Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

10 důvodů proč milovat rok 2006


ikona
imf
redakce
 

Poslední den v roce bychom měli zakončit pozitivně. Mnohým z nás k tomu dopomůže alkohol, ale pokud jste ještě nebyli nakupovat a chcete se cítít fajn už teď, můžeme vám trochu píchnout. Na konci každé sezóny se najde řada důvodů, proč na všechno začít nadávat a prohlásit, že se svět řítí do záhuby. Dneska to ale neuděláme. Nedostojíme své pověsti věčných remcalů a kritiků a zaútočíme Světlou stranou síly. Zavzpomínejte s námi na to dobré.

Filmy roku 2006:

SILENT HILL
První adaptace počítačové hry bez hollywoodských kompromisů

Pět let si firma Konami střežila svojí herní licenci jako oko v hlavě. Nakonec její zástupci podlehli a prodali práva francouzskému chameleónovi jménem Christophe Gans. Za průměrný rozpočet a daleko od hollywoodských supů vznikla velmi věrná adaptace počítačové hry, ze které je na sto honů cítit, že jí tvůrci opravdu hráli. Tahle vlaštovka sice nepřitáhne hejno kamarádek, ale dokázala všem nevěřícím Tomášům, že všechno je jenom otázkou času. Kvalitní herní adaptace zkrátka není mýtus, jenom vyžaduje trochu trpělivosti.

MIAMI VICE
Svobodomyslná filmařina v té nejlepší formě

Michael Mann si ukousnul zatraceně velké sousto. Rozhodnul se z placu vykázat standardní kamery a nahradil je digitálními. Vzkázal fanouškům seriálu, že si mohou sbalit transparenty a jít domů, protože jeho film bude tak trochu "jiný". A obsadil do hlavní role Colina Farrella a Jamieho Foxxe. Trojnásobné riskování nakonec přidělalo nejvíc vrásek producentům, ale Mann byl po poslední klapce zřejmě nejšťastnější člověk na světě. Natočil si to přesně podle svého gusta jeho nadšení a hravost čouhá z každého záběru. Víc takových revolucionářů. Nechce se mi, ale musím na tomhle místě jmenovat i J.J. Abramse, který se s M:I-3 vypravil podobnou cestou a také došel do cíle úspěšně.

CASINO ROYALE
Návrat legendy

Napovídali jsme toho o Bondovi hodně, ale řekneme to ještě jednou. Všemi podceňovaný a okopávaný titul se vzepjal k neskutečnému výkonu a všem natrhnul zadek. Chválili jsme ho tolik, protože jsme se cítili provinile za všechny ty posměšky? Ne, jednoduše se nám Craigovo první dobrodružství děsně líbilo. Poprvé se o pocitech dá spekulovat, ale druhé zhlédnutí vás ujistí o tom, že tohle nebyla náhoda, ale dokonale zvládnutá chirurgická prácička. Dostali nás a my jsme za to rádi. Moc rádi.

BORAT
Čekali jste to? My ne...

Pokud bychom měli jeden letošní titul označit jako naprosté překvapení, zřejmě by na horních příčkách figuroval právě kazašský reportér. Ani šílené trailery, pochvalné recenze od zahraničních a domácích kolegů nebo libovolné ukázky z Cohenovy televizní show, nás nepřipravily na koncentrovanou ofenzívu, ze které se naše bránice vzpamatovávaly dalších pár týdnů. Nejdůležitější ale bylo, že v Hollywoodu nevymřely originální projekty. I kdyby to byl jediný dobrý námět za celý rok, musíme si ho hýčkat. A proto na něj teď přišla řeč.

DOBRÝ ROČNÍK
Prosincový "svařák" pro všechny

Další překvápko? Pro mě osobně určitě. Když přišel Cival nadšený z projekce, nepřikládal jsem tomu velkou váhu, ale nakonec jsem také podlehnul otřepané zápletce, lahodné atmosféře a jako obvykle spolehlivému Croweovi. Největším vítězem je ale Ridley Scott, který se zaslouženě staví vedle Spielberga na post nejosvícenějších hollywoodských es. Ať už je to křižácká elegance jménem Království nebeské (náš loňský film roku), vojenské peklo Černý jestřáb sestřelen nebo "maličká" komedie o životní krizi a vinné révě, Ridley to zvládá uchopit se stejnou lehkostí a kouzlí ve sférách, o kterých se jeho kolegům může jenom zdát. Nebýt slabších chvilek jménem Hannibal a G.I. Jane, mohli bychom si myslet, že je to robot. Schválně se zamyslete nad neomylností vašich oblíbených režisérů. V tomhle směru mají Ridley se Stevenem slušný náskok.

Události roku 2006:

Pixar vs. Disney

Kauza táhnoucí se několik let byla loni úspěšně vyřešena, když si Disney Pixar "koupil". Odpadla tak věčná potřeba Pixaru o osamostatnění a u Disneyho se začaly hýbat ledy. Oněch sedm miliard majetku bylo totiž uhrazeno prostřednictvím Disneyho akcií a John Lasseter, kápo Pixaru, se tak stal velmi vlivnou osobou, která teď tahá za všechny nitky. Kdo vlastně koho ovládnul? Na odpověď si budeme muset pár let počkat, ale zatím to vypadá, že je všechno na těch správných kolejích.

Madonna seknula s herectvím

Ano, je to pro nás tak radostná zpráva, že jí musíme zmínit. Popová královna si konečně uvědomila, že terorizováním svého manžela, Guye Ritchieho, světu nic dobrého nepřinese a napnula veškeré své síly zpět ke kariéře zpěvačky. Proto vás teď bude ničit pouze prostřednictvím hitparád a nechá Ritchieho v klidu pracovat na nové gangsterce. Happyend? Zatím jsme opatrní, ale naděje umírá poslední.

Marvel a jeho comicsová renesance

Comicsových novinek jste si od nás v roce 2006 užili dost a pod většinou byl podepsaný Marvel. Tenhle mladý filmový žánr, nahrazující postupně čistokrevné akční filmy (všimněte si, že všechno se překlápí spíš do akčních dramat a thrillerů), se ještě bude v následujících letech hodně ohýbat. Marvelácké osamostatnění a příliv béčkových hrdinů by sice mohlo způsobit mírné kuckání, ale změna je život. A zatím jsme si nevedli zas tak špatně, vždyť fanoušci přežili i vzkříšení Supermana a střídání režisérských stráží u X-Menů. Až na pár výjimek lze do budoucnosti hledět s optimismem.

Vzestup malých filmů

Řada moudrých hlav naznačovala, že současná rozpočtová expanze musí jednoho krásného dne ustat a Hollywood se začne vracet k dobrým nápadům, které lze realizovat podstatně levněji. Čeká nás návrat ke kořenům? Třistamilionoví Piráti tahající ze zákazníků miliardu dolarů celosvětově zatím obrat nenaznačují, ale vzpomeňme si na květnové láteření nad všeobecnou krizí. Přitom několik filmů letos dokázalo, že za malé peníze se dá točit i zatraceně akční muzika, která vypadá když už ne velkolepě, tak alespoň stylově. Mluvíme tu o Kramerově Running Scared za 15 milionů, o videoklipovém nářezu jménem Crank za 12 milionů a třeba i šestém Rockym za 24 milionů. Za tyhle peníze vám Tom Cruise ani nestihne okopat brambory, přesto se z nich dokázaly vymáčknout fajn projekty. Nejde tu o peníze, jde tu o nápady. Ať už hollywoodská PR elita říká cokoliv.

Seriálové žně

Zavilí seriáloví příznivci by mohli oponovat, že každá televizní sezóna je nabitá velkými peckami a do jisté míry by měli pravdu. Heroes však letos způsobil opravdový poprask a v kombinaci s originálním Dexterem a dalším houfem slibných akvizic se tak novinky postaraly o zvýšený šum v diskuzních fórech. Start naší seriálové rubriky jsme si jednoduše nemohli načasovat lépe. A bude ještě líp. :)

Všechno nej... do roku 2007:

Zbývá už jen to jediné. Popřát nám i vám to nejlepší do další filmové sezóny. Hodně vydařených návratů i novinek, výdrž v sále a vždycky správně osolený popcorn a vychlazenou colu. Čeká nás 365 dní plných zážitků v sále i mimo něj. Vždycky se na tomhle místě vyhýbáme patosu jako čert kříži, takže stočím kormidlo jinam a jménem redakce poděkuji uživateli jménem Silence za milý novoroční dárek, který pro všechny na MovieZone přichystal:

Užijte si sestřih toho nejlepšího z trailerového roku 2006 (*.avi, AC3 zvuk, 41MB) a až odbije půlnoc, ťukněte si i za nás. Tak všechno nej, přátelé...

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace