Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Totální mizérie v českých kinech pokračuje. Vyhořeli i Mizerové


ikona
Thomas
bad boysfuriosagarfieldkinomaniakshyamalantržbywatcherswill smith
Nejhorší víkend za dvanáct let. Do kina se nechodí ani na Willa Smithe.  

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.  

Jestli jste si mysleli, že horší už to být s českými kiny nemůže, tak čerstvé víkendové výsledky vás vyvedou z omylu. Na filmy TOP 20 totiž přišlo nejméně lidí za posledních 12 let. A krize zdaleka nekončí. Když nepočítáme zavřená kina v roce 2020 a 2021 a víkendovou návštěvnost těsně po jejich otevření, naposledy byla návštěvnost TOP 20 filmů menší než aktuálních 52 tisíc diváků v dubnu 2012. 

Čtyři z posledních šesti víkendů mají souhrnnou návštěvnost menší než 75 tisíc, což byl v nejlepších letech 2015 až 2019 průměr na jeden víkendový den a v těch horších letech alespoň za čtvrtek a pátek před víkendem. Teď to v přepočtu znamená, že průměr na den činí jen něco přes 10 tisíc diváků a jak se zdá, zlepšení není v dohledu. Červen byl vždycky slabší měsíc a teprve až s červencovými megatrháky se trend otáčí, ale letos je to opravdu velká slabota a těch pár hitovek bude mít během léta co dohánět.

Zatímco tedy v USA čtyřka Mizerů příjemně překvapila lepšími tržbami, u nás je to další hollywoodský velkofilm, co utrpěl víkendové vítězství se slabým otvírákem pod 20 tisíc diváků (stejně jako Krotitelů duchůKrálovství Planeta opic a Furiosa  ). I nikým neočekávaná trojka měla před čtyřmi roky, mezi covidovými zavíračkami, více než dvojnásobný start a nakonec sympaticky překonala o fous hranici 100 tisíc diváků. Na tohle číslo může policejní dvojka Will Smith a Martin Lawrence zapomenout, ledaže by až do konce prázdnin už jen pršelo a lidi do kin chtě nechtě museli. A nebo ještě mohou čtvrtí Mizerové překvapit jako Kaskadér, který po slabším startu (20 tisíc diváků) na začátku května nenápadně přidává po tisícovkách a má aktuálně už skoro 85 tisíc. Zatím to ale spíš vypadá na nižší ligu, kterou hraje již zmíněná Planeta opic či Furiosa, kteří už s menším tempem míří někam na 50 až 60 tisíc v celku.

Hezké počasí vyhnalo z kin také mladší diváky a jejich rodiče, takže se povážlivě zakymácel i dosud suverénní Garfield ve filmu. Po třech týdnech padl na 2. příčku a přidal jen 10 tisíc nových diváků. V součtu jich má ovšem už přes 140 tisíc a vzhledem k mizerné konkurenci může dál vyzobávat ty, kteří výlety za sluníčkem neplánují. Rodinná komedie Imaginární přátelé padla o více než 80 % a nebude mít sílu s Garfieldem bojovat a vůbec by nebylo překvapením, kdyby ji brzy začala dohánět Kung Fu Panda 4, která i přes svoji online premiéru stále sbírá diváky v TOP 10. Kocour s pandou se navíc nenechali vykolejit Sylvány a jejich rodinkou, nový (japonský) animák nasbíral sotva tisícovku a zřejmě moc dál nasazovaný nebude. Ošklivě se také spálila česká pohádka Princezna na hrášku, která po dvou týdnech nemá ještě ani 10 tisíc diváků a bude patřit k největším žánrovým propadákům novodobé historie.

Celkové návštěvnosti také nepřidává, že tento rok selhávají ještě donedávna dobře fungující české komedie. Láska na zakázku je dalším podobným selháním. Recenze na romantickou novinku olizují dno a rozmazlený český divák už to dokáže včas rozpoznat, výsledkem je tedy zdrcujících 1300 diváků za první víkend. Ostřílení veteráni žebříčku jako Gump či Sladký život jsou jen o pár stovek níže a není pochyb, komu dají promítači v letních kinech přednost, když budou chtít vsadit na jistotu. Gump by měl brzy pokořit 150 tisíc a Sladký život má stále ještě šanci dostat se alespoň na 180 tisíc diváků.

Vedle nových Mizerů byla tak nejlepší novinkou týdne thrillerová fantasy Strážci, na kterou bylo zvědavo více než 2 tisícovky diváků a úspěšně odstavilo konkurenci (HavěťTarotCizinci: Kapitola 1) až do druhé desítky. Další náročnější filmy jako je životopisná dvojka Back to Black a Priscillači japonské Dokonalé dny paběrkují na konci TOP 20 s pár stovkami fajnšmekrů.

Kompletní žebříček tržeb zde.  

Obvykle se v závěru tohoto reportu snažíme optimisticky vyzobávat z nadcházejících premiér možné hity do dalšího žebříčku, ale tentokrát varujeme, že příští týden bude zřejmě ještě horší než tento. Možná se vám situace okolo českých kin nezdá tak tragická, jak tu popisujeme, ale jaký větší důkaz chcete, než aktuální veletoč českého distributora pixarovky V hlavě 2. Zatímco v USA a většině světa jde do kin další víkend, u nás český distributor na poslední chvíli zatáhl za ruční brzdu a doufajíc v lepší náladu o prázdninách odsunul českou premiéru až na 18. července. Příští týden tu tedy čekejme opravdovou poušť, protože premiéru mají jen artovky. A do konce června to o moc lepší nebude.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace