Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: rozmáchlé sci-fi Atlas


ikona
Cival
atlasjennifer lopeznetflixsci-fi
Jak se povedla nová netflixovská sci-fi? 

Hokej skončil a je potřeba zase koukat na filmy. Netflix jich teď ale příliš mnoho neservíruje - a rozhodně ani nedbá o jejich kvalitu. Omšelou romantiku Nevěstina máma nahradilo na vrcholu sledovanosti trikové sci-fi Atlas s Jennifer Lopez. A dopadlo to... jako u Netflixu vždycky? To vám prozradí redakční první dojmy.

 

Jak to vidí do_Od? 

Jo, byl jsem na Stvořitele moc přísný. A pokud ne, tak moc nevím, jak se postavit k novince Netflixu, která rovněž vypráví o umělé inteligenci snažící se zničit svět (nebo si to aspoň dobrou většinu stopáže myslíme), ale vypadá, zní a funguje minimálně desetkrát hůř. A není to jenom o tom, že Atlas vykrádá hromadu lepších látek, je to především o tom, že Brad Peyton prostě natočil ekvivalent toho nejhoršího zprocesovaného fastfoodu, po němž člověka čeká nemilých pár minut na záchodě, jenom aby si posléze řekl, že tohle už příště fakt nedá.

 

Ještě větší problém než unylá režie je tady ovšem herečka v hlavní roli. Jennifer Lopez prostě neumí hrát, já jsem si akorát do dnešní doby neuvědomoval, JAK MOC neumí hrát. Normálně jsem proti udílení Zlatých malin, protože to nikdy nikomu a ničemu nepomohlo – v tomhle případě by ji však měla dostat rovnou s nějakými zaplacenými kurzy herectví. Skutečně si nepamatuju, kdy naposledy se nějaký herec či herečka tak strašně nehodil či nehodila do role, kterou ztvárňoval či ztvárňovala.

No prostě cringe peklíčko, které jsem si dal, protože jsem musel, ale upřímně nerozumím, proč si jej zjevně dávaly i miliony dalších lidí místo toho, aby vyrazili do kina na Furiosu. Nebo Kaskadéra. Nebo Opice. My si prostě nezasloužíme hezké věci. 

 

Jak to vidí MrHlad?

Říct, že rutinér Brad Peyton natočil rutinní netflixovku, by v případě Atlas nebylo úplně přesné. Ono je to o dost horší. A já to musím vědět, protože jsem ten film viděl jeden a půlkrát, jelikož jsem u něj v polovině usnul a musel si tu druhou část dát znova. A hodně jsem se přemáhal, abych neusnul i podruhé. Atlas nepokrytě a až drze vykrádá jiné a lepší sci-fi filmy a hry, přičemž většinu času zvládá vypadat střídavě přeplácaně a vizuálně nudně. Zároveň je tu Jennifer Lopez, o níž asi můžu s čistým svědomím tvrdit, že to není bůhvíjaká herečka, a ta tu odvádí dost pravděpodobně nejhorší herecký výkon své kariéry. Jejím jediným štěstím je, že Simu Liu je ještě horší. Ale ten zas nafasoval o řád pitomější roli. Mého oblíbence Sterlinga K. Browna tu scénář nutí k tomu, aby mluvil jako kretén a Mark Strong prostě zapnul charisma a šel si pro výplatu.

 

Celkově je ale Atlas sbírka nudných klišé, které Peyton nedokáže spojit do alespoň trochu zábavného celku, ošklivého vizuálu a mizerných hereckých výkonů. Z těch tří hodin, které jsem s touhle diletantskou koninou strávil, byla ta hodina, kdy jsem chrápal na gauči, zdaleka nejpřínosnější. Je to blbost. 

 

Jak to vidí Spooner?  

Co říct, prostě další netflixovské spotřební zboží, která slouží jen jako velmi matná a prázdnávýplň večera. Atlas naštěstí není tak směšný svým neumětelstvím či tvůrčí nabubřelostí jako Rebel Moon, ani nemá evidentně žádné vyšší scenáristické ambice, o jaké se snažil nepodařený Stvořitel. Tohle má být prostě jen přímočará béčková podívaná, co si na nic nehraje. Jen jí Netflix zase jednou přiklepnul přestřelený rozpočet a snažil se z ní udělat svůj jarní hit. I přesto ale výsledek není nějak zábavný či zajímavý. Scénář vykrádá naprosto rutinním způsobem kdejakou sci-fi, která vás napadne, jenže místo šikovného hraní se žánrem a aspoň zábavného napodobování již viděných prvků jen vrší jedno klišé za druhým a předkládá nám naprosto prázdné postavy.

 

Brad Peyton potvrzuje status blockbusterové rutinéra, kvalita efektů je velmi nevyrovnaná, Simu Liu je jedním z nejtragičtějších záporáků za poslední roky a Jennifer Lopez se to sice snaží utáhnout, ale i zde ukazuje své herecké mantinely. Peyton dokáže udržet svižné tempo a slovní výměny mezi hlavní hrdinkou a AI Smithem jsou celkem fajn, to však Atlas z sci-fi nudy nezachrání. Výsledek tak sice neurazí tolik jako zmiňované vesmírné opusy Zacka Snydera, do zábavného filmu má však výsledek stále daleko. 

Recenzi čekejte brzy. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (11)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace