Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Z Hunger Games je monstrhit. Větší než Twilight!


ikona
Cival
tržby
Kolik vydělala adaptace knižního hitu? A jak daleko byla od rekordu osmého Pottera? 

Dlouhé týdny se vědělo, že z Hunger Games se vyloupne ohromný hit. Hlavně pak v Americe. Knižní předloha je tam už natolik zdomácnělá, že se na adaptaci třepaly davy a zavčas skupovaly vstupenky. Rekordní předprodeje jasně naznačovaly, že studio Lionsgate (jež převzalo společnost Summit, vlastnící práva mj. na Twilight ságu) se chytlo další zlaté žíly a podojí z ní balík dotýkající se už během otvíracího víkendu sto třiceti milionů dolarů.

Jenže jedna věc je číst předpovědi, druhá vidět vše černé na bílém. A tuplem ve chvíli, kdy Hunger Games monumentální odhady ještě překonaly a atakovaly rovnou sto padesát milionů za první víkend! To je naprosto bezprecedentní úspěch, protože žádný jiný snímek, který přitom nebyl pokračováním, neutržil na startu tak ohromné peníze (zatím byla v kategorii „non-sequels“ nejúspěšnější Burtonova Alenka v říši divů se 116 miliony).

Jenže americký trh je značkou Hunger Games natolik penetrován, že se adaptace oblíbené knihy Susan Collinsové mohla hned napoprvé porovnávat s výnosy potterovek i Twilight ságy. Už na půlnočních projekcích se vybralo 19,8 milionů dolarů, v součtu s nimi pak Hunger Games vydělaly už během prvního dne 68,9 milionů dolarů. Jen čtyři snímky zažily mohutnější start – tři díly Twilight a pak i poslední Potter.

NEJVYŠŠÍ PRVNÍ DNY HISTORIE

V sobotu navíc přiteklo 51 milionů, v neděli dalších 36, což dohromady dává extrémních 155 milionů za víkend. Tady už se Hunger Games prsí na třetím místě historických tabulek, a to jen za osmým Potterem a Temným rytířem (fanynky Twilight ságy jsou netrpělivější než příznivci těchto sérií, svůj milovaný film prostě musí vidět hned v pátek, a proto už během prvního víkendu zisky rychle padají).

NEJVĚTŠÍ PRVNÍ VÍKENDY HISTORIE

Na rekordní potterovské finále tak Hunger Games ztrácí necelých čtrnáct milionů, před čímž je třeba smeknout. Stará velká studia v Hollywoodu si teď zase drbou hlavu, jak je možné, že drobnější společnosti dvakrát vyhmátly tak obrovitánský knižní hit a s relativně malými náklady jim zase zatápí (rozpočet jen 78 milionů!), přičemž lehce překonává jejich nákladné blockbustery s věhlasnějšími jmény. Nechci snad ani vidět ta vybrakovaná knihkupectví a výslechy davů holek, z nichž budou chtít zkostnatělí hollywoodští hráči vypáčit, jaká další kniha momentálně tolik frčí a kde se dá najít „nová Katniss“ s nějakým dalším inspirativním příběhem.

SROVNÁNÍ DENNÍCH TRŽEB HUNGER GAMES A TWILIGHT FILMŮ

Hunger Games totiž přes noc vyrostly v nový filmový fenomén. Studiu se znovu vyplatila sázka na nadbíhání fandům předlohy, a tak se adaptovalo poměrně důkladně, bez ohledu na díry v samotném filmovém vyprávění a jeho přestřelenou stopáž. I díky tomu je většina čtenářů spokojená, snímek navíc velmi pozitivně hodnotí i zámořští kritici (86% pozitivních recenzí při průměrném ratingu 7,3/10; s ohledem na kulturní specifika se není co divit, násilí je v zemi, kdy se ročně zastřelí přes deset tisíc lidí, trochu trýznivějším tématem než třeba u nás, i proto tam knihu většina recenzentů četla), a tak nejde čekat až tak strmý sešup tržeb jako třeba u Twilightu. Hunger Games by rozhodně měly jít přes 350 milionů na amerických tržbách, ale až podle poklesů během příštího víkendu (kdy do kin vstoupí i Hněv Titánů a Sněhurka) se dovtípíme, jak to bude s výdrží filmu.

Tzv. „majors“, tedy velká a letitá studia, jímž společnosti jako Lionsgate či Summit dlouho akorát dýchaly na záda, se teď můžou třást. Popularitu Hunger Games totiž první film ještě rozhlásí dál do světa a příště by se mohly klidně konat ještě větší dolarové orgie. To už ale všichni lidé, kteří se podíleli na kasovním triumfu prvního dílu, budou mít v garážích nová luxusní auta. Hunger Games se totiž už teď oficiálně zaplatily (i zbytek světa přilil 56 mega) a dál z nich potečou miliony zisku. Bude jich hrozně moc.

I pohled na zbytek žebříčku je z ekonomického hlediska potěšující. Je na něm vidět, že Hunger Games dotáhly do kina hlavně houfy nových diváků/čtenářů a ostatní filmy si vcelku udržely fazónu. Nový komediální hit 21 Jump Street se na druhé pozici vytasil se sympatickými 21 miliony (propad o 41%) a při průběžných 71 milionech půjde v Americe jednoznačně přes sto mega. Hrubozrnná oddychovka s ratingem R jasně obstála.

Dál se drží i supeúspěšný animák Lorax. O víkendu připočetl 13 milionů, celkově mu to dělá 177 mega a dvoustovku má na dosah své oranžové packy.

Naopak jasným průšvihem končí John Carter, který evidentně neurve ani 300 milionů celosvětově – více o jeho prodělcích zde a tady.

Zájem o pátý Act of Valor a šestý Projekt X nám přináší reálnou hrozbu brzkých sequelů, do desítky se pak ještě vešel neúspěšný rodinný film A Thousand Words, náboženská agitka/kýčovité drama October Baby, thrillerová hitovka Nepřítel pod ochranou a dobrodružná Cesta 2.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Jak už bylo řečeno, za týden vlítnou do kin druzí Titáni a s nimi i nová, rozverná, Bollywoodem šmrncnutá adaptace pohádky o Sněhurce z oka extravagantního režiséra Tarsema. Spolu s Hunger Games to bude pořádná mela - jak kdyby se mezi sebou už bily velké letní blockbustery.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace