Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Kino podle Tarantina


ikona
KarelR
quentin tarantinotéma
Quentin Tarantino zachraňuje pětatřicítkový film. Alespoň částečně... 

Pokud jste někdy navštívili Los Angeles, těžko jste neslyšeli o New Beverly Cinema. 36 let staré kino patří mezi nejvyhlášenější biografy světa a posledních 7 let jej nevlastní nikdo jiný než Quentin Tarantino. Chloubou New Beverly byly mnoho let projekce z pětatřicetimilimetrového filmu. Vzhledem k tomu, že studia na konci letošního roku plně přecházejí na digitální kinodistribuci, ale programový ředitel (a syn původního majitele) Sherman Torgan nedávno vybavil kino i digitálním projektorem.

 

V New Beverly se tedy nějaký čas promítalo z obojího. Klasiky jely z pětatřicítky a novinky v digitálu, Quentin ale tenhle kompromis nakonec nepřekousnul. A rozhodl se, že programování kina vezme plně pod svoje křídla.

Co přesně to plánuje? Inu, digitál poletí oknem a New Beverly odteď jako jedno z mála kin na světě promítá výhradně z celuloidu. Ano, znamená to plný přechod od mixu starých a nových filmů (těch bude naprosté minimum) k ohlížení se do minulosti. Vzhledem k tomu, že má Quentin doma obří sbírku pětatřicítkových filmových kopií, by se to ale na programovém záběru nijak podepsat nemělo.

 

I nadále se budou promítat dvojité dávky francouzských artovek, detektivek z třicátých let, Leoneho westernů... prostě všechno, co Quentinovi přijde pod ruku. Páteční večery nicméně budou patřit jeho tvorbě (bude se točit po měsíci) a v sobotu zůstanou v programu tradiční podivné kousky.

Proč tenhle článek vůbec čtete? Inu, prakticky vám info o stavu New Beverly asi k ničemu nebude. Pointou ale je Quentinův vztyčený prostředníček filmovým studiím za to, že definitivně odstřihnou výrobu celuloidových kopií. Je v tom nostalgie? Zčásti určitě. Quentin ale reaguje především na to, že se v Cannes zúčastnil projekce nového remasteru Pro hrst dolarů. A přišlo mu to jako čučení na DVDčko, které někdo promítnul na zbytečně velké plátno.

TRAILER LETOŠNÍHO DOKUMENTU O NEW BEVERLY CINEMA

Změny v New Beverly tudíž pohání hlavně kvalita obrazu, ve které bude digitál za klasickým filmem ještě dlouho zaostávat (ano, celá jeho existence se nese v duchu dobíhání nedostižného celuloidu). A jelikož si Quentin podobný tah jednoduše může dovolit, jeho filmový palác se na úkor výnosnosti a promítačské pohodlnosti stane velkým pomníkem téměř mrtvé éry.

Přijde vám přechod na digitální projekce jako zlý kinematografický sen? Anebo jste v posledních letech s tím, co vám v kinech pouští, spokojeni? Debata celuloid vs. digitál je samozřejmě dost složitá a zásadní rozdíly panují nejen v distribuci, ale především při samotném natáčení. O tom ale možná někdy příště, teď dejte vědět, jaké projekce byste navštěvovali raději.

---

Vytáhni v hospodě: Quentinův další film, western The Hateful Eight, se začne točit v lednu a premiéra se plánuje na podzim 2015. Tady se můžete mrknout na kinorip první teaserové ochutnávky.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (26)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace