Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

79. Oscaři LIVE: Dobojováno


ikona
imf
oscar
 

Už se to blíží, už je to doslova za rohem. Čerstvě nastříkané sochy Oscarů před Kodak Theatre netrpělivě vyhlížejí první hosty, červený koberec se těší na první otisky a my jsme v plné práci, abychom vám v noci nabídli další z našich radiových přenosů. Nechte se překvapit, kdo všechno se u mikrofonu objeví. Zatím můžeme slíbit, že se dostane na každého a tak se nemusíte bát, že byste přišli pozdě. Pokud nemáte šanci být u oscarů obrazem (a že je letos těch šancí docela hodně), nabídneme vám alespoň zvukovou stránku věci prostřednictvím našich peprných komentářů. Nevynecháme promenádu na červeném koberci a hlavně nebudeme nikoho šetřit. Pokud vás to zajímá, rádi vás tu večer přivítáme. Do tohoto článku postupně přibude řada informací o přípravách Oscarů a různých zákulisních perličkách, ale nejdřív to důležité. Pojďme si rozebrat KDY a JAK nás můžete naladit.

Oscaři Live! (by k0C0UR ;)

6:20 - Tak a je to za námi. Všichni plešouni jsou rozdáni, všechny jména výherců známy. Pokud jste rozdávání Oscarů prožívali prostřednictvím našeho rádia, děkujeme za vaši účast, pokud jste to s námi přetrpěli pouze v rámci textového zpravodajství, děkujeme dvakrát... jednou navíc za trpělivost ;). Za rok nashle!

6:16 - Jack Nicholson konečně nejen v tichosti. V doprovodu Diane Keaton vtrhává do finále a netrpělivě rve pečeť poslední obálky. Marty boduje podruhé a naposled. Skrytá identita se podle akademiků stává filmem roku.

6:09 - George Lucas, Francis Ford Coppola a Steven Spielberg vtrhávají na pódium ve stylizaci legračních komiků. A jde jim to i verbálně. Před námi je předposlední kategorie - Nejlepší režisér. A bere se velmi hopem! Prakticky za pár vteřin už známe vítěze. Martin Scorsese a jeho blyštivý chrup se konečně dočkaly. Cenu Marty přebírá spíše za celoživotní zásluhy než za svůj poslední film, ale tak už to na Oscarech občas chodí. Však se to nestalo poprvé :).

6:03 - Ukázat své vnady obepnuté nádhernými šaty si to pomalým krokem šine Reese Whiterspoon. A máme tu Nejlepšího herce 79. Oscarů v hlavní roli. Kdo jím bude? Na to si musíte počkat po předlouhé rekapitulaci, na jejímž pozadí se citelně stupňuje napětí. A pak už... Tradá! Forest Whitaker vstává ze svého sedadla, poté co je vyvolán a doprovázen bouřlivým potleskem po schodech na pódium. Gratulujeme, přestože překvapeni nejsme :).

5:53 - PSH není jen česká kapela, ale i trio iniciálů držitele Oscara z minulého roku jménem Phillip Seymour Hoffman. Ten přichází vyhlásit nejlepší herečku v hlavní roli. A... podle očekávání se jí stává představitelka Královny, Helen Mirren. Sázkové kanceláře si mohou mnout ruce - tady miliony neztratí. Helen nešetří dojemnými slovy, které si přepečlivě přichystala v teple svého domova a nyní bezchybně zreplikovala.
Napětí se stupňuje. Kdo bude jejím protějškem v mužské kategorii?

5:49 - I Jodie Foster je sexy a narozdíl od Jacka Nicholsona (kterého si dnes kamery vybírají více než je zdrávo) není plešatá. A umí hovořit v melancholickém tónu, který by jí mohl závidět i bezdomovec před vlakovým nádražím. O svých kamarádech hercích a lidech, kteří každý den umírají, ale zůstávají v našich vzpomínkách jako důležitá životní insiprace. Věnuje jim následující koláž, v níž zazní opravdu zvučná jména - od skutečných legend filmových análů po čerstvě zesnulé.

5:39 Po dosud nejdelší komerční pauze a dalším globálním komentáři (tentokrát v podání Willa Smithe) se konečně můžeme přesunout k tomu, co nás nejvíce zajímá. Tedy, skoro - na přetřes přichází poslední technická kategorie. Před diváky Kodak Theatre předstupuje Kate Winslet a po drobné rekapitulaci nominovaných je jasné, že i kdyby Skrytá identita ve zbytku kategorií ostrouhala, dnes neodejde s prázdnou. Hobluj, Marty!

5:28 - Zachraň se kdo můžeš! Pódium v mžiku okupuje Queen Latifah a John Travolta a konečně se jmou rozlousknout velké tajemství kolem předposlední kategorie, která pro širou audienci není zase tak podstatná. A už pár vteřin po vyhlášení nominovaných je jasné, že posledním vystoupením tolik nakopnuté Dreamgirls pro dnešek ostrouhají. Oscara za Nejlepší filmovou píseň si odnáší Melissa Etheridge. Pokud se ptáte, jak zní její název, pak v Googlu hledejte sousloví "I Need To Wake Up" (a film An Inconvinient Truth).

5:22 Hej hou, J-Lo! Co tu dělá? Přišla uvést další hudební vložku. Trio písní si odbydou interpreti kolem Dreamgirls (Beyonce je afektovaná a sexy!).

5:14 - Ellen žije! A opět si vzala do hledáčku svého ostrovtipu Jacka Nicholsona. A opět boduje. Vzápětí se dostavuje Kirsten Dunst a Tobey Maguire. Kde jen jsme je spolu už viděli? ;). Zatímco budete přemýšlet, éterem proběhnou nominovaní v kategorii Nejlepší původní scénář. Netrvá dlouho a Kirsten Dunst rozlepuje zapečetěnou obálku. Za velkého aplausu putuje soška za scenáristou Malé Miss Sunshine.

5:08 - Bude to znít jako klišé, ale další vyhlašující opět útočí na titul "Nejvíc sexy dvojka večera". Hugh Jackman, Penelope Cruz... no nezní to samo o sobě dobře? A to jste ještě neslyšeli Penelope vyslovit "Pan's Labyrinth" ;). Ale dost už sexistických poznámek - Oscara za původní soundtrack si odnáší Gustavo Santaolalla za Babel. Gratulujeme.

4:55 - Sám velký Clint Eastwood (jehož Dopisy z Iwo Jimy mají zatím jednu sošku) nastupuje na pódium, aby předal čestného Oscara za celoživotní dílo. Doprovázen je stylovými melodiemi ze svých spaghetti westernů, aby posléze načal dlouhou řeč, v níž trousí vtipy na téma "Vždycky jsem si říkal - v tomhle bych chtěl hrát. A pak jsem si řekl, sakra, vždyť já v tom přece hraju! Paráda!" Oslavná řeč se pochopitelně ubere směrem k tomu, který půlku Eastwoodovy slávy zpískal - a ozvučil. Ve westernech Sergia Leoneho, ale i desítkách dalších filmů naleznete notoricky známé melodie a motivy... Enia Morriconeho. Celine Dion poté ve světové premiéře odzpívá nový přírůstek ze svého repertoáru a... čerstvý nabyvatel Oscara si přichází pro svou trofej za bouřlivého potlesku vestoje celé Kodak Theatre.

4:50 - Následuje Nejlepší dokument v celovečerní formě. Mnout ruce si mohou tvůrci The Inconvinient Truth.

4:44 - Gael Garcia Bernal a Eva Green je roztomilá dvojka nejen proto, že ona je o dobrých deset centimetrů vyšší. Hlavně jim to dobře ladí v další promluvě o ekologii, kterou završí přečtením nominací na Nejlepší krátký dokument. Vítezem jest The Blood of Yingzhou District.

4:37 A máme tu zpátky Ellen. Než se přesuneme k další vyhlašované kategorii, střihá si s podpůrným týmem stínohru na téma "Hadi v letadle". Opět velmi vtipné :). Vzápětí ji střídá muž s nejbělejším chrupem na světě - George Clooney. A z moře technických cen se konečně vynořuje kategorie z atraktivnějších - Nejlepší herečka ve vedlejší roli. Už za pár vteřin je to jasné. Kdo vsázel na Jennifer Hudson (Dreamgirls), může si připsat body. V děkovačce se nešetří emocemi, slzami, nekonečnými projevy dojetí a radosti. Rozhodně prozatím nejdelší projev.

4:30 - Dojatý tým stojící za Piráty z Karibiku střídá za pultíkem Catherine Deneuve a Ken Watanabe. Na řadě je Nejlepší cizojazyčný film, nejdříve však spolu se všemi v sále absolvujeme rekapitulaci padesáti filmů, které už tuto trofej získaly. Nechybí samozřejmě ani Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela. Po závěrečné stmívačce jdeme na věc. Nominace jsou vyhlášeny, obálka rozlepena - zlatý plešoun míří do Německa za filmem Život druhých. S potěšením to širému světu a režisérovi sdělují Cate Blanchett a Clive Owen.

4:21 - Na pódium se dostavuje Robert Downey Jr. a Naomi Watts a po střídmém hláškování s vlažnou odezvou vyhlašují kategorii Vizuální efekty. Třikrát hurá pro druhé Piráty z Karibiku, pro které je tento technický Oscar zřejmě nejvyšší možnou metou, na kterou mohou v artistní konkurenci dosáhnout.

4:13 - Zatraceně! Gwyneth Paltrow to sekne tolik, že polovina redakce přestává dýchat. A ani je nezajímá, co přichází vyhlásit. Vás by to možná zajímat mohlo. V kurzu je ocenění za nejlepší kameru a trochu překvapivě si jej v oborvoské konkurenci odnáší Guillermo Navarro za Pan's Labyrinth (třetí soška!)

4:05 - Voilá! Před audienci předstupuje Tom Cruise, jemuž za zády duní nezaměnitelné téma z Mission Impossible. Vzápětí rozjíždí zdánlivě nekončící monolog na téma proč máme rádi "ženu-o-které-jste-vy-určitě-neslyšeli", Sherry Lansing.

4:00 - Ellen se vrací na pódium. Jako vždy vtipná a originální. Tentokrát s držákem na Oscara ve tvaru klokaní kapsy (a nezapomene si dělat srandu z toho, že s touto pomůckou můžete kouřit, pít kafe a přitom stále dávat na odiv svou zlatou trofej :). Vzápětí je vyhlášena kategorie kostýmů, originálně představena přímo na pódiu prostřednictvím modelů a modelek včetně kostýmů vyskytujících se v jednotlivých filmech. Zlatou sošku si odnáší Milena Canonero za Marii Antoinette.

3:53 - Nominace a vítěze v kategorii Nejlepší scénář (na motivy již existující předlohy) přichází po vtipné koláži o filmových scenáristech vyhlásit Hellen Mirren a Tom Hanks, rovněž nebezpečně sršící ostrovtipem. Z pětice Borat - Potomci lidí - Skrytá identita - Jako malé děti - Notes on Scandal vychází vítězně dítko Martina Scorseseho a jeho scenárista William Monahan.

3:43 - Na pódium se dostavuje Cameron "princezna Fiona" Diaz a vyhlašuje v letošním roce velmi nabitou kategorii Nejlepší animovaný film. Sošku si odnášejí stepující tučňáci z Happy Feet. Ano, svět se řítí do záhuby.

3:33 - Dlouhé hudební intermezzo soutežních písní. A pak už Leonardo DiCaprio a Al Gore. Podivná dvojka hovořící o bilogických zbraních a ekologii, nabádající širé diváctvo k boji proti globálnímu oteplování. Sklízejí nadměrný úspěch navzdory tomu, že nikdo z přítomných příliš nechápe, proč toto agitační reklamní okénko vůbec vzniklo. Vlastně ano. Letošní Oscaři jsou kompletně zelení ;).

3:27 Moderátorka Ellen prochází publikem a koketuje nejdříve s Markem Wahlbergem a poté i Martinem Scorsesem, kterému nabízí fiktivní scénář k filmu, který má být křížencem Goodfellas a Big Momma's House (jmenuje se Goodmammas). Marty slibuje, že ten film natočí :)

3:23 - Spanilá Rachel Weisz zahalená v bílých šatech a tmavé rtěnce přichází zrekapitulovat nominované v první netechnické kategorii: Nejlepší herec ve vedlejší roli. Po krátké koláži a chvíli velkého napětí je vše jasné. První sošku za herecký výkon si odnáší Alan Arkin za roli v Malé Miss Sunshine!

3:17 -

James McAvoy, Jessica Beil. Další dvojice, další technická kategorie. Po velmi krátkém proslovu a představení nominovaných za střih zvuku Jessica Beil rozlepuje obálku. A je z toho první zlatý plešoun pro Dreamgirls.

3:12 - Před vyhlášením další kategorie (Zvuk) nastupuje na pódium sbor a improvizačními technikami zprostředkovává zvukové dění k projekci na plátně, kde se v koláží střídají záběry z těch největších klasik. Greag Kiennar a Steve Carell poté představují pětici nominovaných a vybírají z nich... Dopisy z Iwo Jimy.

3:03 - Kategorii Nejlepší krátký animovaný film přichází uvést dvojice malá vzrůstem, avšak herecky rozhodně nezaostávající - Abigail Breslin (Little Miss Sunshine) a nejmladší herec z rodu Smithů – Jaden. Vítězem se za dunění extravagantních bubnů stává snímek Danish Poet. Po krátkém vtipkování vyhlašuje dvojice i Nejlepší hraný krátký film. V lingvistické změti nevyslovitelných titulů nezapadá snímek West Bank Story režiséra Ariho Sandela.

2:59 - Máme tu další kategorii – Oscar za masky a makeup. Will Ferrell otevírá obálku a John C. Reilly vyhlašuje vítěze. Druhý Oscar pro Pan’s Labyrinth!

2:50 - Na pódium míří Magie Gylenhaal a zasněně hovoří o síle využití triků ve filmu. Po krátké reklamní přestávce ji na pódiu střídá zjev neuvěřitelných rozměrů – Will Ferrell s obrovským afrem a jeho pianista – a vystřihují divákům romantickou píseň o cestě na Oscary. Ve svém osobitém balení :). A pak na pódium doplachtí i Jack Black, aby doplnil pěvecké duo a dodal celému vystoupení ještě extrémnější nádech. Vtipné, úderné! A to ještě není všechno. John C. Reilly se zvedá uprostřed vysmátého publika a běží chlapcům na pomoc.

2:47 -A to už přichází dvojice Nicole Kidman a Daniel Craig, aby vyhlásila vítěze v první umělecké kategorii. Oscara si odnáší film Pan's Labyrinth!

2:35 -Červený koberec se pomalu vyprazdňuje, poslední opozdilci zaplňují zbylá volná místa v napěchovaném Kodak Theatre a show se rozjíždí! Ellen Degeneres přichází na pódium v apartním červeném kostýmku a rozjíždí verbální smršť na téma „co pro mě znamenají Oscaři“. Neodpustí si zároveň několik obligátních hlášek na většinu nominovaných a poznamená, že letošní Oscaři se nesou ve znamení „spojení národů“. Její chůze připomíná podivné klácení puberťáka ;). Před prvním střihem se její monolog ujíždí do opravdu bizarních rovin – vtipy „teď na mě koukají miliardy lidí, tak si tu klidně strčím prst do nosu“ střídají ostré hlášky zpět do publika, Leonardo DiCaprio si odnáší asi nejvíce „pohlavků“. A není to nuda! Publikum se nechává strhnout, nadšeně tleská a už teď je jasné, že Billy Crystal se má při případné další moderátorské účasti co učit.
Ellen vytahuje tamburínu a rozjíždí se krátké hudbní číslo s přizvaným gospelem.

0:50 Začínáme! Stay tuned ;)

MovieZone Oscaři - časový rozvrh

19:00 - Testovací vysílání
00:30 - Zdravice ze stanoviště komentátorů
2:00 - Zahájení celého přenosu
3:00 - Oscarová show
6:00 - Předpokládaný závěr

Mluvené slovo bude prokládáno znělkami a ukázkami z filmových soundtracků, přičemž synchronizovat a komunikovat s redaktory můžete na našem chatu (a to od 18:00... až do začátku samotné show tam bude vždy minimálně imf, který zajistí ono testovací vysílání)

Jak si nás naladit

Je to celkem prosté. Vysíláme v datovém toku 64 kbps na frekvenci http://smudla.miton.cz:8000. Tuto adresu zadejte do svého WinAmpu nebo Windows Media Playeru (Play - URL... ve WinAmpu nebo Soubor - Otevřít adresu URL... ve Windows Media Playeru). Pokud by měl někdo potíže, ať se ozve nejlépe na chatu nebo do vzkazníku (imf) a bude mu asistováno. Během testovacího vysílání uvítáme informace o kvalitě a spojitosti vysílání, stejně tak i o zpoždění. Vzhledem k použité technologii bohužel nemůže být zajištěno, aby byl u vás zvuk ve stejnou chvíli, kdy ho vyřkneme, takže pravděpodobně dojde ke zpoždění v řádu vteřin až desítek vteřin.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace