Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Ohnivý pohár má už 200 milionů


ikona
Cival
charlize theronchris columbusdennis quaiddisneyharold ramisharry potterjames mangoldjoaquin phoenixjohn cusackkeira knightleyking kongletopisy narniemike newellreese witherspoonrosario dawsonryan reynoldstržbyusher
 

A to jen ze severoamerických kin a za 10 dnů promítání, což se doposud podařilo pouze Epizodě III (8 dnů) a oběma dílům Spider-Mana (dvojka za 8, jednička za 9). V téhle souvislosti by se 310 milionů pro doposud nejúspěšnější Kámen mudrců jevilo jako hravě dosažitelná kořistl, zvlášť když výše zmíněné blockbustery zakotvily těsně pod bájnou hranicí 400, jenže realita pro Mike Newella tolik růžová není. A to hned z několika důvodů. Tržební sprint totiž zaprvé znevažuje fakt, že Amíci slavili v uplynulém týdnu díkuvzdání, což se promítlo jak v pondělní a úterní návštěvnosti, tak i v obratech během svátečních dnů (středa - neděle). Jen díky téhle přívětivosti kalendáře se Potter vynesl na číslo 201. Pořád to ve výsledku dává o patnáct melounů víc než měl po stejné době Kámen mudrců, jenže ten už při svém tažení "touhle dobou" vydělával o pár milionů denně víc. Zájem o Ohnivý pohár nečekaně rychle uvadá, což lze snadno vyčíst zejména z mezivíkendového propadu tržeb o 45% na 54 milionů (a to byly v pátek samozřejmě celý den prázdniny).

Nepřipadá vám to jako závratná cifra? Zkonfrontujte ji třeba s druhým Walk the Line Jamese Mangolda, které oproti minulému víkendu ztratilo pouhých 11% výnosů a s 55 miliony tak míří až k hvězdné devadesátce. Šeptanda o kvalitách životopisu Johnnyho Cashe dělá gigantický kus práce - a když si už teď za mořem vsadíte na oscarovou nominaci pro Phoenixe, Witherspoonovou, Mangolda i film samotný, určitě neproděláte. :-) Ale ještě poznámku k Ohnivému poháru - sny o překonání prvního Pottera se mohou vrátit jen s dobrou formou v příštím týdnu, kdy "otvírá" pouze sci-fi adaptace Aeon Flux s hrdinskou Charlize Theron v nepatrném doprovodu snowboarďáckého dokumentu First Descent. Hned týden na to totiž už přilétají Letopisy Narnie s King Kongem a desítkou dalších hitů v závěsu. Mimochodem jedním z nich by se i překvapivě mohl stát thriller Syriana, jenž se prozatím ukázal jen ve třech kinech, ale stihl se v nich stát 16. filmem historie s nejlepším dolarovým průměrem na jedno kino. Třeba nás Clooney a spol. ještě hodně překvapí.

No sakra, vykecávám se a přitom na mě pořád čeká pět velkých premiér uplynulého víkendu. Ještě ve středu se jako nejsilnější z nich tvářili Columbusovi Bohémové, ale mohly za to jen davy fanoušků divadelní předlohy mířící na slavnostní premiéry. Pak už se Bohémové jen rychle propadali až na páté místo TOP 10, kam je odsunulo chudých 10 milionů za víkend. Ani s osmimilionovým rozjezdem zs středy a čtvrtka tak bohužel nehrozí zrušení komerční kletby v muzikálovém žánru. To Yours, Mine and Ours s žádným zlým kouzlem nezápolí, protože na "septiky pro celou rodinu" (jak o komedii s Dennisem Quaidem hovoří zhnusení američtí recenzenti) se chodí do zemdlení. 24 milionů tuhle "zábavu" určitě nakopne až za hranici šedesáti milionů dolarů, Potter ne Potter.

Přeskočme teď čtvrtého nezmara Strašpytlíka (celkem 118 M) a zaostřeme na šestou taškařici Just Friends, která Ryanovi Reynoldsovi vynesla už 13 milionů, což vzhledem k marketingovému podcenění téhle buranské romantiky není vůbec špatná bilance. Ale zlatá žíla z toho nebude, což lze s větší porci obezřetnosti tvrdit i o Keiřině Pýše a předsudku, jíž se předpovídají houfně ceny, adresují ódy a připisují miliony dolarů. Celkem už patnáct, což pro literární adaptaci britské provenience představuje opravdu velký úspěch, který může nerušeně dál narůstat za slastného hlaholu diváků i amerických pisálků. My si musíme počkat až na leden, stejně jako v případě devátého Derailed (v součtu 29 M). A protentokrát osmá Zathura (26 M)? Ta připlachtí pro jistotu až z kraje února. To dvě poslední premiéry víkendu nepoznáme pro jistotu vůbec. A nic se na tom nezmění ani po jejich americké premiéře: Z Usherova blivajzu In the Mix i vánoční černé komedie The Ice Harvest se totiž staly solidní propadáky, jež se nevzmůžou na své výpravě snad ani na 10 milionů dolarů. Zdá se, že být příjemný raper se prodraží. A že Krotitel duchů Harold Ramis už skutečně a definitivně vyšel z módy.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (12)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace