyloženě nekoukatelné.

Za sebe dělím Star Wars na tři období – Na Prenatální, Natální a Anální. Tedy na období před Natalií Portman, období s Natalií Portman a období, kdy to šlo do prdele…

2. Na moment, kdy jsem poprvé viděl Hvězdné války, si pamatuji velmi dobře. Bylo mi šest, již jsem v té době věděl, že existuje něco jako Hvězdné Války a dokonce jsem věděl, že existuje i parodie na Hvězdné války. Jedno nedělní odpoledne jsem seděl u televize, koukal se na parodii na Hvězdné války a říkal jsem si, jaká je to ukrutná sranda. Až na úplném konci mi došlo, že jsem se nekoukal na parodii…

3. Na Epizodu 8 se do kina chystám, nicméně s velkou opatrností a nehodlám tomu odpustit jediný přešlap, a pokud jich bude víc, než budu schopen unést, s Hvězdnými válkami jsem v kině skončil. Epizoda 7 mě velmi zklamala a v tuto chvíli je pro mě fenomén Star Wars něco, co mi vlastně stejně dobře poslouží na domácím kině. Na jednu stranu si velmi užívám, co Disney / Marvel provedl s MCU, jejich přístup ke Star Wars mě ale těžce irituje a nejsem si jistý, jestli mě baví. 

 

JIŘÍ PAVLOVSKÝ (popkulturní guru, duše nakladatelstvíí CREW)

1. Sci-fi. Úžas. Mýtus. Byl to film, který otevřel dveře někam úplně jinam. Líbilo se mi to tak, že mě neštvali ani medvídci Ewokové!

2. Určitě na pirátských VHSkách s jednohlasým dabingem (tuším v podání Ondřeje Neffa). Kvalita obrazu byla mizerná, kvalita zvuku ještě horší, ale i tak to bylo perfektní. Vůbec to byly perfektní časy, kdy člověk vyrazil na tržnici a kupoval VHSky s českými překlady německých názvů amerických filmů, aniž by tušil, co tam vlastně najde a jestli to bude pecka, nebo další imitace Vetřelců od Rogera Cormana.

3. Samozřejmě, že půjdu do kina! Díky tomu, že Lucas snížil svou druhou trilogií laťku tak nízko, že stačí, aby tam nebyl roztomilý žvatlající ušoun a bude to úplně stačit. Ale nenatěšuju se. Vždycky teď u filmů spíš očekávám nejhorší a doufám, že budu příjemně překvapený.

 

TOMÁŠ DIANIŠKA (dramatik, herec, DJ, laureát Ceny divadelní kritiky v kategorii talent roku)

1. Je to snad nejpopulárnější filmová franšíza. Zkouknul jsem to jen proto, že Star Wars patří k základnímu vzdělání a zná je celej západní svět. Takovej Michael Jackson filmu. Chápu to, obdivuju a respektuju. Na mě je to ale až moc super mile dokonale popíkově zábavně family friendly wow skvělý. Sorry. Ale pár triček doma samozřejmě mám.

2. Dávali to v telce na německý RTL. Vůbec jsem tomu nerozuměl a půl roku žádal tátu, ať koupí video, abych to viděl s dabingem. Nakonec jsme video k Vánocům dostali, ale táta vzal v půjčovně omylem kazety Vetřelců. Koukal jsem na tu krásu a čekal na Žvejka. Nepřicházel. Ripleyová byla mnohem víc sexy. Díky ní jsem se do Star Wars zamiloval. Až po čase jsem zjistil, že se jednalo o jinej film. DĚKUJU za tu náhodu.

3. Nechystám. Bojím se těch nových dílů. Ani tomu Alienovi už to nešlape.

 

ĎURO ČERVENÁK (ikona středoevropské fantasy literatury, Slovák)

1. Zábavný mix sci-fi, fantasy a westernu, mojich najobľúbenejších žánrov. Druhá najlepšia štvordielna trilógia s Harrisonom Fordom. Čože, tých dielov z daného vesmíru je viac? Sakra, snažil som sa to vytesniť.

2. Csillagok Háborúja. Pod týmto názvom to niekedy v 80. rokoch vysielala MTV, teda Maďarská televízia. Aj za socíku tam dávali plno dobrých filmov, od spaghetti-westernov až po Schwarzeneggera. Nerozumel som síce ani slovo, ale Star Wars je jeden z tých filmov, ktoré nás (a hlavne v dobe, keď v našej TV bola najväčším hitom stokrát reprízovaná Angelika) ohromili aj napriek tomu, že to začínalo slovami Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban…
 
1. Ak dožijem, lebo v mojom veku už človek nevie dňa ani hodiny, určite pôjdem. Videl som v kine všetky diely, aj tie vytesnené. Očakávam, že to bude rovnaká pecka ako Epizóda 7, akurát už to nemusí byť taký nostalgický fan-servis, ale pokojne môžu rozvinúť nejaký naozaj nový príbeh. Ak bude Luke iba variáciou na Yodu, tak ma naštvú. Ale len trochu.

 

JANEK RUBEŠ (zuřivý reportér bojující na Stream.cz za čisté taxíky i směnárny)

1. Určitě Epizodu IV..

2. Jako dítě jsem zdědil po bratranci z USA hračku X-Wing fightera. Nevěděl jsem, že je ze Star Wars, ale měl jsem ji moc rád.

3. Popravdě mi to teď hodně zkazil poslední Star Wars film, ne epizoda, ale jen story Rogue One. Nadvakrát jsem u toho vždycky usnul. Takže si možná zase radši pustím Epizody IV. až VI.

 

VOJTĚCH RYNDA (filmový publicista z časopisu Týden)

1. Fanoušek té série rozhodně nejsem. První tři díly vnímám jako milou pohádku, zajímavější než samotná série Star Wars je pro mě ale příběh kolem ní. Star Wars jsou pro mě tragickým příběhem ztráty umělecké soudnosti, neschopnosti dospět a odtrhnout se od dětské hračky a v neposlední řadě i devastující schopnosti korporací dojit do poslední kapky i dávno mrtvé krávy.

2. V roce 1988 jsem viděl kus filmu Impérium vrací úder na VHS na škole v přírodě. Velký dojem na mě neudělal. Fenomén ke mně v 90. letech doputoval jaksi samovolně, věděl jsem zhruba, o co jde, ale původní trilogii jsem vcelku viděl až v roce 2002.

3. Chystám. Vnímám ji jako pracovní náplň jako každou jinou. Očekávání? Abych mi z Epizody 8 v hlavě na rozdíl od Epizody 7 uvízlo něco víc než jen začátek a abych nemusel starého pana Lucase v duchu litovat.

 

LUCIE ŠPAKOVÁ (reportérka a moderátorka, organizuje inspirativní happeningy Štrůdl)

1. Star Wars jsou pro mě symbolem Vánoc. Žádná Popelka a Pelíšky. K nám domů nenosí dárky Ježíšek ani Santa Clause, ale Darth Vader. Právě za něj se táta kdysi převlékl a už nám to nějak zůstalo.

2. Když mi bylo 12 a vyšla Epizoda I, tak jsem k narozeninám dostala speciální lego edici Star Wars. Ale protože jsem si s legem nikdy moc nehrála, mám pocit, že to byl dárek pro někoho úplně jiného.

3. Už jsem viděla trailer asi 5x, takže je dost pravděpodobné, že zajdu. Jsem zvědavá.

 

RADEK ŠKAROHLÍD (frontman rockové kapely Hentai Corporation)

1. Strávil jsem s nimi část dětství, nejdříve jsem miloval původní trilogii jakožto malej fakan, v Epizodě 666: Pubertalis mého života jsem potom načítal komiksy od dob Nagy Sadowa po Darth Krayta a pařil Knights of the Old Repuplic na kompu, tenkrát mě to totálně pohltilo, fantastické univerzum. Mám rád i často kritizované epizody I - III, které jsou pohádkovější a, řekněme, méně přímočaré, ale alespoň se Lucas snaží odlišit od původní trilogie a chce ukázat komplexní vztahy v rámci intergalaktické republiky. Nechal bych i Jar Jara mi přelíznout bradavky, kdyby to bylo nezbytné, aby nebe bylo blankytné!!!!

2. Lehávali jsme se sourozenci na chatě na dekách a naši nám pouštěli VHS kazety z půjčovny, byla to prdel, takhle si vybavuju i třeba Terminátora 2 a Vetřelce. Krásné časy.

3. Neviděl jsem ani Darebáka ještě, sedmá epizoda byla pro mě takovým zklamáním, že jsem lehce ztratil ten správnej entuziasmus. Myslím, že Lucasovi musely vstávat chlupy na nadvarli, když viděl sedmičku, udělat pseudoremake původní trilogie bez snahy o jakékoliv inovace až na pár zbytečností jako je nekřesťanskej meč toho usmrkance, bez snahy využít nekonečného potenciálu celého univerza, viz skvělé komiksy, knihy a PC hry, to by člověk blil. Snad to v osmičce zachráněj a dodaj tomu novou dynamiku. Jsem ale skeptickej po tom, co jeden z teaserů na osmičku je jako přes kopírák se sedmičkou. Mickey jede byznysy a já lituji mistra Lucase. Snad se mýlím!!!

 

BARBORA ŠŤASTNÁ (publicistka, blogerka na Stastnyblog.cz a spisovatelka)

1. Znalost Star Wars považuji za součást všeobecného vzdělání. Bez ní se nedá porozumět mnoha věcem v současné popkultuře, jen díky ní člověk pochopí některé scény ze seriálů jako je Teorie velkého třesku a svým způsobem mi pomáhá porozumět mužskému světu vůbec. Bohužel ale, i když jsem se opravdu snažila, nikdy se mi nepodařilo mít Star Wars doopravdy ráda. Ten vesmír plný kosmických lodí, svítících mečů, robotů a příšerek je mi nějak cizí.

2. Problém je asi v tom, že když jsem poprvé viděla Star Wars - myslím tím Epizodu IV - byla jsem už moc velká. Bylo to někdy v 90. letech, bylo mi sedmnáct, možná osmnáct. Už jsem tomu nedokázala doopravdy propadnout.

3. Nechystám. A říkám to vlastně s lítostí, protože bych si přála, abych fenomén Star Wars dokázala ocenit trochu víc a sdílet to nadšení... ale nějak mi to nejde.

 

JAKUB KÖNIG alias KITTCHEN (zpěvák s maskou)

1. Možnost, podívat se jednou za čas na opravdu velikánský rakety. A takovej zvláštní závan nostalgie. Trochu papundeklový nostalgie, jako bejvaj kulisy v Disneylandu, nebo strašidelný zámky na každý tuzemský pouti. Vzpomínku na dospívání řek bych. Jedna z těch posledních pořádnejch pohádek. Princezny, černokněžníci… a ty velikánský rakety. V postavách a zápletkách mám ale pořád docela hokej.

2. Poprvý jsem četl o Hvězdnejch válkách v časopise Ikarie v povídce, kde hlavní hrdina svý holce předabovává v kině legračním hlasem originální hlášky. Přišlo mi to tehdy svatokrádežný a zároveň jsem tak nějak počítal s tím, že Hvězdný války nikdy neuvidím, protože je to něco tak neuvěřitelně kultovního, že to není dosažitelný. Když jsem pak poprvý viděl ten první díl, co vlastně není první, byl jsem maximálně spokojenej. Bylo tam úplně všechno. 

3. Nijak urputně se nechystám. Ale až trochu opadne návštěva, nejspíš se neudržím a půjdu se podívat na ty rakety. 

 

RADOMÍR D. KOKEŠ (cinefil, filmový teoretik, historik, kritik, analytik, badatel a měřič)

1. Star Wars neboli Hvězdné války jistě patří mezi nejvlivnější a nejtrvanlivější popkulturní fenomény v dějinách západní civilizace. Za svou pozici přitom vděčí zejména prvnímu filmu z roku 1977, který byl v řadě ohledů vnitřně nejrozporuplnější ze všech.

Na jedné straně šlo o velmi originální dílo, jež v obrovském množství diváků vyvolalo dojem dosud nezakoušeného. Na straně druhé představovala Nová naděje zřejmě nejupřímnějšího představitele rodící se eklektické kinematografie odkazů a citací. George Lucas měl stejně jako většina soudobé generace mladých amerických režisérů potřebu vyjádřit poklonu svým vzorům (nebo je prostě vyloupit, to je fuk; jak říká Allenův hrdina Vzpomínek na hvězdný prach, „nechtěl jsem mu tím složit poklonu, prostě jsem to ukradl“). Ve svém filmu využil knihu Josepha Campbella, Tři muže ve skryté pevnosti Akiry Kurosawy, britské Ďábly v oblacích, filmový seriál o Flashi Gordonovi a desítky dalších děl, motivů a prvků…

Na jedné straně je Nová naděje skepticky považována za počátek nového hollywoodského filmu, vyprázdněné kinematografie s důrazem na trikové efekty namísto vyprávěného příběhu. Na druhé straně zřejmě neexistuje klasičtější zápletka než cesta bezvýznamného hrdiny žijícího v bezvýznamné zemi k pozici nejdůležitější osobnosti svého světa. Nacházíme ji v nejstarších mýtech, v ústně tradovaných pohádkách, napříč populární kulturou moderního věku.

Jsou Star Wars průkopnické, nebo jde o značně mechanickou a pohříchu nesoudržnou koláž starších děl? Jsou Star Wars nezpochybnitelným příznakem postklasického hollywoodského filmu, nebo jde naopak o důkaz trvanlivosti těch nejsilnějších nástrojů hollywoodského filmu klasického? Jde o filmy využívající příběh k pouhé prezentaci nejnovějších triků, nebo jim právě precizní triky umožňují vyprávět o svém světě a jeho příbězích? Slouží jimi vyprávěné příběhy k budování monumentálního sdíleného časoprostoru fikčního makroversa, anebo je rozlehlé fikční makroversum Star Wars toliko pružným rámcem přizpůsobujícím se právě těm příběhům, které mají být vyprávěny? Jeden z klíčů k přetrvávajícímu vlivu Star Wars napříč změnami kinematografie, kulturních vzorců i našeho světa, ale vlastně i jeden z klíčů atraktivity Star Wars fenoménu pro mě samotného, je paradoxní odpověď na tyto otázky: tak i tak. Ta nejistota je vzrušující, neumožňuje Star Wars jednoznačně zamítnout ani jednoznačně velebit – ať už jen ty audiovizuální, nebo i ty literární, komiksové, herní a kdovíjaké ještě.

A s okamžikem, kdy George Lucas svoje nezávislé impérium prodal Disneymu, se kupodivu paradoxnost těchto otázek nesnížila, nýbrž zvýšila… Postoje se vyhrocují, objevují se nové cesty a střet mezi starým a novým, průkopnickým a převzatým, mezi hlavním a vedlejším, mezi komerčním a uměleckým, mezi světem a příběhem se ještě vyostřuje, protože se dostává nejen do vztahu mezi Star Wars a je obklopujícím světem, nýbrž i do vztahu mezi Star Wars před prodejem a Star Wars po prodeji. Tohle je opravdu bezprecedentní situace a bude z hlediska historie hollywoodského filmu i historie západní narativní kultury hrozně vzrušující sledovat, co se stane dál a proč.

2. Kupodivu jo, moje první zkušenost se Star Wars je totiž docela pozdní a možná i výstřední. Jako cinefil jsem se v dětství rozvíjel dost odděleně od vnějších vlivů. Video jsme si jen občas půjčovali, nemám žádnou zkušenost s pirátským videotrhem, chodil jsem hodně sám do kina, koukal na videokazety v univerzitních knihovnách a sledoval televizi. Majoritu viděných filmů tak tvořila (převážně černobílá) klasická hollywoodská kinematografie, evropská žánrová kinematografie, bondovky, některé kung-fu filmy… a nabídka značně eklektických devadesátých let. Víceméně až do dospělosti jsem neviděl žádný akční osmdesátkový film ani žádný horor, oba díly Terminátora mi byly známy jen ve volném převyprávění od spolužáka. Není tedy divu, že se ke mně Star Wars dostaly úplně omylem a naprosto prapodivně… Běžely tuším poprvé na televizi Nova, přičemž táta si je nechal nahrát na videokazetu od svého kamaráda v domnění, že jde o úplně jiné sci-fi, jež znal z ORF – a tak se cítil zklamán. (Tím sci-fi byla mimochodem televizní Battlestar Galactica z roku 1978.) Kazetu popsal jako Války hvězd a zařadil ji bez dalšího zájmu do police, kde jsem po ní někdy během roku 1995 šáhl, když jsme měli zrovna půjčené video… a naprosto se zamiloval, jakkoli byl film s hrozným dabingem a ořezaný do klasického formátu (oboje tvořilo dobový standard), nota bene s reklamními pauzami na šampóny.

Viděl jsem ho snad stokrát, znal ho slovo od slova a s kamarádem jsme po nocích šermovali kužely ze zapnutých baterek. A to všechno bez nejmenšího ponětí, že existují nějaké další filmové epizody. Ba co víc, nejdříve jsem v knihovně v poněkud salátovém vydání našel, půjčil a obratem přečetl Impérium vrací úder i Návrat Jediho – a teprve poté zjistil, že jde o literární adaptace již natočených filmů. Jakmile jsem to zjistil, už nevím jak, přiměl jsem tátu v epistemické euforii zajistit si ještě týž den kartičku do relativně daleké videopůjčovny, oba filmy půjčit (a pak znovu, znovu a znovu) a konečně pořídit naše video (kecám, takovou moc jsem neměl, rodiče asi prostě seznali, že nastal čas). 

3. Určitě chystám. Proč ale něco konkrétního očekávat? Obecně se snažím být budoucí estetické zkušenosti co nejotevřenější – byť jsem v případě Star Wars pochopitelně zvědavý i na to, jak se budou vztahovat k otázkám načrtnutým výše. Zcela upřímně, stejně jako mimo kinosály nevídám moc trailerů, neviděl jsem zatím ani upoutávku na osmé Star Wars. Do zimy určitě zhlédnu ještě stovky filmů z různých koutů světa a napříč přinejmenším poslední stovkou let. Nenacházím tedy ze své osobní perspektivy potěšení ani smysl ve „špekulování“ o filmech, které teprve přijdou a dlouho je nikdo neuvidí, když mohu přemýšlet a diskutovat o filmech, které už jsem viděl či je vidět mohu.  

DANIEL W. ZEMAN (facebookový guru, PRista, současný člen Žít Brno a bývalý člen MovieZone)

1. Star Wars jsou pro mě spolu s Indiana Jonesem a starými bondovkami kus dětství. Samozřejmě mám na mysli jen původní trilogii, epizody I-III se nestaly. Star Wars jsou ryzím kusem filmařiny, tím nejlepším, co Hollywood kdy nabídl.

2) Ačkoliv jsem nikdy nebyl ryzím fanboyem, který by znal obvod pasu Jabby Hutta, znám ty filmy nazpaměť a nedám na ně dopustit. Poprvé jsem je viděl v roce 1999, to mi bylo osm. Předtím jsem byl v kině na Epizodě I a jakože meh, cože, nuda, ani jako osmiletýmu mi nepřišel Jar Jar vtipný. Otec mi pak naštěstí půjčil původní trilogii na VHSce (videopůjčovny, pamatujete?) a to bylo něco jiného! Hvězda smrti, Obi-Wan, Lord Vader, R2-D2, Luke, Leia, Han, Žvejk (Žvejk, ne žubaka, či co)... Koukal jsem na to jako na svatý obrázek a dodnes mě to nepustilo.

3. Na Epizodu 8 se samozřejmě chystám a samozřejmě očekávám, že to bude stejná nostalgická pecka jako Epizoda 7. Můžeme jí vyčítat milion chyb, ale je na ní vidět, že ji dělal člověk, který na SW vyrostl a miluje je. To samé Rogue One a snad i všechny ostatní spin-offy, sequely, prequely a nevím co se na nás valí. Do toho světa se vracím rád a nečekám, že mě hned tak omrzí.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (23)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace