Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Comicsové filmy za rohem


ikona
Mr. Hlad
300 special
 

Comicsové filmy byly ještě před pár lety téměř mrtvé. Při dnešním pohledu na Batmana a Robina se vlastně ani není čemu divit, ale od Singerových X-Menů a Raimiho Spider-Mana je všechno jinak. Každý chce svůj comicsový film. Lidi na ně chodí, peníze se točí a v rukou někoho, kdo svému řemeslu alespoň trochu rozumí, se na to všechno skvěle kouká. A pokud se bojíte, že comicsové adaptace jsou na ústupu, můžeme vás uklidnit. Příštích pár let rozhodně bude na co koukat.

Brzy uvidíme:

Název: Spider-Man 3
Režie: Sam Raimi
Hrají: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, Topher Grace, Thomas Haden Church, James Franco
Premiéra: USA 4. 5. 2007, CZ 3. 5. 2007

Je něco, co o třetím Spider-Manovi nevíte? Trailery nás i přes nedodělané triky opět navnadily, Sam Raimi dostal tolik peněz, že by si za ně mohl koupit středně velkou zemi ve východní Africe a Tobey Maguire i po třicítce zvládne přesvědčivě zahrát sotva odrostlého teenagera. Tentokrát toho ale na Petera Parkera bude trochu moc. Doma mu to s Mary Jane skřípe („Slíbil si, že půjdeme do divadla a zase ses serval s nějakým šmejdem z vesmíru!“), záporácké trio slibuje řádnou porci akce a vypadá to, že ve Spider-Manově kariéře a osobním životě Petera Parkera dojde k několika hodně razantním změnám. A nebude to jen změna kostýmu a s ním spojená změna charakteru. Raimimu už to dvakrát vyšlo a zatím všechno nasvědčuje tomu, že to vyjde i potřetí. Laťka je ale hodně vysoko.

Proč se těšit: Vyšlo to dvakrát, mělo by to vyjít i potřetí. K tomu obrovský rozpočet, dobré obsazení vedlejších rolí a Sam Raimi, který zkrátka a jednoduše umí.

Název: Fantastic Four: Rise of The Silver Surfer / Fantastická čtyřka a Silver Surfer
Režie. Tim Story
Hrají: Ioan Gruffudd, Jessica Alba, Chris Evans, Michael Chiklis, Doug Jones
Premiéra: USA 15. 6. 2007, CZ 5. 7. 2007

I hovadina může vydělat. I hovadina může mít druhý díl. Fantastická čtyřka byla pořádná hovadina, ale její výdělky byly možná až překvapivě obrovské. Známá předloha a dobře sestříhané trailery zabírají na diváky lépe než rozlitý sirup na mravence. Dvojka byla ohlášena prakticky okamžitě a letos v létě se na nás končetiny natahující Reed Richards, neviditelná žena Susan Storm, do akce zapálený Johnny Storm a chodící cihlová zeď Ben Grimm opět přiřítí. Tentokrát budou mít co dělat s mezigalatickou hrozbou v podobě vesmírného surfaře, který dělá předvoj dobyvateli planet Galactusovi. Pokud se však za ty dva roky nenaučil Tim Story režírovat, bude tím největším nepřítelem Fantastické čtyřce právě on. Jestli se úspěch jedničky podaří zopakovat nebo šlo o pouhou náhodou, to zjistíme už v létě.

Proč se těšit: Taky se ptáme. Snad jen ze zvědavosti, jestli se Tim Story jako režisér zlepšil, nebo zůstal jen průměrným rutinérem, který měl kliku a jeho film vydělal.

Název: 30 Days of Night / 30 dnů noci
Režie: David Slade
Hrají: Josh Hartnett, Ben Foster, Melissa George, Danny Huston, Manu Bennett
Premiéra: USA 19. 10. 2007, CZ 25. 10. 2007

A teď něco pro odrostlejší diváky. Že jsou upíři vyčůraní parchanti, to všichni víme, ale jejich plán na letošní rok je už trochu moc. Majitelé vystouplých špičáků si nejspíš spočítali, že Wesley Snipes čistí jejich řady s velkým úspěchem, a tak se někteří z nich rozhodli změnit loviště. A když už se přestěhovat, tak ať je to pořádně daleko. Třeba na Aljašku. Tam je sice zima a medvědi, ale přesto má tohle místo své výhody. Například noc, která trvá celý měsíc. A kde není sluneční světlo, tam není čeho se bát. Na Aljašce budou mít upíři hody, pokud jim v tom tedy nezabrání hrdinný šerif Josh Hartnett. Comics, který u nás vyšel pod názvem 30 dní dlouhá noc, se zaměřuje na dospělejšího diváka a zdá se, že tak by to mělo být i s filmovou adaptací. Angažování režiséra Davida Sladea, který se uvedl velmi povedeným komorním thrillerem V pasti, naznačuje, že na podzim by v kinech mohl být povedený upírský comicsový horor. Vedle všech těch létajících hrdinů by to mohlo být příjemné osvěžení.

Proč se těšit: Protože to bude jiné. Drsné, krvavé, dospělé a hororové. Pokud bude mít režisér volnou ruku, mohli bychom si v kině užít trochu jiného comicsového filmu.

Název: Wanted
Režie: Timur Bekmambetov
Hrají: James McAvoy, Morgan Freeman, Angelina Jolie
Premiéra: USA 28. 3. 2008

Ruské městské fantasy Noční hlídka udělalo za mořem velmi slušný dojem a režisér Timur Bekmambetov tak dostal nabídku, která se neodmítá. Wanted je comics, který by se dětem do rukou dostat neměl. Jeho hlavní hrdina je obyčejný chlapík, kterého práce nebaví, jeho společenský život za moc nestojí a víkendy bez budíku jsou darem z nebes. A tenhle člověk se jednoho dne dozví, že jeho otec byl jedním z největších a nejslavnějších nájemných vrahů na světě. A on by měl převzít živnost. Udělat ale z obyčejného civila nelítostného zabijáka, který bude SWAT týmy likvidovat střelbou z bazuky bez míření, bude zatracená dřina. Ale Morgan Freeman to určitě zvládne. Wanted je drsný, cynický a amorální comics plný násilí, jestli se ale stejnou cestou vydá i filmová adaptace, to zatím můžeme jen hádat. Bekmambetov teď běhá po Praze a hledá lokace, takže pokud budete mít kliku a umíte trochu rusky, můžete se ho zeptat sami. Comics by u nás měl vyjít v letošním roce, takže jestli chcete vědět, do čeho půjdete, kontrolujte knihkupectví.

Proč se těšit: Jestliže se tvůrci nezaleknou přílišné „dospělosti,“ mohl by Wanted být konečně TEN film, který ukáže, že comicsové filmy nejsou jen zábavou pro děti a magory.

Název: Iron Man
Režie. Jon Favreau
Hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Terrence Howard, Jeff Bridges
Premiéra: USA 2. 5. 2008, CZ 1. 5. 2008

Jedna z posledních nezfilmovaných comicsových klasik si poctivě vystála frontu a příští léto se vydá i na filmová plátna. Hlavní hrdina Tony Stark má strašný život. Jeho firma mu vydělává miliardy, ale místo toho, aby žil někde na Havaji a nechal si nosit Martini od domorodých dívek v podprsenkách vyrobených z kokosových skořápek, tak chlastá. První ligu. Po jedné nehodě mu ale dojde, že by měl se svými penězi nakládat trochu lépe a rozhodne se, že s pomocí nejmodernějších technologií z vlastních laboratoři vyrobí nezničitelný oblek, ve kterém by mohl bojovat se zločinem. Zní to trochu naivně, ale tak to konec konců bylo zpočátku i se Spider-Manem a ostatními superhrdiny. Je otázka, jestli je tu místo ještě pro dalšího. Iron Mana však režíruje Jon Favreau, který předloni v Zathuře ukázal, že by nemusel být úplně špatnou volbou pro comicsovou adaptaci a na obsazení se také kouká docela dobře, takže nezbývá, než držet palce.

Proč se těšit: Protože Spider-Man příští rok nebude a další podobný comics, který spojí rodinný život outsidera (i když o dost jiného), který v převlečení bojuje se zlem, by mohl být fajn.

Název: The Incredible Hulk
Režie: Louis Leterrier
Hrají: ?
Premiéra: USA 13. 6. 2008

Geniální vědec Bruce Banner, který v sobě po malé nehodě skrývá třímetrové půltunové zelené agresivní alter ego, se vrátí. Tvůrci zatím úzkostlivě tají, komu by měl tento kolos rozbít hubu, ale spekuluje se o nelidsky silném a taktéž zeleném monstru jménem The Abomination, případně o superinteligentím muži, který si říká Leader. Ang Lee byl na režisérské sesli vystřídám Francouzem Louisem Leterrierem, což je volba víc než dobrá. Tenhle chlapík v prvním Kurýrovi ukázal, že akční filmy umí a ve dvojce navíc předvedl, že ani comicsový přístup mu není cizí. Eric Bana z jedničky si svoji roli s největší pravděpodobností nezopakuje a z tvůrců zatím nevypadl žádný oficiální náhradník. Spekulovalo se o Dominicu Purcellovi, teď je ve hře Adrien Brody a údajně se ve filmu objeví Peter Gallagher, nemělo by ale jít o hlavní roli. Důležité je momentálně jen to, že Leterrier přislíbil víc „Hulk smash“ scén a méně filozofování a přemýšlení. Pořádnou destrukci si necháme líbit vždycky a zdá se, že tvůrci to tentokrát berou velmi zodpovědně.

Proč se těšit: Protože bude v novém Hulkovi podle všeho mnohem víc scén, ve kterých se hází tankem a mnohem méně scén, ve kterých lidé mluví.

Název: The Dark Knight
Režie: Christopher Nolan
Hrají: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman
Premiéra: USA 2. 7. 2008

I když Batman začíná možná nevydělal tolik, kolik se od něj čekalo, fanoušci netopýřího muže byli víc než nadšeni a to se také počítá. Christopher Nolan si na chvilku odskočil k souboji kouzelníků, ale teď je zase připraven vrátit Bruce Waynea do akce. A bude ho potřeba, protože v Gothamu to začíná vřít. Prvotřídní psychopat, který si říká Joker (a vůbec nevypadá jako Jack Nicholson) totiž dělá pořádnou neplechu. Zabíjí lidi, vysmívá se policii a zdá se, že i samotný Batman je na něj krátký. Do hry ale vstupuje i nový státní návladní Harvey Dent a Bruce Wayne má najednou krom detektiva Gordona k ruce další výpomoc. Bude to však na psychopata s pomalovaným obličejem stačit? Věřme že ano a věřme, že Nolan si stačil vypilovat svůj režijní styl i v oblasti akčních scén, kde to minule trochu drhlo. Drhnout by to však nemělo v roli „Waynegirl,“ kde otravnou Katie Holmes nahradí o poznání talentovanější Maggie Gyllenhaal.

Proč se těšit: I když máme v redakci na nového Batmana rozdílné názory, s trochou snahy v akčních scénách a dobrým scénářem bychom mohli být spokojeni všichni.

Název: Sin City 2
Režie: Robert Rodriguez, Frank Miller
Hrají: Rachel Weisz, Clive Owen, Mickey Rourke, Rosario Dawson, Michael Clarke Duncan
Premiéra: 2008

Sin City sice nevydělalo nijak zvlášť moc, ale také nijak zvlášť moc nestálo. Robert Rodriguez a Frank Miller tedy dostanou další možnost převést černobílý svět plný vrahů, zlodějů, prostitutek a násilí na filmový materiál. Minule to – především na Rodriguezově půlce hřiště – dost drhlo, tak se snad poučil a bude to napodruhé lepší. Adaptace se tentokrát dočká snad nejlepší Millerův příběh, který u nás vyšel pod názvem Dáma, pro kterou se zabíjí. Dwight McCarthy se v něm dostává do obrovských problémů, když se rozhodne pomoci bývalé přítelkyni. Netuší však, že hra, do které se zamotává, má hodně nebezpečná pravidla a nakonec možná bude rád, když z toho všeho vyjde živý. Ještěže má k ruce svého polodementího, ale obrovitého kámoše Marva. Příběh Dámy, pro kterou se zabíjí, si přímo říká o filmovou adaptaci. Teď je otázka, jestli se Rodriguez s Millerem rozhodnou zůstat ve starých a osvědčených kolejích, které potěší ortodoxní fandy, nebo jestli se pokusí vychytat mouchy na úkor věrnosti předloze. Doufáme v to druhé.

Proč se těšit: Sin City byl experiment, který se do jisté míry nepovedl. Pokud se ke dvojce nebude přistupovat stejně, mohla by to být konečně nejen věrná, ale také zábavná adaptace kultovního comicsu.

Název: Wolverine
Režie: ?
Hrají: Hugh Jackman
Premiéra: 2008

Malý Kanaďan a největší drsňák z X-Menů dostane vlastní film a Hugh Jackman snad konečně dokáže, že zvládne uspět v kinech i bez svých superhrdinských kolegů. Scénář píše David Benioff, který v 25. hodině ukázal, že s psychologií postav nemá problémy, ale při dobývání Troji se mu už zas tak moc nedařilo. Příběh se zatím tají, ale zdá se, že se spolu s Loganem vrátíme na začátek a zjistíme, jak vůbec přišel Wolverine ke své adamantiové kostře a drápům. Benioff v rozhovorech tvrdí, že se nebojí eRkového ratingu a že by sólový Wolverine měl být podstatně drsnější než série X-Men. Šušká se, že by se měl vrátit Brian Cox a Wolverine by měl změřit znovu síly s obrovitým Sabretoothem, případně by se mohl utkat se Silver Samuraiem. Úspěch a neúspěch bude však hodně záležet i na výběru režiséra. Snad to nebude žádný debutující klipař z MTV.

Proč se těšit: Hugh Jackman je borec. Wolverine je borec. Drápy jsou cool. Pokud vyvolený režisér přitvrdí na akci a zároveň se udrží X-Menovská úroveň, bude to bomba.

Název: Watchmen
Režie: Zack Snyder
Hrají: ?
Premiéra: 2008

Pokud není Zack Snyder abstinent, posledních pár dní musí trávit veškerý svůj volný čas pod stolem. Oslava neočekávaného úspěchu 300: Bitvy u Thermopyl, totiž musí stát za to. Snyder má teď ale možná ještě těžší úkol, než ukočírovat skupinu svalnatých herců a dav programátorů. Watchmen kultovního Alana Moora, je totiž jedním z největších comicsových děl vůbec a na pokusu o filmovou adaptaci si vylámalo zuby už spoustu lidí. Snyder si teď ale po úspěchu 300 může dělat prakticky co chce a příběh o bývalých superhrdinech, kteří jsou jeden po druhém likvidováni neznámým vrahem, se tak konečně s největší pravděpodobností natočí. Ještě je brzy mluvit o obsazení, ale Snyder bude mít nejspíš po svém úspěchu volnou ruku a v zákulisí se šeptá o tom, že by se ve filmu mohl objevit Christopher Walken. Jisté je teď jen to, že Snyderova Třístovka je pro filmový průmysl doslova evolučním skokem. Watchmen ale budou chtít především hodně dobrý scénář, protože v tomhle případě se nedá stavět jen na vizuální stránce. Doufejme, že po Snyderovi nikdo nebude chtít další 300. Byla by škoda zlikvidovat kultovní comics jen proto, aby se natočila byť sebelepší vizuální žranice.

Proč se těšit: Podívejte se na Třístovku, přičtěte si geniální příběh a zeptejte se znovu.

Název: Preacher
Režie: ?
Hrají: ?
Premiéra: 2008

A teď trochu z jiného soudku. Úspěchu comicsových adaptací si všimla i televize. Loňský Blade dopadl sice otřesně, ale Preacher by úspěch slavit mohl. Příběh kazatele, který se snaží zapomenout na svou hodně drsnou minulost a čistě náhodou se jeho tělo stane schránkou pro potomka ďáblice a anděla, si o adaptaci přímo říká. Scénárista Garth Ennis svůj comics pojal jako kombinaci akčního filmu, hororu a westernu, ve kterém krev stříká na všechny strany, hrdinové pro nějaké to „Fuck“ nejdou daleko a po světě se pohybují lidé, jejichž obličej připomíná řitní otvor. Kdo dostane za úkol tohle natočit, ten si jistojistě vyláme zuby, ale na druhou stranu HBO, na kterém Preachera uvidíme, se nikdy nebálo násilí, svérázného humoru a osobitosti. Žádná jména zatím nebyla ohlášena, ale po Římu, Deadwoodu a především Dexterovi je jasné, že na HBO vědí, jak s kontroverzní látkou naložit. K celému projektu se však nějakou bizarní shodou náhod přimotal jako producent i Mark Steven Johson, kterému by měla být po Ghost Riderovi odebrána průkazka povolující vstup do filmových studií. Doufejme, že nepokukuje po režii.

Proč se těšit: Protože HBO tyhle drsné věci umí, protože Preacher je parádní comics, protože Garth Ennis génius.

Název: Punisher 2
Režie: ?
Hrají: Thomas Jane
Premiéra: Prý listopad 2007, ale to by se muselo natáčet sakra fofrem :)

S tím, že Jonathan Hensleigh udělal z potenciálního psychopata a vraždící mašiny Franka Castla citlivého otce rodiny, který ve filmu spíš brečí, než zabíjí mafiány, jsem se už smířil. Punisher z roku 2004 byl takový nepovedený pokus, na který debutující režisér nedostal moc peněz, a tak nebylo o co stát. Překvapivě to ale tvůrci zkusí podruhé. Doufejme, že tentokrát budou producenti štědřejší a že na režisérské stoličce nahradí Hensleighe někdo trochu šikovnější. Thomas Jane se tentokrát přesouvá do New Yorku a jelikož si v prvním filmu vyřídil všechny osobní problémy, nebude se teď muset zabývat žádnými zbytečnostmi a může jít rovnou na věc. A jelikož se v největším americkém městě chystá obrovská válka gangů, bude mít určitě co na práci. Jane si minule vytvaroval bicáky docela slušně, ale k akci ho režisér moc nepustil. Pokud si tvůrci uvědomí, že Punisher doopravdy není o psychologickém pitvání se v duši bývalého agenta FBI, ale o přestřelkách, černém humoru a brutálních smrtích hlavních zloduchů, mohl by to být konečně film, který bude předloze dělat dobré jméno.

Proč se těšit: Pokud dostane zatím neznámý režisér více peněz nebo více talentu, mohl by být druhý Punisher poctivé akční béčko, což je lepší než absurdní směšná záležitost z minula.

Název: Superman: Man of Steel
Režie: Bryan Singer
Hrají: Brandon Routh se pravděpodobně vrátí, ohledně zbytku není nic známo
Premiéra: červen 2009

Superman se vrací sice nebyl žádný propadák, ale o úspěchu se také mluvit nedá. Téměř čtyřista milionů dolarů v kinech celosvětově a nevyužité kulisy z jedničky ale mluví jasně. Bude dvojka. Oficiálně za dva roky v létě, ale Bryan Singer má rozvrh nacpaný až k prasknutí, takže se možná dočkáme mnohem později (nebo se vymění režisér). O co půjde? Nikdo neví. Spekuluje se o zápletce se Supermanovou nemesis Doomsdayem, možná se vrátí Lex Luthor, možná něco úplně jiného. Jisté je jen to, že Warneři tentokrát budou mnohem víc krotit své účetní.

Proč se těšit: Warneři chtějí více akce a méně keců. A to chceme i my.

No je toho dost a to se dnes dostalo jen na filmy, u kterých je pravděpodobnost vzniku jistá, nebo téměř jistá. Evidentní ale je, že tvůrci se chtějí zaměřit i na diváky, pro které je Spider-Man příliš dětinský. V oblasti comicsových adaptací se zkrátka v příštích letech přitvrdí. Jestli filmy jako 30 dní noci, Wanted, Watchmen a případně minisérie Preacher uspějí, mohou se comicsové adaptace držet na výsluní popularity ještě příštích pár let.

Při pohledu na seznam filmů se však ukazuje ještě jedna věc. Studiím docházejí klasičtí superhrdinové. Batman, Superman, Fantastická čtyřka a další se brzy vytasí s pokračováním, ale jediným nováčkem v této kategorii bude Iron Man. Možná, že právě úspěch či neúspěch tohoto filmu naznačí, jestli je tu ještě prostor pro další hrdiny. Třeba se za pět šest let už budeme setkávat jen s pokračováními úspěšných hitů a nic „nového“ vznikat nebude. Možná, že právě teď se rozhoduje, jakým směrem se bude vyvíjet oblast comicsových adaptací v budoucnu. Myslete na to, až si za pár let budete kupovat lístky na třetí díl Fantastické čtyřky a přitom přemýšlet, kde stáhnout Wanted. Ten film, který v roce 2008 prošuměl kiny bez zájmu diváků.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (83)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace