Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

ComicsZone: Starej dobrej Logan


ikona
KarelR
comicszone
Nejlepší UKK je tu. A řádí v něm Wolverine! 

Comicsový projekt UKK, který za rozumnou cenu nabízí ty nejslavnější marvelácké příběhy, u nás odstartoval v prosinci 2012. Vyšla v něm řada vynikajících kousků, celou dobu se ale čekalo na korunní klenot s pořadovým číslem 54. Slavné události se Spideym, Kapitánem Amerikou nebo X-Meny určitě stojí za přečtení. Všechny je ale trumfuje Starej dobrej Logan, ve kterém se tvůrčí duo zodpovědné za Občanskou válku ujalo největšího marveláckého drsňáka.

 

Mark Millar a Steve McNiven Wolverinea představují jako stárnoucího pacifistu s rodinou a rozpadající se farmou, který jako by z oka vypadl (zavalitému) Clintu Eastwoodovi. A velmi rychle pochopíte proč, Starej dobrej Logan je totiž post-apokalyptickým akčňákem zkříženým s westernovou klasikou Nesmiřitelní. Odehrává se v prašné budoucnosti, 50 let po tom, co superzloduši pohřbili skoro všechny superhrdiny. A ačkoliv si nikdo není jistý tím, co přesně se stalo, daleko důležitější je dopad téhle drtivé porážky.

Amerika je totiž díky ní ponořená do pouštních dálav, které většinou protínají jen zbytky civilizace nebo obří kostry. Nikomu kromě vládnoucích padouchů se tu moc dobře nevede. A nejinak na tom je i Wolverine, jenž poprvé po mnoha letech nemá peníze na příští nájem. Řešení? S obchodní nabídkou, která se neodmítá, přichází starý kámoš Hawkeye. A Loganovi nezbývá nic jiného, než se vydat na nebezpečný kšeft, který řádně otestuje jeho přísahu už nikdy nevytáhnout adamantiové drápy.

COMICSZONE: OBČANSKÁ VÁLKA

 

Interesantní zápletka? To si pište. Naštěstí ale nejde o to jediné, co se u Starýho dobrýho Logana povedlo. Stejné péče se dočkala i výstavba postav nebo zničené Ameriky, jimž nechybí scenáristické nápady ani jímavé vizuální detaily. Osudová westernová atmosféra je vyloženě bezchybná. A jelikož za rohem vždycky číhá městečko plné zvrhlých nepřátel, jde o ideální mix starých základů a moderní nadstavby, který se řadí mezi vůbec nejlepší příběhy z alternativních comicsových realit.

Proč jsou tyhle odbočky tak oblíbené? Samozřejmě kvůli tomu, že v nich můžete odpravit koho chcete a nemusíte řešit, zda to náhodou nenaruší kontinuitu jiného comicsu. Což je věc, která Millara očividně baví nejvíc, a tak tuhle svobodu využívá naplno. Občas se cituje vypravěčsky, občas vizuálně... zaručeně ale uvítáte každou zmínku o tom, jak krutě dopadl ten či onen bojovník za bezpečnější svět.

 

Starej dobrej Logan ale zdaleka není jen o větších či menších pomrknutích na comicsové fanoušky (a že jich v něm je sakra hodně). V jádru jde samozřejmě o studii toho, co může největšího marveláckého tvrďáka zlomit a co ho naopak dokáže přimět k činu. Logan je tu přesně tím zarputilým sympaťákem, jakého znáte z comicsů i z filmů. Pátrání po tom, co ho donutilo kráčet cestu nastavování druhé tváře, je pak plné adekvátně drsných zkoušek a s každým sešitem stoupá výš a výš vstříc největším žánrovým pochoutkám - ať už comicsovým nebo westernovým.

Zkrátka a dobře, pokud byste si měli vpálit jediné UKKčko, je to Starej dobrej Logan. Silnou ústřední linku tu doplňuje všechno, co byste mohli chtít od post-apokalyptické marvelovky, a vlastně se dá říct, že by Wolverineova stařecká odysea zapadla i mezi ty největší pecky od Vertiga. Ano, možná jí chybí hloubka a propracovanost dlouhých sérií. Z osmi sešitů toho ale rozhodně nešlo vyždímat o moc víc.

COMICSZONE: MÝTY (FABLES)

 

P. S.: Starej dobrej Logan docela rychle mizí z pultů, pořád ho ale můžete sehnat třeba ve spřízněném crewním obchodě. A jen tak mimochodem, na první šedesátku UKK přímo naváže druhá šedesátka, takže budou mít fandové co číst minimálně do července 2017.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace