Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

ComicsZone: Fables (Mýty)


ikona
KarelR
comicszonefables
Moderní comics, který zdaleka není jen drsnou pohádkou. 

Comics nerovná se superhrdinové. Řada lidí už to díky bohu dávno pochopila, superhrdinský boom posledních let ale mohl naopak leckoho utvrdit v tom, že kreslené sešity vážně patří výhradně Batmanovi, Supermanovi a dalším mainstreamovým oblíbencům. Jenže takové uvažování by nemohlo být dál od pravdy!

 

Dnešní comicsová nabídka je totiž stejně rozmanitá jako ta filmová (dokonce bych se nebál říct, že rozmanitější) a najdete v ní něco pro každého. Nejzajímavější jsou přitom logicky dospělejší příběhy, které často mohou z fleku soupeřit s klasickou literaturou. Ano, mám na mysli především grafické romány z ranku Watchmenů nebo Maus, na něž tu možná také dojde. Tentokrát ale bude řeč o "pohádkových" Fables, největším současném hitu od Vertiga.

Comicsové nakladatelství, které se specializuje na náročnější tvorbu a dalo světu třeba Sandmana nebo Preachera, sype do světa jednu pecku za druhou. Momentálně jsou ale na špičce potravního řetězce Fables (u nás jako Mýty), rozsáhlá série o pohádkových postavách, jež musely utéct ze své domoviny do našeho světa. Takže něco jako seriál Once Upon a Time? No... ani ne. Fables jsou totiž osobitou a žánrově rozmanitou ságou, kterou byste nejlépe zadaptovali na kabelovce. Než ale k jejich oživení opravdu dojde (a že se o něj usiluje už řadu let), má série Billa Willinghama hodně co nabídnout ve své originální podobě.

 

Jak už jsem nastínil výše, hrdiny Fables jsou pohádkové postavy, jež před mnoha staletími utekly do našeho světa. V tom jejich totiž vypukla obří válka, která zdecimovala mnoho říší, a hrstka přeživších se tak rozhodla usídlit v New Yorku. Tam zůstávají díky kouzlům skryti před zraky obyčejných lidí. A trpělivě čekají na chvíli, kdy se budou moct vrátit domů... nebo alespoň zjistí, kdo vlastně velel armádám, jež jim sebraly nejbližší a přiměly je k rychlému stěhování.

Že to zní jako takový milý příběh pro náctiletá dítka? Inu, k tomu mají Fables hodně daleko. Jedná se totiž o poměrně drsnou fantasy, která umí být civilní detektivkou, osudovou romancí i špionážním thrillerem. Nikdy přitom nevíte, jestli se bude na další stránce umírat nebo souložit. A vždycky vás překvapí, kam staletí v lidském světě mohou dohnat kdysi tak čestné pohádkové legendy.

 

Může být vlk z Karkulky (v lidské podobě jako hlavní hrdina Bigby Wolf) efektivním ochráncem pořádku a neohroženým noirovým hrdinou? Kam dospěje vztah krásky a zvířete, když jim na stovky let seberete přepychový zámecký život? A co kdyby byly Sněhurka, Růženka a Popelka exmanželky toho samého prince, který je akorát prolhaný hajzl a pro život nepoužitelný sukničkář? To je jen několik ukázek toho, co se Fables snaží prozkoumat. Willingham se totiž vyžívá ve vhánění známých postav do těch nejpřízemnějších problémů a následném sledování, jak se s nimi popasují.

Fables jsou samozřejmě i sondou do každodenních trablů našeho světa. Jen ve všech sociálních nespravedlnostech, zabíjení a podvádění máchají hrdiny, které byste v podobných situacích nikdy nečekali. Na jedné straně tak stojí hrátky se zažitými příběhy, které se ve světě Fables obvykle odehrály trochu jinak. Na té druhé vás potom čeká ražení originální cesty kupředu, a to se spoustou napětí, zábavy a skvěle vymyšlených a často i srdceryvných zvratů.

 

Bill Willingham zkrátka stvořil obrovsky zajímavý svět, který už se dočkal i pár spin-offů a vynikající prequelové videohry The Wolf Among Us (o té si povíme již brzy). Síla Fables ale stále tkví především v ústřední comicsové sérii, která se rozjíždí uzavřeným detektivním příběhem (ideální na okoštování), v lednu 2015 skončí stopadesátým sešitem, a co je nejdůležitější, už teď ji můžete začít číst i v češtině.

Zatím se u nás dá sehnat pět navazujících svazků - Legendy v exilu, Farma zvířat, Láska jako z pohádky, Pochod dřevěných vojáčku a Trpká období. V říjnu přitom vyjde šestý, Domovina, a jestli Crew udrží vydavatelské tempo dvě knihy ročně, příští podzim se i pro domácí fanoušky uzavře třetina celého hlavního příběhu (padesátý sešit/osmý svazek). Pokud tedy do té doby načtete všechny vydané díly, budete mít kompletně k dispozici Willinghamův první chod, po kterém můžete, ale také nemusíte číst dál.

 

Fables jsou uvědomělým moderním comicsem, který by měl okamžitě upoutat i čtenářky (nepříliš běžná věc) a velmi snadno vás vtáhne do světa, kde jsou z princezen aktivistky nebo tajné agentky a z bývalých monster řešitelé brutálních vražd. Jde tedy o prvotřídní ukázku toho, jak se dá z provařeného materiálu poskládat neotřelé nové vyprávění, jež posouvá klasické příběhy zase o krok dál.

Že právě sháníte interesantní kreslené čtivo bez pláštěnkářů a ty nejprovařenější kousky už máte za sebou? Pak jsou Fables jasnou volbou a vážně se s nimi nezdráhejte zaútočit i na svoji něžnější polovičku. Třeba konečně pochopí, co na těch knihách se spoustou obrázků vidíte...

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace