Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První reakce: Jak dopadlo Coppolovo obří Megalopolis?


ikona
Jokolo
Adam DriverCannesFrancis Ford CoppolaMegalopolisprvní reakce
Standing ovation evidentně nejsou všechno. 

Coppola svůj vysněný opus magnum Megalopolis chystal více než čtyřicet let. Za tu dobu došlo k mnoha předělávkám scénáře, věhlasný režisér navíc na svůj vysněný megalomanský projekt horko těžko sháněl potřebné finance, neboť studia asi tušila, že nejde o úplnou sázku na jistotu. Nakonec si musel náročnou produkci zafinancovát sám skrze prodej vlastních vinic. Jeho snímek teď dorazil na světovou premiéru v Cannes a naše otázka na kritiky, kteří měli možnost film vidět, zní jasně: stály ty vinice za to? 

Sedm minut se tleskalo vestoje. To může na první dobrou ukazovat na povedený film, který po coppolovsku nechá silný zářez v učebnicích filmografie. V Cannes ale několikaminutové ovace na stojáka mívá kdejaká kravina. A dost možná tak tomu bylo i tentokrát. Vyjma toho, kolik minut se stálo při plácání, může být relevantním ukazatelem kvalit filmu to, že RottenTomatoes hlásí dost otřesných 50 % s průměrným ratingem 4.7 z 10. To je poměrně bolestivé skóre i na poměry trháků, které si nekladou za cíl zalíbit se úplně každému. Ze 24 kritiků navíc ukazuje palec nahoru pouze 14 z nich. 

Po sítích se šíří silné fráze směřující od nočních můr k nejšílenější věci, co jste kdy viděli. Někteří kritici jásají nad Coppolovou odvahou do filmu vetkat osobní témata, která jsou podávána vizuálně opulentním způsobem. Vesměs se chválí zejména jeho vehementní přístup k tvorbě filmu a odhodlání, s jakým se mu podařilo svou vizi do filmu přenést. Filmařsky je to prý často překvapující a nikdy nudné.

Tady však nastává první rozpor, neboť jiní kritici film odsuzují právě jako nudný a plytký. Režisér se prý do filmu snaží narvat všechny ideje, které mu běží hlavou, a ve výsledku je film pouze slepencem náhodných vzletných myšlenek, které nijak nedrží pohromadě. Autorská vize je samozřejmě fajn, pevnější dramaturgický dohled a kritičtější hlasy v průběhu vzniku filmy by prý nebyly na škodu, neboť Coppola se údajně ve filmu až příliš vizuálně i tematicky urval ze řetězu. Ani CGI se prý moc nepovedlo.

Ve finanční úspěch filmu nedoufali ani ti největší optimisté. Pořád jsme ale mohli s nadějí očekávat povedený snímek, který bude mít co říci. Teď to vypadá, že obavy jsou na místě. Snímek zatím nemá stanovenou premiéru v české distribuci. 

---

Spravte si náladu naším posledním Livekem, kde jsme mohli mluvit i o povedených filmech.

 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (48)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace