Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První recenze: Furiosa je mistrovské dílo akčního žánru


ikona
Mr. Hlad
anya taylor-joycanneschris hemsworthfuriosageorge millermad maxprvní dojmy
Do you have it in you to make it epic? Vypadá to, že jo.  

Když se v roce 2015 vrátil George Miller k sérii Šílený Max a natočil Zběsilou cestu, koukali jsme na to v kinech s otevřenou pusou. Nekompromisní vize kruté budoucnosti, skvělý design a především samotné akční scény, jaké dosud (a vlastně ani potom) nikdo nenatočil, ho okamžitě zařadily na špičku žánru a šest Oscarů pro akční film taky není úplně obvyklé. Miller se teď do pustiny vrací, aby odvyprávěl příběh Furiosy a jsou u toho Anya Taylor-Joy a Chris Hemsworth a po trailerech jsme byli malilinko nervózní. Jenže evidentně nebyl důvod. 

Furiosa: Sága Šíleného Maxe má momentálně na Rottentomatoes 85% kladných recenzí a vzhledem k tomu, že už ji stihlo hodnotit 79 kritiků, jen těžko můžeme tohle nadšení svalovat na první reakce, které bývají občas trošku přestřelené. Sedm minut potlesku v Cannes je fajn, ale tady bylo podle všeho doopravdy zasloužených. Průměrné hodnocení ze všech recenzí je navíc 8,3 z deseti, takže to vypadá, že Miller skutečně dodal další meganářez. 

Chválí se pochopitelně akce, která je prý skvělá, plná nápadů a groteskních šíleností a i když možná o chlup slabší než minule (konec konců moment překvapení zopakovat nešlo), pořád zdaleka převyšuje akční konkurenci a je typicky divoká a millerovská. Hodně pochval však možná trochu nečekaně sklízí samotné postavy a především silné emoce a komplexnější svět, Anya Taylor-Joy prý důstojně navazuje na Charlize Theron a Hemsworth si prý vystřihl úžasného a nečekaně vrstevnatého záporáka. Výraznější nespokojenost zaznívá jen v souvislosti s tím, že se to celé až příliš podobá Zběsilé cestě. Sami si ujasněte, jestli je to opravdu problém, nebo spíš výhoda. V každém případě Miller podle všeho opět vytřel každému zrak. Možná ne tak intenzivně jak posledně, kdy to po Happy Feet opravdu čekal málokdo. Ale dost na to, aby se o Furiose mluvilo jako o jednom z nejlepších akčních filmů… přinejmenším od Fury Road. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace