Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Kampak s Pastí na Krysu


ikona
imf
tržby
 

Neříkejte, že jste to nečekali. Máme konec víkendu a Pixar může oslavovat. Jeho krysí kuchyně jménem Ratatouille to dotáhla během tří dnů na poctivých 47 milionů. Je to sice slušný propad oproti loňským Autům (ty startovaly s 60 miliony), ale když si vzpomeneme, jak Disney drkotal zuby a bál se, že na film o mluvící kryse z pařížského restaurantu nikdo nepřijde, myslím že si všichni ve vedení jak se patří oddechli. Svůj podíl na tom jistě měly i VELMI pochvalné recenze a fakt, že něco pro děti v okruhu několika týdnů nebylo a nebude. Pokud stála nová pixarovka okolo 120 milionů, myslím, že už teď je v černých číslech. A já se na ní pořád ještě moc a moc těším.

Silná značka a hory dobrého jídla to nandaly starému holohlavému vlkovi, který startoval ve stejném termínu i u nás. Smrtonosná past 4.0 nakonec vytyčené cíle taktéž splnila. Za víkend sice "jen" 33 milionů, ale John McClane začal teroristům zatápět už ve středu a tak má nashromážděno celých 48 milionů. Startoval v méně kinech než Ratatouille a průměr na sál se tak vyšplhal k 10 tisícům dolarů. To je moc pěkné číslo. Zajímalo by mě, jestli Foxové hodlají třeba pár kin přidat, aby zbrzdili pád, který tváří v tvář premiérám příštího týdne určitě nastane. Do té doby se John musí snažit urvat, co se dá. Všechny Pasti vydělaly víc mimo Ameriku a s relativně skromným rozpočtem 110 milionů dolarů by to hláškující polda mohl dotáhnout tak daleko, že by u Foxů začali přemýšlet o pokračování. Kritický však bude ten příští víkend, kdy nastoupí Transformers. Bayův snímek útočí přesně na ty diváky, jejichž peněženky se John snažil vyždímat, takže můžeme počítat s propadem o 55-60%. Se 100+ miliony v Americe a dvojnásobkem v Evropě už by to ale mohlo být zajímavé. Ne že bych po té pětce toužil nějak bezuzdně, ale držím Johnovi palce. Zaslouží si odejít se vztyčenou hlavou. První úspěšný krok už udělal. Na náhrobku nebude mít napsáno "loser". A to se počítá.

Božský Evan naopak za losera bude a to kapitálního. Film za 175 milionů dolarů (tohle půjde do encyklopedií) prošel klasickým ořezem tržeb na polovinu a za dva týdny vyžebral z diváckých kapes pouhých 60 milionů. Universal příští týden těžko udrží počet kin a tak můžeme čekat, že Evan skončí v Americe sotva na polovičce hlášeného rozpočtu. A vzhledem k tomu, že Steve Carell je mimo Státy pořád ještě neznámou persónou, budou v Universalu padat hlavy. Ve velkém. A přitom si stačí vzít příklad z konkurenčního 1408. Slušné obsazení, kvalitní film, minimální rozpočet (25 milionů) a peníze se jen sypou. Tedy sypou se pomalu a decentně, ale 40 milionů za dva týdny, to je báječný výsledek. Pokud film skončí na sto milionech celosvětově, budou si v MGM moct udělat parádního Dědu Mráze. Nebo tak něco. Universal každopádně ví, že to takhle funguje, důkazem budiž Zbouchnutá na šestém místě, která už doluje z diváků čtyřnásobek rozpočtu (sladkých 30 milionů) a hrozí tím, že za dva roky budou po kinech pobíhat už jen samé přidrzlé komedie plné nových srandistů. Pokud se stejným tempem budou objevovat geniální režiséři a scenáristé (Apatow by si měl otevřít školu), nebudu mít nic proti.

Zbytek žebříčku už je celkem nuda. Piráti brzy protnou třísetmilionovou hranici (mají udávaný rozpočet 300 milionů, celosvětově už to dělá neskutečných 900 milionů... Jerry opět dokázal, že se silnou značkou může natočit cokoliv a bude se to prodávat, nevím jestli ho milovat či nenávidět ;), Dannyho parťáci 3 přeskočili sto milionů (ale Soderbergh úzkostlivě tají, kolik ho to vlastně tentokrát stálo) a jakkoliv Fantastické čtyřce a Silver Surferovi dochází v Americe dech, se svým blockbusterovým statutem má na 300 milionů celosvětově zaděláno, takže se za dva roky zase vrátí. A bude to zase "same Story" nebo-li stará známá písnička. Totéž můžeme říct o Shrekovi Třetím, který si během týdne odškrábne půl miliardy. A pojedem dál. Konečná stanice Peklo, dámy a pánové.

Příště snad budeme hrát na pozitivnější nótu, protože podle spousty recenzí natočil Michael Bay nejen letní blockbuster sezóny, ale také svůj nejlepší film (ti recenzenti asi viděli Skálu jenom z vlaku :). A možná přijde řeč i na Mooreovo Sicko, které nabírá kina i dolary ve velkém. Ten tlouštík to asi zase dokázal a shrábne tučné provize. Inu, komu se nelení, tomu se zelení. Tak zatím nazdar a bacha... Giant Fucking Robots Are Coming. :)

Kompletní žebříček najdete zde.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (38)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace