Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Kocour Garfield dělá českým kinařům radost


ikona
Thomas
garfieldkaskadérkinomaniakkrálovství planeta opictržby
Nejlínější kocour na světě vzal úspěšně útokem česká kina. 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone. 

Do kin dorazila animovaná novinka Garfield a hned je to na návštěvnosti trochu znát. Hokejové mistrovství sice stále trvá, ale hezké počasí přes víkend zmizelo, takže to byl další důvod, proč se čísla pohnula nahoru.

Už v předpremiérách vykazoval animovaný Garfield slušný rozjezd a oficiální premiéra to jen potvrdila. Přes 48 tisíc diváků za 1. víkend sice nesnese srovnání se špičkou typu Mimoni či Ledové království (200 tisíc plus), není to ani první liga, kterou tvoří cokoliv nad 75 tisíc diváků (Doba ledová, Shrek, Madagaskar), ale na druhou ligu, kde hrají třeba Šmoulové nebo Lego příběh, to už stačí. Vzhledem k aktuální mizérii je to vlastně i skoro Liga mistrů, protože lepší start měla letos ze zahraničních filmů jen druhá Duna a Kung fu Panda 4

Právě s dračím bojovníkem by si líný kocour Garfield rád vyměnil role a převzal od něj štafetu kvartálního dětského hitu. Panda zatím stihla svůj podobný otevírák zpětinásobit a ještě se nehodlá vzdát slušných výsledků (díky ošklivému počasí dokonce mezi víkendově rostla!), Garfield bude chtít být stejně urputný. Je však před ním mnohem ostřejší letní konkurence a nejpozději začátkem prázdnin všechno zbourá čtvrtý Já, padouch. 100 tisíc diváků pro Garfielda je nyní povinnost, 150 tisíc splněný cíl a 200 tisíc bude bráno jako úspěch.

Na stříbrnou příčku klesla po víkendu nová Planeta opic. Ta měla ovšem v absolutních číslech tak mizerný start, že mezivíkendově klesla jen o 8%. To by za normálních okolností mělo parametru hitu, ale tady se pohybujeme v tak malých číslech (11-12 tisíc diváků za víkend), že to nestojí za řeč. Původní trilogie je v součtu ještě daleko, navíc o víkendu dorazí nový Šílený Max a ten by měl většinu diváků přetáhnout. 

Lepší průběžné výsledky má Kaskadér, který po slabém startu stále slušně drží a stačil už svůj otevírák ztrojnásobit. Ještě pár takových víkendů a možná nakonec i těch 100 tisíc diváků padne. Nové Opice budou rády za polovinu a skončí zhruba na úrovni nových Krotitelů duchů či Godzilly s Kongem, kteří se nyní trápí v druhé polovině žebříčku a chodí na ně zhruba stejně diváků jako na tři měsíce starou Dunu.

Těsně pod stupni vítězů najdeme životopisnou novinku Back to Black. Sedm tisíc diváků je podobný odpich jako měl před pár týdny konkurenční Bob Marley, v souboji generací hudebníků tak hraná Amy Winehouse nad králem reggae jen tak nevyhraje. Bob to nakonec v součtu jen zdvojnásobil a z TOP 20 vypadl už po třech týdnech, to je dost velké memento i pro tento biografický film. 

Za Amy se seřadila dvojice hororů, navrch měl překvapivě týden starý Tarot, který odrazil nástup čerstvé novinky Cizinci: Kapitola 1, rozdíl byl pouhých 9 diváků! Ani jeden z nich ovšem nemá sílu, aby se nějak významněji zapsal do hororové historie. Jedinou šanci mají oba v tom uhrát něco přes léto, kdy hororová konkurence prakticky nebude. Naopak bez šance na reparát další víkend budou zbylé dvě novinky - polské romantické drama Zakázaná láska přilákalo jen něco přes 2 tisíce diváků a podobně náročná česká novinka Společně sami je v TOP 20 s necelými 800 diváky jen na návštěvě.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Spolu s aktuálním víkendem máme k dispozici také čísla za duben, jen něco přes 700 tisíc diváků je jeden z nejhorších měsíců necovidové historie a rok 2024 se tím rázem ocitl už za výsledky roku 2023. Příští víkend vyhlíží všichni fajnšmekři Furiosu, je však nutno poznamenat, že se ani předchozí vychvalovaný díl nestal megatrhákem, proto by bylo hodně odvážné pasovat ho role zachránce českých kin. Garfield je zatím dobře rozjetý a může dál vévodit. Zbytek novinek (horor Havěť, české krimi Noční klid, čínské krimi Jen řeka teče) bude jen do počtu.

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace