Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Letní nářez 2014: Zbytky a žánrová výplň


ikona
Mr. Hlad
léto 2014téma
Letošní léto budou v kinech pochopitelně i filmy, které půjde snadno přehlédnout. Najde se mezi nimi i nějaký ten potenciální nářez?  

Filmové léto není narvané pouze filmy s gigantickými rozpočty, opulentními triky a největšími hereckými hvězdami. O zájem diváků bojují i menší filmy a žánry, které redaktory MovieZone a pravděpodobně i většinu čtenářů nechávají úplně chladnými. A nebo za nimi stojí lidé, s nimiž čas v kině fakt trávit čas nechceme. Každý rok se ale objeví něco, co dokáže překvapit, ať už nečekaným úspěchem u pokladen kin, nebo svými kvalitami. A jelikož hluboko pod blockbusterovým radarem jede letos třeba Clint Eastwood, Luc Besson nebo ambiciózní sci-fi Phillipa Noyce, dá se očekávat, že i z tohohle „zbytkového“ seznamu nám nakonec něco přeci jen udělá sakra velkou radost.

ČTĚTE TAKÉ: LETNÍ NÁŘEZ 2014: TUTOVKY A MEGAHITY 

Into the Storm (CZ premiéra: 7. srpna 2014)

Příští rok to Hobit zabalí a Richard Armitage, šéf trpaslíků Thorin, se bude muset pomalu začít otáčet, pokud chce využít popularity, kterou našel ve Středozemi. Into the Storm nepůsobí jako film, kvůli kterému by získal nové davy fanoušků, ale při troše štěstí by to mohla být solidní akční jízda. Found footage akčňák o partě hrdinů, kteří chtějí zblízka natočit řádění tornáda, totiž slibuje solidní akci a točí ho Steven Quale, režisér pátého (a dost povedeného) Nezvratného osudu a člověk, který šéfoval druhému štábu u Titanicu nebo Avatara. (Mr. Hlad)

Index natěšenosti: 6/10 

Lucy (CZ premiéra: 7. srpna 2014)

Luc Besson pouští do kin filmy celkem pravidelně, ale už dávno není jeho jméno tak znělé jako v časech Leona a Pátého elementu. Upřímně málokdy natočí nebo vyprodukuje víc než o průměrné béčko, které na hodinu a půl zabaví a za týden člověk zjišťuje, kam že mu zmizely z peněženky dvě kila a přemýšlí, co dělal minulý pátek. Lucy asi nebude o moc jiný případ. Scarlett Johansson si tu zahraje dívku, která po aplikaci speciální drogy začne ovládat telekinezi, dokáže během vteřiny absorbovat hromady vědomostí a necítí bolest. No a určitě kvůli tomu nezamíří do kláštera, aby se věnovala meditaci. Vedle Johansson dorazí i Morgan Freeman a Choi Min-sik z původního Oldboye a natáčí se v Thajsku, takže minimálně vizuálně by výsledek mohl být zajímavý. (Mr. Hlad)

Index natěšenosti: 6/10 

The Loft (US premiéra: 29. Srpna 2014)

Režisér Erik Van Looy natočil před pěti lety doma v Belgii úspěšný a prý velice vydařený thriller o skupině kamarádů, kteří si společně pronajímají byt, kam si vodí ženské. Jednoho dne se tam ale najde mrtvola a jelikož mají klíče jen oni, je jasné, že jeden z nich je vrah. Úspěšné filmy pochopitelně zajímají Hollywood, a tak došlo na remake, který však bude točit tvůrce původního filmu. Není to poprvé a něco podobného si před pár lety vyzkoušel třeba i Ole Bornedal s Hlídačem mrtvých. Van Looy má k dispozici velice solidní, ale nikterak hvězdné obsazení, ovšem Karl Urban, James Marsden nebo Matthias Schoenaerts by měli všechno uhrát bez problémů. Snad Van Looy zvládne odvést stejnou práci v Hollywoodu, jako se mu to povedlo doma.(Mr. Hlad)

Index natěšenosti: 6/10 

Letadla 2 (CZ premiéra: 17. července 2014)

Ještě před pár lety byl Pixar synonymem pro kvalitu, pak se ale začaly dělat sequely, na originalitu se všichni vykašlali a vloni přišel poslední hřebíček do rakve, když k nebi vzlétla Letadla. Spin-off Aut byl levný, ne zrovna pěkný na pohled, příběhově odfláknutý a naprosto zbytečný. Fanoušci filmů jako Úžasňákovi, Toy Story nebo Ratatouille sice řvali, ale i tak tahle břečka vydělala a letos dorazí dvojka. V ní budou okřídlení hrdinové ne jenom závodit, ale stanou se z nich hrdinní létající záchranáři bojující proti lesnímu požáru. Originalita evidentně opět nedorazí. (Mr. Hlad)

Index natěšenosti: 3/10

When the Game Stands Tall (CZ premiéra: 4. prosince 2014)

Co by byl rok v amerických kinech bez velkého sportovního dramatu. Nikdo moc neřeší, že podobné filmy za oceánem nikoho nezajímají, protože obvykle nestojí moc peněz je vyrobit, stačí jedno trošku známější jméno před kameru a diváci přijdou. Jako každý rok. When the Game Stands Tall bude příběhem fotbalového trenéra Boba Ladoceura, jemuž se povedlo z průměrného týmu De La Salle High School Spartans udělat šampiony, kteří nepoznali porážku celých 151 zápasů. A vlastně ani remízu. Takhle dlouhá série vítězství je v Americe rekordní bez ohledu na to, o jakém sportu mluvíme. Jim Caviezel snad nic nezkazí a režisér Thomas Carter v basketballovém dramatu Coach Carter ukázal, že tyhle látky mu sedí. Snad nezklame. (Mr. Hlad)

Index natěšenosti: 4/10 

Jessabelle (CZ premiéra: 28. srpna 2014)

Kevin Greutert točil dva díly ze série Saw, ale jelikož si momentálně magor Jigsaw dává pauzu, musí si hledat práci někde jinde. Ale horory neopouští. Jessabelle sice nemá v obsazení nikoho známějšího, avšak už mnohokrát jsme se přesvědčili, že v tomhle žánru to vůbec nevadí. Hlavní hrdinkou by měla být mladá dívka, která prožila jakousi tragickou událost a teď se dává dohromady v domě svého otce. Brzy ale zjistí, že tu něco není v pořádku a že v její vlastní minulosti se skrývá hodně ošklivé tajemství. S rozhodnutím, jestli se máme nebo nemáme těšit, si asi budeme muset počkat na trailery. Každopádně překvapí, že za scénář je zodpovědný Robert Ben Garant, který se jinak specializuje na komedie jako Noc v muzeu, Ochránce nebo Skóruj! (Mr. Hlad)

Index natěšenosti: 4/10

Think Like a Man Too (US premiéra: 20. června 2014)

Komedie Mysli jako on předloni v amerických kinech pomalu a potichu nastřádala devadesát milionů dolarů, což se při srandovním rozpočtu dvanáct mega dá považovat za absolutní úspěch. Takové filmy pak fasují sequely prakticky okamžitě. Think Like a Man Too bude mít nejspíš podobné ambice, vrací se herci z jedničky, tentokrát ale pojedou do Vegas, kde budou kalit, dělat bordel a ujasňovat si, co vlastně od svých vztahů a jeden od druhého očekávají. Šance, že film doputuje do českých kin, je sice malá, ale dá se předpokládat, že v zámořských kinech půjde opět o hit. Timu Storymu konec konců tyhle ansámblové blbiny jdou mnohem lépe než pokusy o comicsové blockbustery. (Mr. Hlad

Index natěšenosti: 4/10

A Million Ways to Die in the West (CZ premiéra: 12. června 2014)

Seth MacFarlane se katapultoval z televize do filmu půlmiliardovým Méďou, jehož sequel je samozřejmě na cestě. Ještě před ním ale tvůrce Family Guye stihl natočit westernovou komedii Všechny cesty vedou do hrobu, v níž si sám zahrál zbabělého farmáře, ze kterého Charlie Theron vychová prvotřídního pistolníka. Jeho úkol? Zastavit zlotřilého desperáta Liama Neesona, který je na nemilosrdné cestě za pomstou. Kdyby u tohohle projektu nebylo MacFarlaneovo jméno, asi by v něm humor nikdo nehledal. O to unikátnější zážitek by nás ale měl čekat, protože… Liam Neeson ve westernové komedii? Sem s ní! (Karel)

Index natěšenosti: 8/10

Chef (US premiéra: 9. května 2014)

Jon Favreau měl místo Iron Mana 3 točit disneyovku Magic Kingdom, jenže uběhly čtyři roky a kde nic tu nic. Režisér prvních dvou dobrodružství Tonyho Starka se tak nakonec vrhnul na malou komedii Chef, ve které si zahraje zkrachovalého šéfkuchaře, jenž si otevře pojízdné bistro v Miami. S tím hodlá dojet až do Los Angeles a za vydělané peníze si tam otevřít restauraci, přičemž po cestě potká řadu roztodivných postav. Což příliš zajímavě nezní, Favreau ale vedlejší role obsadil svými hvězdnými kamarády, takže se můžete těšit na návštěvy od Roberta Downeyho Jr., Scarlett Johansson, Dustina Hoffmana nebo Olivera Platta. Čímž jsme hned o level výš a měli bychom začít doufat v dobrý scénář. (Karel)

Index natěšenosti: 7/10

ČTĚTE TAKÉ: LETNÍ NÁŘEZ 2014: ČERNÍ KONĚ

Jane Got a Gun (US premiéra: 29. srpna 2014)

Nejproblémovější film posledních měsíců vypráví o hezké ženušce (Natalie Portman) a jejím bývalém milenci (Joel Edgerton), kteří si to musí rozdat s bandou desperátů, jež vede Ewan McGregor. Western Jane Got a Gun měla původně režírovat Lynne Ramsay, ta ale první den natáčení nepřišla na plac a začaly se dít docela nepříjemně věci. Dodnes vlastně nevíme všechno, Weinsteini ale nakonec najali jako náhradu Gavina O’Connora (Warrior) a film se jim silou vůle podařilo natočit. Podaří se mu překonat mediální nástrahy podobně jako Světové válce Z? Anebo půjde o velký průšvih? Moudřejší budeme za pár měsíců, povedený western by ale rozhodně potěšil. (Karel)

Index natěšenosti: 6/10

Sex Tape (CZ premiéra: 7. srpna 2014)

Jake Kasdan, režisér Zkažené účy, znovu spojil síly s Cameron Diaz a Justinem Timberlakem. V jeho novince Sex Tape je uvidíme jako manželský pár, který se ráno probudí a zjistí, že mu zmizela nahrávka večerních postelových radovánek. Oba nešťastníci se proto vydávají na zoufalý pátrací hon, na kterém se jim připlete pod nohy minimálně Jack Black. Víc se zatím neví, za scénářem Sex Tape ale stojí Kate Angelo, jejímž jediným napsaným celovečerákem je Záložní plán s Jennifer Lopez. Je tedy na čase začít se modlit, aby tentokrát napsala něco daleko lepšího. (Karel)

Index natěšenosti: 6/10

Step Up: All In (US premiéra: 25. července 2014)

Dosavadní díly taneční série Step Up (u nás nepochopitelně jako Let’s Dance) pravidelně vydělávaly pětinásobek svého rozpočtu. Není tedy divu, že nás čeká pětka, ve které se vrátí na scénu hned několik postav z minulých dílů, aby… zase tancovaly? No proč ne, režii bude mít na svědomí slavná choreografka Trish Sie, takže by minimálně taneční scény měly stát za to. A o ty tu pochopitelně jde v první i poslední řadě, tak doufejme, že je bude vycpávat minimum nezáživného děje. (Karel)

Index natěšenosti: 4/10

Get On Up (US premiéra: 1. srpna 2014)

Tate Taylor, režisér Černobílého světa, je tu s dalším potenciálním hitem. Tentokrát se podíval na zoubek duchovnímu otci soulu Jamesi Brownovi, kterého si zahraje Chadwick Boseman ze sportovního dramatu 42. Get On Up pokryje nejzásadnější události Brownova života, takže by vedle spousty fajnové hudby mělo dojít i na užívání drog a domácí násilí. V každém případě to je nadějný materiál na oscarovou vějičku, která se snad nezařadí po bok miliónu předchozích biografií, na které si už dnes nikdo nevzpomene. (Karel)

Index natěšenosti: 5/10

The Hundred-Foot Journey (CZ premiéra: 21. srpna 2014)

Specialista přes hřejivá humanistická dramata nepolevuje. Lasse Hallström sice vypadl z první ligy nejrespektovanějších režisérů, pořád ale zvládá kombinovat komerčně úspěšné žánrovky s filmy, co naberou hodně obdivovatelů (viz Hačikó, který to i bez pořádné kinodistribuce dotáhl do žebříčku nej filmů na IMDb i CSFD). Proto má stále na čem dělat. Tentokrát bude adaptovat knižní předlohu Richarda C. Moraise, která pojednává o indické rodině, která si v Paříži otevře vývařovnu přímo naproti uznávané michelinské restauraci. Ano, vypadá to na konejšivé srážení kultur ve stylu Čokolády, zvlášť když v hlavní roli uvidíme Helen Mirren. Není ale bez zajímavosti, že knihu adaptuje poměrně temně uvažující scenárista Steven Knight, jenž je podepsán pod Východními přísliby, Špínou Londýna nebo stathamovkou Crazy Joe. Navíc je tu jedna palčivá otázka: Přijde se najíst i Anton Ego? (Cival)

Index natěšenosti: 5/10

Million Dollar Arm (US premiéra: 16. května 2014)

Jon Hamm se konečně dočkal pořádné hlavní role. Nejvíc cool chlápek z Mad Men má ovšem utáhnout disneyho prefabrikovaný sportovní film, jenž byl ušit tak, aby kasovně zaujal na obou stranách zeměkoule. Baseballová dramedie o tom, jak se dají z kriketových no-nameů z Indie vykutat elitní nadhazovači, je už podle traileru nejspíš jen standardizovanou báchorkou o americkém snu, opepřenou trochou exotiky (hudbu má na starosti oscarový pachatel soundtracku k Milionáři z chatrče A. R. Rahman) a všeobjímajícími pocity mezinárodního porozumění. My na tyhle plakátové přísuny dobré nálady ale moc nejsme, zvlášť když film režíruje nevýrazný Craig Gillespie (Pan tělocvikář, Lars a jeho vážná známost). (Cival)

Index natěšenosti: 4/10

Blended (CZ premiéra: 10. července 2014)

Adan Sandler si s Drew Barrymore rozumí. Sedli si v Písni pro nevěstu a jejich spolupráce na 50x a stále poprvé klapla tak skvěle, že kdybychom nebyli měkejši a nebáli se tak okázale propagovat buranskou romantiku se zvracejícím mrožem, asi by i skončila ve V.I.M. Není proto divu, že téhle dvojce studia a producenti věří – Sandlerův umdlévající kasovní potenciál má teď zvednout romantická rodinná pohoda o hašteřící dvojičce, která vezme do Afriky své ratolesti... a dá se tam dohromady. Holt taková Sandlerovská buransko-romantická klasika, o níž vám řekne všechno podstatné už trailer. Ale vyhlížet ji můžeme s větším optimismem než třetí Machry. (Cival)

Index natěšenosti: 5/10

Očista 2 (CZ premiéra: 3. července 2014)

Levný horor o jedné rodině v jednom baráku v rámci jednoho dne, kdy je možné páchat násilí, produkoval mimo jiné Michael Bay. A nejen on umí počítat, takže pokud film s třímilionovým rozpočtem vytěží ze světových kin devadesát milionů dolarů, musí se přijít s pokračováním. Po vzoru úspěšných hororových sérií posledních let se sequelem přispěchá hned o rok později, tj. v Americe zase v červnu a u nás v červenci, navíc znovu pod vedením režiséra Jamese DeMonaca. Tentokrát už ale lákání skrz řízný trailer stačit nebude – uvidíme, kolik věrných fandů stačila naverbovat jednička. (Cival)

Index natěšenosti: 4/10

Hvězdy nám nepřály (CZ premiéra: 5. června 2014)

To bude zase doják. Podle knižního bestselleru vzniká srdcervoucí romance o šetnáctileté dívce jménem Hazel, které před třemi roky diagnostikovali rakovinu štítné žlázy. S nemocí se dá bojovat, s láskou ale ne, a právě ta Hazel ochromí (v pozitivním slova smyslu, samozřejmě), když se při sezení v rámci podpůrné skupiny seznámí s Gusem a zabouchne se do něj. Ten jí hodlá splnit všechno, co jí na očích vidí, nemoc a osud ale obelhat nelze... Milence Shailene Woodley a Ansela Elgorta bude kočírovat nepříliš výrazný režisér Josh Boone, natěšení čtenářek je ale i tak maximální. My jsme „jen“ zvědaví. (Cival)

Index natěšenosti: 5/10

Jersey Boys (CZ premiéra: 19. června 2014)

Maminka Clinta Eastwooda zemřela až v 97 letech, není proto divu, že legendární hollywoodský drsňák to nemíní zabalit ani po 83. narozeninách. Pořád točí, střídá žánry a občas se parádně trefí. Tentokrát to zkusí s adaptací divadelního retro muzikálu, jenž na prahu rock’n’rollové revoluce sleduje čtyři zpívající chlapíky, co si říkají The Four Seasons a chtějí být slavní. A produkují u toho lepší songy, než s jakými na nás útočili Lunetici. Divadelní verze se může pochlubit cenou Tony, není proto důvod, aby nepotěšil i film. (Cival)

Index natěšenosti: 6/10

Tammy (US premiéra: 2. července 2014)

Korpulentní Melissa McCarthy je mnohem větší hvězdou, než jsme si kdy chtěli připustit. Nejen že se objevila v Pařbě na třetí a posrala se v megahitu Ženy sobě, ale bláznivé komedie Z cizího krev neteče a Drsňačky, které spoléhaly na její rozjívený kukuč, vydělaly v kinech balík a slavily obrovský úspěch i na videu. Na málokom můžou studia tak snadno narejžovat miliony jako na Melisse – logicky proto musí v létě dojít k nové spolupráci s režisérem a scenáristou Benem Falconem, jenž je zodpovědný právě Drsňačky. Ve společné novince ztvární hlavní hvězda zhrzenou Tammy, která se po odhalení nevěry svého manžela vydává na šílený road-trip se svou těžce chlastající babičkou. Bude to velká řachanda... ale asi ne pro nás. (Cival)

Index natěšenosti: 3/10

Dárce (US premiéra: 15. srpna 2014)

Další Hunger Games? Nejúspěšnější film v amerických kinech za rok 2013 jistě musí zburcovat spoustu následovníků. Hollywood jednoho takového možná vidí v adaptaci knihy od Lois Lowry, odehrávající se v blízké budoucnosti a pojednávající o chlapci, jenž stejně jako ostatní vyrůstá ve světě bez válek a utrpení. Jeho neposkvrněná duše ale byla vybrána, aby byla zasvěcena do útrap a bolestí skutečného světa. Mix sci-fi a fantasy, opírající se o popíkovou knižní předlohu pro mladé čtenáře i o velmi hvězdné herecké obsazení s Meryl Streep, Alexandrem Skarsgardem, Katie Holmes, Taylor Swift nebo Jeffem Bridgesem, režíruje spolehlivý Australan Phillip Noyce (Vysoká hra patriotů, Salt). (Cival)

Index natěšenosti: 6/10

A na co jste zvědaví vy?  

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace