Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Režisérské starosti


ikona
imf
david lynchPeter Jacksonterry gilliam
 

Vždycky jste si říkali, že byste nejradši seknuli s prací překladače beden v Tescu a vydali se za oceán natáčet filmy? Hollywoodské ateliéry obrovských rozměrů, věčně rozesmáté a ke všemu svolné skriptky, poslušní herci a ochotní producenti... to zní přece nádherně.

Tak na to zapomeňte, protože realita je mnohem černější. Stačí se podívat na Terryho Gilliama, který týden před americkou premiérou Tidelandu pobíhá po městě s billboardem na vlastním těle, na kterém je napsáno "budu točit za stravu". Ve skutečnosti se jednalo o součást skeče v rámci Stewartovy slavné Daily Show, ale kdo zná Gilliamovu situaci a jeho nepřetržité trable s producenty a studiem, ten ví, že podobný výjev není až tak daleko od pravdy. A fakt, že Gilliam musí takhle tajtrlíkovat, aby podpořil snímek, jenž jde v pátek 13. do kin (vskutku příhodná kombinace), také příliš nehovoří v jeho prospěch. Zábavné to ovšem je, o tom žádná.

David Lynch je pro změnu ještě vysmátý z toho, že se ke studiu obrátil zády. Dva a půl roku točil na digitální kameru svojí novinku Inland Empire, tajuplný příběh o dvou hercích, kteří přijmou role ve stejném filmu a pak se spolu vyspí. Jak je u Lynche zvykem, začne se rychle smazávat hranice mezi jejich životy a jejich rolemi. Cítím pořádný mozkový mixér a Lynch tentokrát nešachuje s divákem jen jako režisér, ale zároveň i jako distributor. Sám totiž obstará distribuci v Americe a Kanadě. Prý je nadšený z toho, kolik možností mu systém distribuce filmů nabízí. Jsem zvědav, jestli mu ztuhne úsměv, až v první týden premiéry zjistí, že mezi tyhle způsoby patří i Torrent a YouTube. Bude to asi těžké procitnutí, ale David je nezmar a dostane se z toho.

A pak je tu Peter Jackson. Ráno vstane, udělá si kafe, udělá si zdravotní procházku na druhý konec své rezidence (pár kilometrů?) a když otevře schránku, zavalí jeho předsíň nabídky na režii dalších filmů. New Line Cinema v uplynulých týdnech obdržela petici asi 50 tisíc fanoušků, kteří na kolenou prosili, aby dala Jacksonovi modré z nebe, nějakou princeznu a půl království k tomu, jen ať sakra kývne na toho Hobita. New Line v reakci prohlásila, že jednání s Jacksonovým agentem jsou v plném proudu. Věřím, že při nich padají sumy s nezdravým počtem cifer. Ano, děti... Každý by chtěl být Peterem Jacksonem, ale tenhle post se uvolní jen jednou za pětiletku. Radši zůstaňte u těch beden. :)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace