Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Na hraně zítřka: Jak vznikal nový Cruise?


ikona
KarelR
pr
Náročná cesta k mimikům. 

Hollywood se momentálně snaží přiblížit asijským trhům. Je tedy celkem zajímavé, že se v novém blockbusteru Na hraně zítřka neobjevuje nic, podle čeho byste mohli vystopovat jeho přísně asijský původ.

Příběh majora Billa Cage, který se ocitne v časové smyčce, v níž musí zachránit Zemi před invazí mimozemšťanů, přitom vychází z deset let staré japonské novely. All You Need Is Kill od Hiroshiho Sakurazaky bylo zadaptováno do mangy a nedávno i do amerického comicsu. Nejvíc lidí ale zřejmě dostihne ve filmové verzi, která začal vznikat v roce 2009. Produkční firma 3 Arts Entertainment tehdy koupila práva na knihu a začala obcházet studia se scénářem od Danteho Harpera. Ten o rok později koupili u Warner Bros. a brzy na něj ulovili zkušeného Douga Limana.

Režisér Agenta bez minulosti a Mr. & Mrs. Smith chvíli přemýšlel o tom, že by do hlavní role obsadil Brada Pitta. V prosinci 2011 ale padla volba na Tom Cruise a mohlo začít přepisování, které z mladičkého rekruta z knihy udělalo téměř padesátiletého chlápka z reklamky. Následně se obsazení rozrostlo o Emily Blunt, která se konečně dostala k velké akční roli (Marvel z ní chtěl kdysi udělat Černou vdovu, ale neklaplo to), a také Billa Paxtona, který měl filmu dodat neodolatelnou jiskru Cameronových Vetřelců.

Scénář v té době procházel rukama Simona Kinberga (X-Men: Budoucí minulost) a posléze skončil v náruči Cruiseova dlouholetého spolupracovníka Christophera McQuarrieho, načež se 1. října 2012 začalo točit. Místo? Britská studia Leavesden, ve kterých vznikaly všechny díly Harryho Pottera. Produkci se ale podařilo dostat také do centra Londýna, kde na celý den uzavřela samotné Trafalgarské náměstí.

Tom Cruise a Emily Blunt strávili před kamerami celých 11 měsíců, většinu z nich ve čtyřicetikilových bojových oblecích, do nichž se zpočátku dostávali půl hodiny. Po čase se ale zvládli vyzbrojit za 30 vteřin, brzy tak nemuseli v pauzách mezi záběry stát pod obřími řetězy, na které se jejich výstroj věšela. Žádný z nich nicméně nepodcenil fyzickou přípravu. Především Emily Blunt strávila nacvičováním chvatů a budováním tělesné kondice čtvrt roku, ve finále tak mohla provádět spoustu kaskadérských kousků na vlastní pěst.

 

 Pod obrázky najdete rozhovory s Tomem Cruise, Emily Blunt, Billem Paxtonem a Dougem Limanem.

Samozřejmě stále zaostávala za Cruisem, který je odmítáním dablérů proslulý a třeba kvůli čtyřce Mission Impossible se s radostí nechal zavěsit na 800 metrů vysoký mrakodrap. Tady se v bojovém obleku nechal spouštět z 30 metrů na zem, plaval hluboko pod vodou a (jak můžete vidět ve čtvrthodinovém dokumentu z natáčení) s radostí se koulel po troskách rozpadlých budov. Zkrátka akční hvězda, která se nebojí nějaké té modřiny.

Na hraně zítřka se dotočilo v srpnu 2013 a premiéra byla naplánována na březen 2014. U Warner Bros. se ale nakonec rozhodli pro červnový release (původní slot podědila druhá Třístovka) a udělali z filmu nefalšovaný letní popcorn, který se zatím těší velice pozitivní ohlasům. Nadšením nešetří ani naše první dojmy a recenze, pokud tedy máte blízko ke sci-fi nebo filmovému cestování v čase, rozhodně zvažte návštěvu kina. Takhle zábavných, svižných a akcí natřískaných filmů se už letos zřejmě moc neurodí.

---

Vytáhni v hospodě: Tom Cruise a Emily Blunt se (v rámci stylové propagace) zúčastnili tří premiér Na hraně zítřka během jediného dne. Ráno zvládli Londýn, odpoledne Paříž a večer New York.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace