Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

US podzim na pokračování


ikona
Mr. Hlad
seriáltelevize
 

Při pohledu na program českých televizních stanic se člověku chce mnohdy doslova blít. Mluvím teď o seriálové nabídce, která až na pár výjimek nabízí jen „velké televizní romány“ s Kateřinou Brožovou a příběhy hňupů z Ulice. Na ČT se občas podaří vytvořit něco docela zajímavého a zábavného, ale většinou to má málo dílů a jen občas se výplody práce lidí ze státní televize vyškrábou do přijatelného nadprůměru. O projímadlu jménem Rodinná pouta mluvit vůbec nebudu. Zatímco u nás seriálová tvorba přinejlepším stagnuje, ale spíš se propadá blíž a blíž peklu, v Americe chytá televize druhý dech. Začalo to asi tak před pěti lety, když Jack Bauer poprvé honil teroristy a dokázal, že televize se co do výpravy, akce, herců a vůbec všeho může vyrovnat kinu. K tomu se přidaly seriály jako Alias nebo Shield a mnoho dalších a během několika málo roků se začalo s televizními seriály jednat úplně jinak než dřív. Dnes už neplatí, že co je v televizi, je automaticky méněcenné. Letošní seriálová sezóna je už nějaký ten pátek v plném proudu, takže je na čase podívat se jí trochu na zoubek a opět si zanadávat na úroveň českých televizí. Zmíněné seriály u nás totiž jen tak neuvidíme.

Loňský rok byl ve znamení souboje invazních seriálů, z nichž ale žádný nevydržel víc jak jednu sezónu. Threshold (13 dílů), Surface (15) a Invazi (22 a jediná kompletní sezóna) už neuvidíme a agresivní mimozemšťané si dají pravděpodobně s záluskem na naší planetu pár let pokoj. Letošní sezóna totiž patří únoscům. V seriálu Vanished beze stopy zmizí manželka senátora a je na agentech FBI, aby ji našli. Při pátrání ale vyplouvají na povrch nová a nehezká fakta o senátorově rodině a o tajemné společnosti skrytých vládců světa. Kombinace klasické detektivky a tajemného seriálu je sice na první pohled béčková, ale svoje kouzlo rozhodně má. Konkurencí je v tomto případě velice zajímavý seriál Kidnapped, který se drží v realističtějších kolejích a namísto senátorovy manželky je uneseným nebožákem syn multimilionáře. Kidnapped se opírá o velmi dobrou režii a především skvělé obsazení (mimo jiné Jeremy Sisto, Delroy Lindo a Timothy Hutton). Ani jeden ze seriálů však zatím nemá takové ratingy, jak by se tvůrcům líbilo.

V televizi ale najdeme i jiné sorty lidí, třeba zloděje. Smith měl být hitem letošního roku a napovídalo tomu už obsazení, ve kterém se objevili například Ray Liotta, Amy Smart, Virginia Madsen nebo Johnny Lee Miller. Bohužel z toho nakonec byla zoufalá nuda, kterou producenti raději předčasně utnuli.

Pořád je to ale pár favoritů, kteří na svojí sekeru ještě čekají. Například nenáviděný právník James Woods v seriálu Spikea Lee s názvem Shark přehodí kormidlo a stane se státním zástupcem. Ve svojí nové profesi musí spolupracovat s lidmi, kteří byli ještě nedávno jeho zarytými protivníky. Dalším zajímavým kouskem je Jericho, hodně napínavý seriál o městečku, jehož obyvatelé se musí vypořádat s faktem, že někdo zmáčknul to pověstné červené tlačítko a Amerika jako taková už neexistuje. Je to napínavé, chytré, slušně zahrané a má to potenciál. Slibně vypadá i seriál Friday Night Lights, který rozvíjí do televizní podoby příběhy středoškolského fotbalového týmu ze stejnojmenného filmu Petera Berga. Ten se chopil i režie pilotního dílu. Recenzenti na seriál pějí samou chválu a vyhlašují ho nejlepším televizním počinem roku, tak uvidíme (i když u nás asi těžko).

Největší hit letošní seriálové sezóny má však jméno Heroes. Seriál při své premiéře hodně zamíchal pořadím nejúspěšnějších pilotů všech dob a zdá se, že jeho tvůrci se trefili přesně do vkusu současného publika. Několik lidí ze dne na den získá výjimečné schopnosti (takový to lítání, teleportaci, čtení myšlenek a podobné kraviny :) a i když se to může zdát na první pohled jako terno, není zrovna sranda s něčím takovým žít a už vůbec se nedoporučuje přemýšlet o důvodech, proč se začali nadaní lidé objevovat tak náhle. Přirovnání k X-Men není vůbec od věci, Heroes jsou akční a psychologická podívaná s obrovským potenciálem a zatím velmi dobrým jménem u publika, co víc si přát? Snad jen aby se to po úspěšných dvou dílech nijak nezkazilo.

Letošní rok ale není jen plný superhrdinů, fotbalistů a atomových výbuchů, najdeme si trochu času i na humorné vložky. O Studio 60 on the Sunset Strip se už kolega imf rozepsal v seriálové rubrice, ale velmi brzy si odbude premiéru i podle všeho zajímavý sitcom Knight of Prosperity, ve kterém se banda neschopných zlodějů vydá vybrakovat vilu Micka Jaggera. Obrovský úspěch také slavila třináctidílná série Eureka, ve které je agent FBI převelen na místo obyčejného šerifa do malého městečka, kam vláda už od čtyřicátých let přestěhovává nejlepší vědce z celé země. A udržet takovéhle městečko pohromadě dá dost práce, zvlášť když si kdekdo kutí na dvorku za barákem laserová děla a orbitální stanice. Druhá sezóna už je schválená.

Jak vidíte, je toho dost a to jsme určitě nezmínili všechno a záměrně vynechali zavedené seriály, které už mají minimálně jednu sezónu za sebou a letos budou útočit na své fanoušky tzv. silou dvojnásobku (lepší, akčnější). U nás si na podobné žně ještě pár let počkáme, ale pokud na ně chcete pomalu začít připravovat babičku, tak Ošklivka Betty v americkém balení byla odvysílána beze škod na životech a dost možná časem dorazí i k nám. Třeba se tedy brzy dočkáme i Pojišťovny štěstí v kulisách Beverly Hills a s Paris Hilton v hlavní roli. Nebojte se ke zmíněným (i nezmíněným) seriálům vyjádřit v diskusi, od toho tu je.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace