Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 nej filmových umělých inteligencí


ikona
xxmartinxx
matrixstar warstématerminátor
Operační systém Samatha s hlasem Scarlett Johansson momentálně okupuje kina. Má ale na to dostat se mezi elitu filmových robotů?  

Hlasem Scarlett Johansson už i na české diváky promlouvá jedna z nejzajímavějších umělých inteligencí v jednom z nejpovedenějších filmů loňské sezóny. Naprogramovaní hrdinové nás ale provázejí už dlouho - vlastně co je film filmem. Připomeňme si tedy nejlepší umělé osobnosti, ať už hrdiny pronásledovali, byli jimi pronásledovaní, nebo se s nimi drželi basu

6. Bishop (Vetřelci, J. Cameron, 1986)

V jedničce byl android za zloducha, zde se ujímá role klaďase. Je zajímavé, že se pohybuje především na pozadí a vlastně se toho o něm mnoho nedozvíme, přesto si Bishoupa každý pamatuje a jmenuje ho hned za Ripleyovou coby druhou nejvýraznější postavu dvojky. Minimalistický, přesto charismatický Lance Henriksen to bohužel herecky dotáhl nejmíň daleko oproti Ianu Holmovi nebo Michaelu Fassbenderovi. Hraje sice dodnes v několika filmech ročně, jde ale o vedlejší role a štěky. Zdá se to jako nevyužitý potenciál.

Zajímavost: Lance Henriksen, který Bishoupa ztvárňuje, si měl původně zahrát terminátora. Těžko si jde představit, jak jinak by film musel vypadat s tak odlišným hercem.

5. Maria (Metropolis, F. Lang, 1927)

Pověstným Metropolis zruinoval Fritz Lang celý německý expresionizmus. Megadrahý biják dnes není moc zajímavý dějově, asi nemá smysl předstírat opak, technicky jde ale stále o úchvatmou podívanou. Umělá žena, jejíž robotický vzhled inspiroval George Lucase při designování C3PO, zde má za úkol zničit pověst jedné z vůdkyň povstaleckého hnutí tím, že na sebe vezme její podobu a bude se za ni vydávat. Film propadl u diváků a byl dlouho ztracen. Dodnes nebyl plně zrekonstruován, i když díky nedávnému objevu nových materiálů už je zase téměř kompletní.

Zajímavost: Kultovní spisovatel sci-fi H. G. Wells označil ve svém novinovém článku pro NY Times Metropilis za ten nejhloupější film, jaký kdy viděl.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace