Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Saw 2 rozřezala kasovní bídu


ikona
Cival
aardmanandrzej bartkowiakantonio banderascatherine zeta-jonesdakota fanningdisneyDonnie WahlbergEwan McGregorgeorge clooneyjake gyllenhaalkarl urbanlions gatemartin campbellmeryl streepnicolas cagesam mendesthe rocktržbyuma thurmanzach braff
 

Přesně před rokem se začal rodit kult. Brutální, překombinovaný a psychicky extrémně frustrující mix hororu a psychothrilleru Saw: Hra o přežití tehdy nastartoval své úctyhodné tažení americkými kiny, z nějž při mizivém rozpočtu 1.2 milionu vylezlo hned pětapadesát melounů. Hodně velkou zásluhu na triumfu měly intenzivní trailery, stejně jako působivost a formální vypiplanost filmu samotného, což jsou devizy, které druhý díl „Pily“ v podstatě ani nemohl (při zcela jiném hereckém a hlavně tvůrčím obsazení) znovu získat. Jenže Halloween je jednou za rok a hororáři chátra nezbedná, takže i když je američtí kritici varovali víc než naposledy, vzpomínky na uřezané nohy zapracovaly doslova milionově. A hned třicetinásobně! Saw 2 se tak spolu s V moci ďábla stává nejúspěšnějším filmem podzimu, čímž se definitivně potvrzují zvěsti o tom, že horor po půlročním úpadku znovu nabral na komerční síle (i když kdoví na jak dlouho) a že i slabší druhý díl může sakramentsky vydělat.

Na Saw 2 bude za pár týdnů čekat suma okolo devadesáti milionů, zhruba na poloviční cifru se pokusí vyškrábat druhý silný sequel týdne, u nás taktéž premiérovaná Legenda o Zorrovi. První biják s hispánským supermanem před sedmi lety pobral jen v Americe bezmála sto milionů, přesto se mu letos tolik nevěřilo. Víkendová bilance představuje ucházející kompromis mezi katastrofickými věštbami a Zorrovým pravým potenciálem (trailery nevypadaly tak skvěle jako v roce 98): druhé místo za šestnáct milionů. Vzhledem k nijak závratnému rozpočtu by to spolu s tržbami ze zbytku světa mělo v klidu stačit na proplacení Zorrovy škrabošky. A i kinaři jej můžou velebit, protože dnes už jistému megahitu Saw 2 někdo víceméně spolehlivě kryl záda, takže filmový trh mohl oproti minulým týdnům o čtvrtinu expandovat. V což by po zjištění, že se hned dvě premiéry minulého týdne zapíší do rekordních statistik největších mezivíkendových propadů historie (7. Doom z 15.5 na 4 miliony, 18. Stay z 2.1 na 0.5), věřil opravdu jen málokdo.

Podíl na uspokojivém předvánočním rozjezdu nicméně mají i dva debutující outsideři, kteří neměli k dispozici ani dvě tisícovky zámořských kin (oproti tomu Zorro přesáhl magickou hranici 3500 sálů): Prime se i díky odpadnutí Dooma uvelebilo na bronzové pozici s více než šesti miliony, Cageův Weather Man sice odstartoval až jako číslo šest, ale přesto s ucházející bilancí 4.5 milionu. Z dalších míst vypíchněme už jen výtečně se držící drama Dreamer ze čtvrtého fleku (celkově 17.5), pátého Wallace a Gromita těsně pod padesátimilionovou hranicí a ze zadních pozic a pouhých dvou stovek sálů drze útočící dvanácté Clooneyho drama Good Night, And Good Luck už se sedmi milony. Kritici jej mimochodem zbožňují (a nepřekvapuje mě to :-). Příští víkend bude možná chudší co do počtu, ale snad ještě silnější co do údernosti nových hitů. Disney se poprvé představí se svým trojrozměrným kuřetem Strašpytlíkem a Sam Mendes nám ukáže ve válečném šlágru Jarhead, jak trpí kluci v Zálivu. Welcome to the Suck!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace