Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Ze sci-fi Looper bude klasika, z Transylvánie hit


ikona
Cival
tržby
Bruce Willis, JGL a Adam Sandler s bandou potvor konečně naplnili kin... 

Konečně! Až úplně na poslední chvíli se povedlo prolomit zářijovou kasovní bídu a zrodil se jakýs takýs hit. Animovaná novinka Hotel Transylvánie se vytáhla na velmi slušných 43 milionů dolarů z prvního víkendu. Jde o vůbec největší otvírák zářijové premiéry v historii a o nejúspěšnější start filmu z produkční dílny Sony Animation – pro jednu z méně aktivních hollywoodských divizí byly totiž zatím nejúspěšnějšími počiny Šmoulové (35 milionů za první víkend) a Zataženo, občas trakaře (30 mega).

OTVÍRÁKY FILMŮ OD SONY ANIMATION

Bylo by sice naivní čekat, že Hotel Transylvánie prokáže stejnou dlouhodobou výkonnost jako výše zmíněné hitovky, které sbíraly dolary několik týdnů. I kdyby ale zájem rychle opadal, měl by si tenhle „hororový“ animák s hlasem Adama Sandlera přijít v pohodičce na sto milionů jen z Ameriky. A to se počítá, zvlášť když film stál střídmých 85 milionů dolarů. Úspory na něm sice jsou trochu vidět, protože kritici i diváci hodnotí i vizuální stránku jako poněkud odbytou, u Sony si ale přesto můžou spokojeně mnout ruce: Hotel Transylvánie je totiž dalším letošním bijákem, se kterým budou v čistém zisku.

NEJLEPŠÍ STARTY ZÁŘIJOVÝCH PREMIÉR V HISTORII

Dařilo se i dalšímu titulu, na kterém Sony participovalo: Do kin vstoupilo progresivní sci-fi Looper s Brucem Willisem a Josephem Gordonem-Levittem, podpořené výbornými recenzemi a pozitivní šeptandou, a povedlo se mu na úvod vytěžit z kin 21 milionů dolarů. Jasně, na koupání ve zlaťácích ve stylu Strýčka Skrblíka to není, ale odborníci předpovídali ještě nižší start (navíc stačí vzpomenout, jak před týdnem propadl třeba podobně chválený Dredd).

Originální biják o cestování v čase a vraždění sebe sama byl pochválen v 93% recenzí při průměrném ratingu 8,1/10. I hodnocení Loopera na diváckých databázích je velmi pozitivní, takže se nám tu zřejmě urodila nová žánrová klasika, podle všeho chytrá, odvážná, vynalézavá a přitom starosvětsky poctivě odtočená. Máme o to větší radost, že tuhle podívanou režisér Rian Johnson (Brick, Bratři Bloomovi) pořídil za směšných třicet mega a film tedy jednoznačně vydělá (i proto, že se mu už teď výborně daří i v Asii). Looper navíc otevře cestu k dalším projektům nejen Johnsonovi, ale i jiným invenčním tvůrcům. Alespoň v to doufáme.

Z minulých novinek nejmíň klesala policejní Patrola. Chválené drama Davida Ayera vydělalo za deset dnů v Americe 26 mega, rozpočet byl přitom jen sedmimilionový.

Sedm milionů si tentokrát připsalo baseballové drama Trouble with the Curve s Clintem Eastwoodem na čtvrtém místě a levný horor s Jennifer Lawrence House at the End of the Street na pátém fleku.

Jistým překvapením je ale šesté místo uzpívané oddychovky Ladíme aka Pitch Perfect. Ta se totiž uvedla zatím jen ve třech stovkách kin, ovšem při jednoznačně nejvyšších průměrných výdělcích na jedno kino (přes 15 tisíc dolarů), a tak si i při takhle skromném nasazení urvala pět milionů. Zájem tu určitě je a velký… uvidíme, jak moc se ho podaří udržet za týden, kdy se film bude cpát do obvyklých tří tisícovek kin. Ve studiu Universal si ale určitě už teď mnou ruce a třepou se na pořádný hit.

O Hledá se Nemo ve 3D a v obnovené premiéře opadá zájem hodně rychle, takže slavná pixarovka spadla už na sedmé místo. Zatím utržila za mořem 36 mega.

Ani pátý Resident Evil si nevede tak impozantně, jak se možná čekalo, protože americké i světové tržby (zatím) zaostávají za výkonností čtyřky. S ohledem na náklady ale bude i aktuálních globálních 175 milionů hodnoceno studiem pozitivně.

Na devátém místě pak pozvolna sbírá miliony jeden z oscarových favoritů, The Master Paula Thomase Andersona. I z pouhých osmi stovek kin se zvládl udržet nad propadákem Won´t Back Down s Maggie Gyllenhaal a Violou Davis – tohle ženské melodrama u nás nemá ani profil ani trailer, takže nejsme překvapení jeho krachem.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden bude kina okupovat už zmíněné Ladíme, těžkým soupeřem ale bude pokračování 96 hodin a celovečerní verze Burtonova animáku Frankenweenie. Něco mi ale říká, že rodiny s dětmi půjdou jen těžko dvakrát za sebou na animovanou pohádku o monstrech z hororů... a že 96 hodin: Odplata bude, ehm, sračka o výšce tureckého minaretu.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (15)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace