Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nejlepší trailery roku 2006


ikona
imf
moviezoneredakce
 

Stavba žebříků se na MovieZone chýlí úspěšně ke konci a kdo si brousil zuby na zhodnocení trailerové sezóny, ten už může vydechnout. Je to tady, dámy a pánové. Redakční tým znovu poctivě nakoukal 375 trailerů a bezpočet klipů... ne, ne... lhát se nemá. Tohle v našich silách opravdu nebylo, ale na těch deset nejsilnějších okamžiků před monitorem jsme se rozpomenuli snadno. Pokaždé když zahlédneme v útrobách internetu novou ukázku, zazvoní nám v duši zvoneček. Někdy je to pořádný kostelní pořez, to když se jedná o áčkový Hollywood, jindy to může být porcelánový prcek, který překvapí, tak jako v případě Hot Fuzz, Black Sheep nebo spousty jiných nenápadných ukázek. A v neposlední řadě se ozývají i náletové alarmy, když na dveře klepe Eddie Murphy, splašené sovy nebo homosexuální upíři. Máme je rádi všechny, ale některé holt o trochu víc. A s tou desítkou vyvolených vás teď seznámíme.

300 - Je to podle abecedy nebo podle pořadí? Hmm... necháme vás hádat a ani tentokrát neuvedeme přesné pořadí zvolených trailerů. Třístovka každopádně zanechávala silný chuťový ocas už od první neoficiální ukázky a postupně dozrávala do téměř božské kompilace jménem "Trailer 2". Hudba narovnala tempu záda a všechno do sebe hlasitě zaklaplo. Je zajímavé, že před dvěma lety se v žebříčku nejlepších trailerů objevilo Rodriguezovo Sin City. Bluescreenem ražené trailery se silným hudebním podkresem a drsnými muži v hlavních rolích holt naší redakci svědčí. A čtenářům také, podle statistik jsou oba třístovkové trailery se stejným hodnocením na druhém a třetím místě absolutního pořadí, o pouhé dvě desetinky za Sin City. Musíme doufat, že celovečerní balení zkusí udržet laťku stejně vysoko.

X-Men: Poslední vzdor - Teaser ke třetím X-Menům rozhodně nebyl k zahození, ostatně po dvojce a jejím rotujícím Xku jsme nečekali nic a přesto jsme dostali hodně. Poletující Golden Gate, spoustu pyšných proslovů a ujištění o tom, že na každého mutanta se letos dostane. Vzpomínáte ale na to odfláknuté "otevírání" dveří, které Jean Grey praktikovala v teaseru? I Cival si tehdy znechuceně odfrknul, že mu pár záběrů kazí profesionální prácičku, kterou si Foxové už od prvního dílu uměli zaplatit. Pak ale přišel plnohodnotný trailer, dveře byly opraveny a přibylo pár kulervoucích záběrů prokládaných hřímajícím McKellenem. You have no idea... a měl pravdu, tohle jsme vážně nečekali. Singerův útěk z režijní stoličky byl na dvě a půl minuty zatemněn náletem endorfinů a mnozí z nás si tuhle adrenalinovou injekci ordinovali několikrát denně.

Spider-Man 3 - Třetí díly bývají kritické. Zatímco ten první většinou překvapí a druhý zacementuje hrdinu v divákově mysli, trojka už je víceméně jen o tom dokázat, že vám ještě zbyly nějaké ty trumfy v ruce. Sam Raimi se v létě roku 2007 pokusí o nemožné, ale první ukázkou ze třetího Spideyho nás přesto dostal. Všichni věděli, co se ve filmu bude dít, někteří znali předem každý frame chystaného teaseru, ale stejně jim čelist putovala do přízemí. Teaser v našich tabulkách vede i nad překvapivě odfláknutým trailerem, který byl narychlo spíchnut a přinesl rozpaky v podobě nedodělaných triků. Inu, není každý den posvícení. Do premiéry se však jistě dočkáme ještě nějakého pořádného dvouapůlminutového macka a pokud se má historie opakovat, za rok si o něm budeme na tomhle místě nadšeně povídat. Věříme ti, Same.

Fontána - Ještě žádnému filmu v celé historii našeho vyhlašování (no dobře, je to třetí ročník, ale zní to hezky :) nepodařilo bodovat dvakrát v řadě za sebou. Aronofskyho Fontána to dokázala, když loni ohromila stylovým teaserem a letos si očekávání všech pojistila báječným trailerem. Na samotný film stále ještě čekáme, ale z upoutávky i napodesáté sálá stejná aura a přemíra nápadů jako "tehdy poprvé". Není to klasické popcornové řemeslo s tradiční hudební linkou od Immediate Music a nařvanými atomovými explozemi. Tohle vás pohladí po úplně jiných partiích než obvyklé ukázky. Nenechte se tedy prosit a ještě párkrát Hugha Jackmana na svých rohovkách prožeňte. Zkrátíte si tak neúprosné tři měsíce zbývající do premiéry a zaženete chmurné myšlenky, které vám do hlavy katapultovaly rozpačité recenze amerických novinářů.

Sejmi eso! - Stejně jako v případě Mission: Impossible 3 je ohledně Sejmi eso celá redakce proti imfovi. Osobně si myslím, že trailery na Carnahanovu vypalovačku jsou jako dvakrát zrychlená koláž z Domina, prostříhaná generátorem náhodných čísel. Nicméně uznávám, že ten audiovizuální chaos má svoje kouzlo a pokud mluvíme o teaseru dokonce bych to (po pěti pivech) i podepsal. :) Samotnému filmu věřím, stejně jako jeho režisérovi, traileru neupírám cool vypadající známé xichty, nihilistickou exotiku až za hrob a výtahovou hlášku na závěr. I'm too old for this shit, jak by řekl Murtaugh a to říkám s vědomím toho, že služebně staršímu kolegovi Shushikovi se tahle třaskavina nebezpečně líbí. Některé věci holt vysvětlit nejdou. Jdu trucovat do kouta...

Tenacious D in the Pick of Destiny - Yeah, dudes!!! Copak jste si mysleli, že bychom se bez toho obešli? Ani náhodou. International teaser udělal z nenápadného "osobáku" Jacka Blacka redakční atomovku, kterou jsme se častovali dobrý týden a museli jsme z ní udělat i tečku druhé Trailer Night. Odnesla to zuřivým potleskem, což hovoří za všechno. Až se bude na filmových školách za pár let vyučovat trailerové řemeslo, tak v teaserovém semestru nesmí tahle záležitost chybět. A pokud jste jí dodneška neviděli, tak se k tomu proboha v komentářích nepřiznávejte. Ani z recese. Takhle by to vážně nešlo, máme o vás dobré mínění, takže to tajně napravte. Jinak si o vás budeme myslet přesně to, co Jack Black v samotné ukázce o lidech, kteří nepostojí, aby si užili vystoupení jeho kámoše.

Miami Vice - Méně je někdy více. Ani plnokrevná ukázka z Miami Vice neměla víc jak devadesát vteřin, ale moc dobře věděla, jak s nimi naložit. Teaserový náklep od Linkin Park doplnila dramatický intrem, zahustila několika hláškami a ryčným nástupem od Ferrari a... přidala geniální natahování zbraní synchronizované s hudební akordovou smrští. Malé detaily dělí vítěze od poražených a kvalitních trailery od těch opravdu výjimečných. Miami Vice je chirurgická prácička hodná smeknutého klobouku. A i kdyby to nevyšlo, Colin a Jamie v hlavních rolích to jistí. Schválně zavzpomínejte na jednu z nejvýraznějších trailerových kampaní roku, která z "další seriálové adaptace" udělala jednu z nejočekávanějších filmových událostí pozdního léta. Síla marketingu v celé svojí kráse.

Dokonalý trik - Hugh Jackman potřetí (opravdu nám nic neplatil), tentokrát jako kouzelník rozdávající si to s Nolanovým lidským netopýrem, Christianem Balem. Už tahle trojice budí velký zájem, ale opravdu zvědaví jsme začali být až po stylové ukázce, ve které jsou jemně zneužity veškeré dostupné zbraně, které mají po ruce kouzelníci operující pro změnu v potemnělých střižnách. Pečlivě budované tempo, mentorský komentář Michaela Cainea a střih, který v závěru ukázky trhá tepny z pantů. Neodolatelné. Podobné trailery dělají celé branži čest a zároveň vás jako by přesvědčují o tom, že vyrobit takovou ukázku musí být hrozně jednoduché. Skutečnost je ale trochu jiná. Nejde o nějaké ty salónní triky, ale o opravdovou magii. Přesně jako v tomhle filmu. :)

Potomci lidí - "Říkali jsme to..." Podobný nápis bychom si mohli vylepit na dveře redakce (pokud bychom nějaké měli), protože i když byly reakce čtenářské obce na první ukázku ke Cuaronovu apokalyptickému eposu docela vlažné, my jsme se do ní zamilovali, zakousli jsme jí a už jsme nepustili. Až do premiéry. Jen se na ní teď podívejte a zjistíte, že i na ploše dvou minut vládne přesně tou neuchopitelnou atmosférou a aurou čistého řemesla bez umělých barviv a aviváže. Tohle umí jedině králíček Azurit. Nebo všehoschopný Mexičan, kterému dá někdo do ruky solidní rozpočet. Všichni jsme nakonec viděli, co Cuarón zvládnul a trailer hezky plní i funkci stále živé vzpomínky, ve které je stopové množství všech výrazných atributů finálního produktu. Určitě by neměl zapadnout prachem v žádné sbírce.

Fearless - A na závěr asijskou jednohubku. Jet Li je dostatečně "cool" sám o sobě, ale americké trailery na asijské filmy většinou všechno ještě trochu okoření. Stačí si vzpomenout na řízný americký trailer ke Kitanovu Zatoichimu. Fearless vyfasoval méně kýčovitý kabátek, podpořený mohutným hudebním tělesem. To dělá hodně, zvlášť když Jet ladně kormidluje vzduchem a ničí jednoho protivníka za druhým. Se zbraněmi, beze zbraní, je to jedno, protože každý duel je v tomhle filmu uměleckým dílem. Sestříhat úderný trailer je pak dílem okamžiku. Šišlavý asijsko-americký komentář přilévá olej do ohně a vy máte chuť sami rozkopnout nějakou tu almaru po babičce. Schválně se podívejte, pokud vás snad tahle upoutávka minula. Za případné škody na nábytku a zdraví vašich spolubydlících však neručíme.

Tak... to by byla finální desítka. A jaká jména ještě padala? Druzí Piráti z Karibiku, třetí Mission: Impossible a dokonce i čtvrtý Die Hard. Do Top Tenu nedoletěli, stejně jako trailery na Supermana nebo jedenadvacátého Bonda. Pořád si ale zasloužili pochvalu, narozdíl od titulů, které se nachází na opačné straně hodnotícího spektra. Vězte tedy, že Cival k smrti nenávidí tučňáky z Farce of the Penguins, Mr. Hlad by nejraději zabil Norbita, Shushika nemá rád Zahradníka a já rozhodně už nikdy nechci vidět teaser na Nativity Story. Kocour se raději hlasování zřekl, protože si prý chtěl zachovat image slušného hocha. A on je při hodnocení nejhorších ukázek vždycky po čertech sprostý. Redakční Guilty Pleasure pak nekompromisně uchvátil Hoot, kterému bude navždy patřit čestné místo v našich srdcích. Přiložte ruce k ústům a dvakrát zahoukejte. Pak možná pochopíte.

Už zítra ráno na vás vypustíme náš nejnovější vynález. Jmenuje se to anketa o nejlepší trailer roku, je to ověšené cenami jako Santův smrk a budete z toho mít radost, protože svého favorita vyberete rychle a pohodlně. Víc vám ale neprozradím, protože si to vymyslel Cival a nechce nikomu nic prozradit. Takže rozjímejte, stahujte a oživujte vzpomínky. Budete to potřebovat.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace