Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Letní nářez 2014: Černí koně


ikona
KarelR
léto 2014téma
Co může letos v létě překvapit nebo naopak strašně vyhořet? 

Před dvěma týdny jsme si představili devítku filmů, která letos v létě bez debat vydělá obří balík. Mezi květnem a srpnem ale nepůjdou do kin jen chirurgicky vysoustružené jistoty, nýbrž i řada velkých risků, kterou se mohou, ale také nemusí vyplatit. Jsou to především drahé blockbusterové pokusy, šanci na proskočení mezi finanční elitu ale má i pár menších filmů. Pojďme si je představit.

ČTĚTE TAKÉ: LETNÍ NÁŘEZ 2014: TUTOVKY A MEGAHITY

 

The Expendables 3 (CZ premiéra: 14. srpna 2014)

Jsou zpátky a my jim to zase budeme žrát. Stallone a jeho parta akčních veteránů přichází do kin už potřetí. Bruce Willise, jenž se s tvůrci kvůli penězům nedohodl, nahradí Harrison Ford, nově dorazí Antonio Banderas a Wesley Snipes a hlavního padoucha si zahraje Mel Gibson, který se už před časem rozhodl vzít to poctivě a pořádně se nabouchal v posilovně. Čeká ho role spoluzakladatele Postradatelných a bývalého Slyova parťáka, jenž začal kopat za tu špatnou stranu a po letech, kdy předstíral, že je dávno po smrti, se vrátil zase zlobit.

Dá se opět očekávat cheesy zábava ve stylu akčních výplachů z osmdesátých a devadesátých let, tentokrát by to však celé mohlo být zajímavější díky režisérovi. Tím je talentovaný Patrick Hughes, jehož osobitý moderní western Red Hill: Krvavý zapadákov byste si někde měli vyhrabat. Po rutinním Simonu Westovi by tahle čerstvá krev mohla sérii zase trošku pomoct šlápnout na plyn. O scénář se navíc postaralo duo Creighton Rothenberger a Katrin Benedikt, které má na triku Pád Bílého domu, takže se dá očekávat, že dialogy budou osekané na minimum. (Mr. Hlad)

Index natěšenosti: 8/10

Maleficent (CZ premiéra: 29. května 2014)

Už je to pár desítek let, co si u Disneyho všimli, že na pohádky diváci slyší. Poměrně nedávno jim zvládla vydělat víc jak miliardu hraná Alenka v říši divů, zabral i Mocný vládce Oz a logicky tedy musí následovat další hrané reimaginace osvědčených látek. Maleficent je novým uchopením pohádky O Šípkové růžence, tentokrát ale víc vyprávěná z perspektivy zlé královny.

Nejen kvůli ní a kvůli temné fantasy stylizaci, v jejímž důsledku nezavadíte v propagačních materiálech o žádnou barvu, upomíná Maleficent na hit Sněhurka a lovec. Bohužel ale nevyznívá tak cool – hitový blockbuster tady těžko čekat, i když se star-power Angeliny Jolie bude prodávat na maximum. S prací debutujícího Roberta Stromberga ovšem budeme spokojeni, i když zvládne „jen“ vyrobit nadprůměrnou a jakžtakž zábavnou podívanou pro celou rodinu.(Cival)

Index natěšenosti: 5/10

Sousedi (CZ premiéra: 29. května 2014)

Zac Efron má velice blízko k tomu, aby definitivně překlenul svoje disneyovské kořeny. Klučina z Muzikálů ze střední sice skončil hlavně v nevýrazných dramatech, předloni se mu ale podařilo sklátit Nicole Kidman v Reportérovi a zazářit v malé indie Svobodná umění. Loňský rok potom strávil hlavně střádáním plánů na letošek, kdy hodlá zaujmout hned ve dvou eRkových komedií. Tu první (That Awkward Moment) si určitě pamatujete podle boží trailerové tečky s koktejlem. Ta druhá pak v upoutávce bodovala ještě víc.

Jde samozřejmě o Sousedy, ve kterých si to Efron a jeho věčně kalící bratrstvo rozdají se svými sousedy - Sethem Rogenem a Rose Byrne. Nicolas Stoller, režisér Kopaček a Dostaň ho tam, přitom zůstane věrný svému navýsost hrubozrnnému stylu. Takže nás čeká spousta souložení, výtržností a stylových párty, mezi kterými už teď vyniká ta "denirovská". To mluvíte se Zacem? Dejte si na něj bacha, protože jede na plné obrátky. (KarelR)

Index natěšenosti: 7/10

Sin City: Dáma, pro kterou se zabíjí (CZ premiéra: 21. srpna 2014)

O druhém Sin City se mluví už pěkně dlouho, ale Robertu Rodriguezovi trvalo devět let a šest filmů, než se k němu konečně dokopal. První adaptace temných příběhů Franka Millera uchvátila celý svět trailery, které neztratily své kouzlo ani dnes. Ale film sám o sobě byl trošku zklamání, protože v tomhle případě snaha o věrnost předloze plné vnitřních monologů nebyla úplně dobrý nápad. Snad to teď dopadne lépe.

Opět nafasujeme několik povídek, hlavní bude ale pravděpodobně právě Dáma, pro kterou se zabíjí, v níž Dwight McCarthy pomáhá staré lásce, která se specializuje na to, že láme lidem srdce a ničí jejich životy. Vrátí se i likvidátor Marv a drsný policajt Hartigan a dočkáme se i dvou zcela nových příběhů. Herecké obsazení je, stejně jako minule, lahůdka. Vrátí se Mickey Rourke, Jessica Alba, Bruce Willis i Rosario Dawson a nově dorazí Eva Green, Joseph Gordon-Levitt nebo Ray Liotta. Jestli bude Dáma, pro kterou se zabíjí malinko svižnější než minulý film, bude to pecka. Doufejme, že se Rodriguez s Millerem poučili. (Mr. Hlad)

Index natěšenosti: 7/10

Jupiter vychází (CZ premiéra: 24. července 2014)

Bratry Wachowské máme stále za bohy. Vizonáři, kteří neustále baží po pokroku, sice zvládli jen jednu revoluci, ale zato možná tu největší za posledních dvacet let: Matrix ovšem následovaly dva rozpačitě přijaté sequely (za jejichž docenění bychom pořád do zemdlení bojovali), slepá ulička jménem Speed Racer nebo diváky oblíbený, leč celkově neúspěšný Atlas mraků. Tentokrát to ale na kdovíjakou progresi nevypadá, spíš tu hrozí tuctový letní popcorn s příchutí fantasy i sci-fi.

Channing Tatum v něm jako elitní zabiják bude chránit spanilou Jupiter Jones (svá velká kukadla propůjčila Mila Kunis). Královna ji chce totiž odstranit, protože by tahle dívka prý mohla převrátit stávající vesmírný řád... Výstředně stylizovanou hi-tech pohádku půjde určitě velebit za technické parametry, zatím to ale vypadá až příliš neosobně a zaměnitelně, bez chytlavého příběhu, než aby tu pozorný divák necítil hrozbu průšvihu ve stylu Johna Cartera. (Cival)

Index natěšenosti: 6/10 

Hercules: The Thracian Wars (CZ premiéra: 24. července)

Brett Ratner patří mezi ty méně oblíbené akční rutinéry a svěřit mu obří fantasy spektákl s Dwaynem Johnsonem nezní jako zrovna vynikající nápad. V Paramountu jsou ale jiného názoru, takže Ratnerovi dobrovolně předali 110 milionů dolarů, zřejmě v dojmu, že z nového Hercula přeci nemůže udělat bratránka tři roky starého Conana. Je to hodně odvážný tah, obvlášť po tom, co se lidé špatných antických blockbusterů přejedli (viz selhání Hněvu titánů a dvojky Percyho Jacksona). Třeba ale pár producentů ví víc než my a našli zázračný recept na must-see pecku.

Základní přísadou by přitom měl být comics Hercules: The Thracian Wars, který slavnému polobohovi jistě dopřeje cool zázemí a nějaké ty moderněji laděné špíčky. Pořád to ale bude hlavně souhra Ratnera s čím dál tím mohutnějším Rockem, která bude muset prodat příběh o tom, jak Hercules a jeho banda kámošů trénují obří armádu. Dopadne to dobře? Kdo ví. I přes spoustu pochybností to vypadá o dvě třídy lépe než konkurenční zhůvěřilost s Kellanem Lutzem. (KarelR)

Index natěšenosti: 6/10

Deliver Us from Evil (CZ premiéra: 21. srpna 2014)

Scott Derrickson je hororový polobůh. Jeho V moci ďábla přineslo nejednomu divákovi pár bezesných nocí a předloňský Sinister ukázal, jak snadno se může stát, že dospělý člověk v kině neudrží stolici. Tenhle režisér si zkrátka s žánrem rozumí a moc dobře to ví. Deliver Us from Evil tedy nebude další úkrok stranou jako remake sci-fi Den, kdy se zastavila Země, ale další poctivá podívaná, u budou níž vaše nervy trpět stejně jako svěrače.

Hororový žánr se tu však setká s detektivkou. Hlavním hrdinou totiž bude policajt, který se v New Yorku pokouší dopadnout člověka zodpovědného za sérii děsivých vražd. S tím se mu snaží pomoci i mladý kněz, který je přesvědčený, že v celém případu jde o něco víc než jen o obyčejného magora, co rád zabíjí. Ale že je ve hře i okultismus a démoni, kteří umí posednout člověka. Nezklamávající Eric Bana v hlavní roli, Édgar Ramirez jako sidekick s růžencem a scénář od Derricksona a Paula Harrise Boardmana, jenž mu pomáhal i s V moci ďábla. Tohle by měla být žánrová jistota. (Mr. Hlad)

Index natěšenosti: 8/10

Teenage Mutant Ninja Turtles (CZ premiéra: 28. srpna 2014)

Želvy ninja se vrátí na filmová plátna v hrané adaptaci třicet let po svém vzniku. Taková vysokorozpočtová narozeninová oslava. Není divu, že obrovskou pozornost si tenhle připravovaný rodinný biják zvládl získat pouhým utrousením informace, že želví ninjové tentokrát nebudou zmutované pozemské želvy, ale že půjde o mimozemskou rasu. Fandové se mohli zbláznit zuřivostí, načež se začalo přemítat, mlžit a... a zapomíná se na mnohem podstatnější věci.

Třeba že film produkuje Michael Bay a že se v něm vrátí na výsluní Megan Fox jako sexy reportérka April O’Neil. Ani po sérii ne zrovna povedených plastických operací nás tahle informace děsí mnohem míň než jméno režiséra Jonathana Liebesmana, který sice vydělal Bayovi peníze prequelem Texaského masakru, ale kvalitativně jej zvládl pohnojit stejně jako Světovou invazi nebo Hněv Titánů. Uvidíme, jak mu půjde od ruky rozvernější žánr – Trhač, Tříska a čtyři slavní požírači pizzy by si nicméně zasloužili trochu schopnějšího lodivoda.(Cival)

Index natěšenosti: 5/10

Na hraně zítřka (CZ premiéra: 5. června 2014)

Doug Liman patří mezi nejpřehlíženější akční režiséry současnosti. Jistě, natočil tragického Jumpera, na kterého se jen tak nezapomene. Pořád je ale člověkem, který oživil Jasona Bournea a explozivní evergreen Mr. & Mrs. Smith, takže jeho úkroku ke sci-fi dost fandíme. Na hraně zítřka totiž zatím vypadá jako epesní žánrový nášleh, ve kterém Limanovi píchne maestro Tom Cruise, jež pokračuje v sérii velkých dobrodružství, která by bez jeho jména nikdy nesesbírala rozpočet.

Tentokrát se Tom ujme role podplukovníka Billa Cage, armádního zelenáče, jež se vydává vstříc mimozemské invazi. Jeho první den v akci sice dopadne smrtelně. Když se ale Cage místo přesunu nad obláčky probudí na začátku osudové výpravy (a to samé se opakuje u všech dalších úmrtí), získává tím unikátní šanci zjistit nepřítelovi slabiny a s pomocí legendární drsňačky s přezdívkou Full Metal Bitch (Emily Blunt) je využít k tomu, aby spasil planetu. Ano, z adaptace japonského románu All You Need Is Kill se v podstatě vyklube sci-fi verze Na Hromnice o den více. Ale zatím vypadá docela lákavě! (KarelR)

Index natěšenosti: 7/10

Na které filmy z výběru se nejvíc těšíte vy?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (24)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace