Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Avengers v rukou Josse Whedona


ikona
KarelR
avengersjoss whedonmarveltéma
Marvel se svoji největší comicsárnu chystá svěřit do rukou tvůrce Buffy. Co o ní víme? 

1.dubna se objevil drb, že na marveláckém listu možných režisérů Avengers figuruje vedle Louise Leterriera i Joss Whedon. V tu dobu tomu k té zprávě všichni přistupovali s opatrností, ať už kvůli aprílovému datu, anebo zkrátka proto, že byl Whedon až příliš snovou volbou na to, aby onu práci nakonec dostal. Teď ale přichází druhé informační kolečko, ve kterém se jeho jednání s Marvelem nejen potvrzují, ale zároveň je znám jejich výsledek. A ten zní: probíhá finální dolaďování smlouvy, jejímž podpisem si Whedon vezme na krk největší marvelácký snímek. A to nejen jako režisér, bude se k velké radosti všech podílet i na scénáři.

Je to dost neuvěřitelná zpráva, ale seriálový tvůrce legendární Buffy, rychle zkultovnělého sci-fi Firefly a naposledy problémového Domu loutek, se nakonec přeci jenom nechal ukecat, a místo pečení dalšího originálního projektu by měl oživit "zakončení" filmové comicsové série, jaká nemá v dějinách filmu obdoby. Whedonovo portfolio přitom zahrnuje jen jeden celovečerák - vynikající, avšak peníze negenerující sci-fi Serenity (zakončení zrušeného seriálu Firefly). To ale neznamená, že by se kolem filmů se superhrdiny neochomýtal už dříve.

Stál u zrodu filmových X-Menů, ačkoliv sepsal jen jednu z prvních verzí scénáře, která prý s výsledným filmem moc společného neměla, a v roce 2005 plánoval oživit Wonder Woman u Warner Bros. Přestože měl ale film napsat i režírovat, nikdy se nedostal dál než k odevzdání hrubého nastínění děje. Do toho ani nestačil nacpat svoje vlastní nápady a produkční v čele s Joelem Silverem jeho verzi filmu zamítli. Šéf Warnerů o tři roky později řekl, že se na filmu stále „aktivně pracuje“, což v podstatě platí dodnes.

Ale zpátky k Marvelu. Tam má Whedon zatím jen vyloženě comicsovou historii, protože je autorem 24 dílů série Astonishing X-Men a podílel se také na oceňovaných Runaways. Jejich adaptace byla mimochodem ohlášena před týdnem, a měl by se jí ujmout Peter Sollett, jenž o režii soupeřil mj. i s Whedonem. Ten ale, jak nyní víme, nakonec ulovil tu větší rybu.

Proč je Whedon takřka ideálním kandidátem na režii Avengers? Mnozí se proti němu zřejmě budou bouřit, ale miláček internetového lidu, jenž v nedávné době dobyl síť s minimuzikálem o zlotřilém Dr. Horribleovi, má svoje jasné přednosti. Tak především mnohokrát dokázal, že disponuje neskutečným citem pro nahláškované a smysluplné dialogy, které budou Avengers nutně potřebovat k tomu, aby nebyli jen velkou comicárnou, v níž cool borci kecají o blbostech a v pauzách mezi tím vybuchují budovy.

Zadruhé zvládá pracovat s množstvím důležitých postav tak, aby každá z nich dostala svůj prostor, zaujala diváka a nebyla ve filmu jen na okrasu. Tedy i realizovat tzv. „character driven story“, v němž by neměla být na prvním místě opulentnost materiálu, nýbrž filmoví hrdinové. To je věc, o které se plácá prakticky u každého hollywoodského blockbusteru, jen málokdy se ale řeči z rozhovorů dostanou i na plátno. V neposlední řadě potom Whedon umí kontaktní akci, se kterou má ze seriálů bohaté zkušenosti (trčí to nejenom ze Serenity), a hlavně si dokáže ohlídat velký fiktivní vesmír, jenž má svoje vlastní pravidla a musí rychle začít fungovat, aby v něm mohly začít pobíhat postavy.

Tady má sice jistou výhodu v tom, že mu Favreau a spol. leccos předem načrtnou, bude ale na Whedonovi, aby zkombinoval celkem realistického Iron Mana s nadpozemským Thorem. Chytře následovat řadu velkých bijáků, které ponesou rukopisy jiných režisérů, bude vůbec asi nejtěžší úkol Avengers. A jestli mám tedy zabrousit k nevýhodám obsazení režijního postu Whedonem, je jím právě to, že ještě neměl v rukou něco tak velkého a komplikovaného. Natáčení čtyřicetimilionové Serenity bude vypadat jako dovolená na Havaji, až dostane na Avengers tak pětkrát víc (rozpočet zatím nikdo nezná), a navíc mu bude za patami stepovat armáda producentů, hlídající každý cent (v Marvelu to mají ve zvyku – viz nechvalně proslulé tahanice kolem platů herců).

S tou bude muset bojovat hlavně svou nesmazatelnou osobitostí, a podobně se snad utká i s velkými trikovými sekvencemi. Těch totiž nemá za sebou zas tak moc (dosud pracoval v menším měřítku), finále Serenity však naznačilo, že by si mohl rozumět i s nimi. Dokonce o maličko víc než svého času Jon Favreau, ten už ale stihl nabrat tolik zkušeností, že mu bude u Avengers určitě velkou produkční oporou. U Whedona tak v každém případě převažují pozitiva, a pokud dokáže protlačit svoji vizi filmu a nedojde na nějaké hulkovské přestříhávání, má velkou šanci udělat z Avengers mnohem víc, než jen tupý, „leterrierovský“ blockbuster pro masy.

Avengers se tedy vydávají na dlouhou cestu, která skončí premiérou 4. května 2012, a měli bychom si ještě v rychlosti říct, co všechno o nich v současnosti víme. Co se týče scénáře, ten napsal Zak Penn a odevzdal ho Marvelu začátkem března. Podle nejnovějších zpráv se ale dočká výrazných přepisů přímo od Whedona, není tudíž jasné, zda se nebude nějak zásadně měnit i základní dějová linka. Dávno provalená story o tom, jak budou Avengers lovit Lokim (Thorův zlý nevlastní bratr) ovládaného Hulka, by to ale přes to všechno mohla do filmu nakonec dotáhnout. Víc budeme vědět nejdřív na začátku příštího roku, kdy by mělo začít natáčení.

Příběh by měl každopádně zahrnovat především čtyři marvelácké hrdiny, jejichž účast je stoprocentně potvrzená. Uvidíme Iron Mana (Robert Downey Jr.), Kapitána Ameriku (Chris Evans), Thora (Chris Hemsworth) a Nicka Furyho (Samuel L. Jackson). Účast pak mají na 99% jistou i James „War Machine“ Rhodes (Don Cheadle) a Černá vdova (Scarlett Johansson). V případě, že se potvrdí synopse, nás čeká také Hulk, ačkoliv není jasné, zda se potkáme i s tváří Edwarda Nortona. Ten totiž kolem svého návratu neustále mlží (přesto stihl říct, že by rád viděl Hulka jako záporáka v Avengers), zelený obr by tak v nejhorším případě mohl po plátně běhat jen ve své naštvané podobě. A co Ant-Man a Wasp, poslední zakládající členové Avengers? Ti začínají být vysoce nepravděpodobní, už proto, že celovečerák s mravenčím superhrdinou ne a ne nabrat reálné obrysy. Edgar Wright má zatím dost práce jinde a Marvel taky. 

!!! Následující dva odstavce obsahují velice pravděpodobné spoilery ze všech nadcházejících marveláckých comicsáren !!!

Další přírůstky do Avengers budou jasné po nadcházejícím filmovém triu, jež zahrnuje Iron Mana 2 (29.dubna 2010), Thora (5.května 2011) a Kapitána Ameriku (21.července 2011). A nebude jich asi málo, protože by měli Avengers ladně navazovat na všechny tři filmy. Bylo to dobře vidět už na Hulkovi, na kterého by šli v podstatě přilepit rovnou, a čerstvé zprávy hovoří o tom, že by se na konci Iron Mana 2 rovnou mohli objevit Thor s Kapitánem Amerikou. Trochu se to dalo předpokládat, při dost pozdním obsazení Evanse může ale jít o i nápad na poslední chvíli. Možná nás tím pádem čeká podobné kinopřekvápko, jakým byl Nick Fury v prvním Iron Manovi.

Thor, ve kterém se má také objevit narážka na „vědce na útěku“, má pak končit tím, že asgardský bijec před návratem domů řekne Furymu, aby s ním v případě potřeby počítal (souhlasí tedy se vstupem do Avengers). A Kapitán Amerika to ve svém celovečeráku dotáhne do současnosti, odkud prý už přímo převezme otěže velký sraz všech okostýmovaných hrdinů. To by mimochodem seskládalo marvelácký filmový vesmír do podoby Kapitán Amerika, Iron Man, Neuvěřitelný Hulk, Thor, Iron Man 2, Avengers, přičemž se jednotlivé části samozřejmě budou částečně překrývat (hlavně konec Kapitána těsně před Avengers).

Konec spoilerů!

Výchozí pozice Avengers je nakonec vlastně o dost lepší, než mohl kdo doufat. Máme režiséra a scenáristu, který by mohl talent na silné příběhy, skvělý smysl pro humor a comicsové znalosti zúročit ve svém prvním velkém filmu. Máme vychytané obsazení, které jako zázrakem nekazí žádný neschopný hezounek (Hemsworth i Evans budou v rolích zářit… jen počkejte). A máme látku s bohatou historií, ze které se dá čerpat spousta zajímavých věcí, plus mladičké filmové studio, jenž už stihlo dokázat, že s ní umí správně pracovat.

Avengers můžou dost dobře být jedním z největších filmů všech dob, ať už to bereme v jakémkoliv smyslu, a pokud se potvrdí hitovost letošního Iron Mana 2 (po Tonym Starkovi prý šílí obě pohlaví a může si první víkend vyšlápnout na Temného rytíře), mají i šanci přepsat pár historických tabulek. Máte stejný pocit, nebo vám v současném rozložení něco vyloženě neštimuje? Ať už jména, načasování, očekávání úspěchu, nebo cokoliv jiného?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (34)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace