Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Zachrání třetí Deadpool kina a MCU?


ikona
KarelR
avengersdeadpoolhugh jackmankevin feigemarvelmcuryan reynoldswolverine
Největší filmová událost léta musí dokázat spoustu věcí. Jaká je šance, že alespoň částečně uspěje? 

Snad každý týden se v tržebním reportu řeší, jaký je letošní rok pro kinaře průšvih. Americké tržby zaostávají za rokem 2019 o mohutných 40 %, což bolí dvojnásob kvůli tomu, že se na nás sype jeden povedený blockbuster za druhým. Kaskadér, Furiosa nebo nová Planeta opic se chlubí velmi dobrými ohlasy (tyhle kousky hlasitě doporučuje i redakce MovieZone), mainstreamoví diváci ale sedí doma a čekají, co na ně vyplivne algoritmus Netflixu.

Realita je taková, že do červencového Policajta v Beverly Hills 4 (ok, s výjimkou nového Linklatera) nevyplivne nic zajímavého. Během jeho streamovací premiéry už navíc budeme vědět, jak málo se chodilo na čtyřků Mizerů (i když jsou predikce zatím slušné!), prequel Tichého místa nebo Costnerův Horizont (ten samozřejmě pohoří nejvíc), a nebude tak sebemenších pochyb o tom, že je nahánění lidí do kina složitější než kdy dřív. Důvodů je nespočet a všichni je dobře známe – nekonečné recyklování, příliš mnoho špatných žánrovek, pohřbení milovaných brandů, slabý marketing, odchod velkých hvězd na stream a tak dále a tak dále. Hollywood zkrátka nenabízí výjimečné události, které je potřeba vidět hned první víkend na velkém plátně (a ne až za měsíc na internetu), a do konce léta přijde jediný film, jenž se aktuální situaci může vzepřít.

Ne, nemluvím o novém Vetřelci, který zatím jede nepříjemně pod radarem. Jedinou potenciální spásou s miliardovými ambicemi je třetí Deadpool, jehož vznik byl mnohem složitější, než si možná uvědomujete. Když Ryan Reynolds poprvé přišel za Kevinem Feigem s tím, že by chtěl udělat týmovku s Wolverinem, odpověď marveláckého šéfa zněla „ne“. Feige dokonce vyrazil za Jackmanem a osobně mu řekl, že by se ke své nejslavnější roli určitě neměl vracet, a považoval celou záležitost za uzavřenou. Reynolds to pochopitelně nevzdal a nacpal Feigemu další desítky způsobů, jak by Wolverinův comeback mohl fungovat, jenže marně. Ještě tři roky po nákupu Foxů Disneym byla týmovka Deadpoola a Wolverinea stále zamítnutá.

Kdy tedy nastal bod zlomu? V létě 2022, když Jackman od svého agenta dostal nevinnou otázku, v jakém filmu by si chtěl zahrát, kdyby si mohl vybrat úplně cokoliv. Jackman sedl do auta a asi po hodinovém výletu zjistil, že nemůže dostat z hlavy týmovku Deadpoola s Wolverinem. Obratem proto zavolal Reynoldsovi a řekl mu, že se chce vrátit… a pak zavolal svému agentovi s tím, že se právě upsal svému dalšímu filmu.

Ano, společný nátlak Reynoldse a Jackmana následně zlomil Feigeho, jenž neodbytné dvojce povolil velkou akční jízdu, která vyplní rekonfigurační mezeru MCU. Mezi premiérou tragických Marvels a čtyřkou Kapitána Ameriky uplyne neskutečných 15 měsíců, během nichž jde do kin jen trojka Deadpoola. Blíží se tím pádem separátní dobrodružství, na které nebude navazovat x dalších filmů, anebo se tu naopak všechno překope takovým způsobem, že to budou muset reflektovat všechny budoucí přírůstky do MCU? Tahle složitá otázka zatím nemá odpověď, počítejte ale s tím, že bude návrat Deadpoola bezprecedentně nabitý překvapeními.

Stačí se podívat na propagační kampaň, která je snad ještě tajemnější než u Avengers: Endgame. Na internet každý týden unikají „zaručené zprávy“ o tom a tom cameu, a už dávno jich je tolik, že by výsledný film musel mít přes tři hodiny, aby se do něj všichni vešli. Šeptá se dokonce i o tom, že nás čeká Wolverine s tváří jeho původního představitele Dougraye Scotta (roli mu sebralo zranění při natáčení Mission: Impossible 2), a to je jen špička opravdu nekonečného ledovce. Celý Hollywood se otázkám na třetího Deadpoola vyhýbá, jak jen to jde – a trailery se chirurgicky plní záběry, které neprozrazují nic konkrétního.

Zatím tak víme jistě jen pár věcí. Wolverine je zbrusu nový (tzn. nebude se křísit ten z Logana), hlavní záporačkou je telepatka Cassandra Nova (hraje ji Emma Corrin aka mladá Diana z Koruny) a zápletka se točí kolem záchrany Posvátné časové osy, tedy primární filmové reality, v níž se odehrává MCU. Cokoliv dalšího Feige, Reynolds a Jackman odmítají komentovat a rychlou změnu tématu aplikuje i každý marvelácký herec, jehož se novináři snaží nalákat do spoilerové pasti.

Na jednu stranu se tak může stát, že se Marvel přehnaným mlčením připraví o peníze. Na druhou stranu je však jasné, který film z letošního léta je nejdiskutovanější a nejočekávanější, jelikož hraje na klíčovou nostalgickou notu (Jackman!), a zároveň nás vrací do celkem populární éry maximálního tajnůstkaření. Kdy tu naposledy byla velká událost, u níž by panovalo napětí ohledně toho, kdo v ní nakonec bude hrát a jak dopadne? Doctor Strange 2 se díky tomu dohrabal těsně pod miliardu (a to většinu lidí zklamal) a Spider-Man: Bez domova skončil těsně pod dvěma miliardami. Deadpool s Wolverinem by tak neměli mít zásadní tržební problémy, a to i díky tomu, že je na přelomu července a srpna čeká opravdu nulová konkurence.

Mohou tak vážně „spasit kina“? Zatím největším letošním hitem je Duna 2 se 711 miliony dolarů, což by loni stačilo na páté místo za Barbie (1,45 miliardy), Super Mariem (1,36), Oppenheimerem (974) a Strážci Galaxie (845). Deadpool a Wolverine tak klidně můžou vydělat i magické dvě miliardy a pořád to ani zdaleka nevyžehlí tržební průšvih, s nimž se Hollywood aktuálně pere. Letošní rok, v němž si mimochodem vybírá pauzu i konkurenční DC (o Jokerovi 2 by šlo psát to samé, jen by se léto vyměnilo za podzim), bude kinaře zkrátka nesmírně bolet a neodvrátí to vůbec nic.

No a co ono zachraňování MCU, kolem něhož tancují i samotné deadpoolovské trailery? Tam záleží hlavně na rozsahu Jackmanova comebacku. Je dost dobře možné, že kývnul jen na jeden film, protože mu koneckonců je 55 let a toužil čistě po týmovce s Deadpoolem. Zákulisní drby ale pochopitelně naznačují Feigeho prozřetelnost a tradiční quid pro quo, kdy se třetí Deadpool odmávnul jen proto, že se hlavní dvojka upsala návratu v Avengers 5 a 6. V tom případě je na stole Wolverineovo a Deadpoolovo setkávání s dalšími marveláckými legendami, což je dost možná jediný způsob, jak obnovit stále klesající zájem o dění v MCU.

V každém případě je nejdřív potřeba trefit „první film“ – a Feige si toho je dobře vědom. Třetí Deadpool se tak v jistém smyslu může proměnit v Iron Mana, v odrazový můstek do nové éry, v níž se Avengers konečně spřáhnou s X-Meny a Fantastickou čtyřkou a miliardy potečou proudem. Upřímně bych tuhle možnost preferoval nad zvěstí, že hlavními hrdiny Avengers 5 budou Captain America (Sam Wilson), Spider-Man, Moon Knight, Hulk a She-Hulk. To mi zní jako absolutně nesoudná cesta do pekla, z něhož se Marvel naopak potřebuje rychle vyhrabat.

Za dva měsíce nicméně budeme mít jasno. Jednak o tom, zda se letos konečně urodí miliardový hit, a jednak o tom, kolik starých známých Reynolds a Jackman ukecali k návratu do spandexu. Z trailerů jdou zatím vykoukat jen comebacky Pyra, Lady Deathstrike a Azazela, můžete ale vzít jed na to, že bude výsledek sypat z rukávu jeden easter egg za druhým. Snad to zázračně zafunguje, nepřehlížejme totiž fakt, že má kina a MCU spasit nový film Shawna Levyho…

MZ Mini Live: 17 nejočekávanějších filmů letošního léta

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (40)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace