Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Od Star Wars po Predátory: 8 trailerů, které nám otevřeně lhaly do očí


ikona
do_Od
Ana de ArmasGodzillaMarvelStar WarstraileryWill Smith
Jaké filmy měly nejprolhanější trailery? 

Dlouho, dlouho jsem se chystal na volné pokračování článku o průměrných filmech se skvělými trailery, zvažoval směry, kterými se vydat, až jsem nakonec zakotvil na lhaní. Tedy tom trailerovém lhaní. Konkrétně teď myslím ty případy, kdy nám ukázky říkají něco, jenom aby následně realita byla docela jiná.

Samozřejmě nějaké to klamání tělem být musí, nikdo nechce chodit do kina s vyspoilerovaným dějem z pouhého zhlédnutí traileru, a upřímně dát dohromady seznam takových ukázek, které zbytečně odhalily celý děj, by nebylo zase až tak těžké. Dnes se ale opravdu budeme držet toho věšení divákům bulíků na nos. Vynecháme tentokrát marvelovky, kde těch záměrných klamů byla v průběhu let spousta, a začneme pro jistotu dost možná nejznámější kauzou, která skončila dokonce i u soudu.

Yesterday (2019, r. Danny Boyle)

Hodnocení traileru: 4/5
Index drzosti: 5/5
V čem lhal: Ukázal Anu de Armas, která z filmu byla vystřižena

Britský veterán Danny Boyle neposlal už pět let do kin žádný film a je dost možné, že ta absence ještě nějaký ten rok potrvá. Naposledy nám však nadělil nenápadnou romantickou komedii s Himeshem Patelem a Lily James o hudebníkovi, který ve světě, kde se zapomnělo na Beatles, začne hrát jejich legendární písničky, aby nabyl slávu. A jakožto příjemná jednohubka to bylo docela fajn.

Co už ale fajn nebylo, bylo mávat v ukázce s roztomilou Ančou de Armas, jenom aby diváci následně vycházeli z kina zklamaní, že tam herečka vůbec nebyla. Někteří dokonce byli tak moc zklamaní, že se rozhodli studio Universal zažalovat a chvíli to i vypadalo, že zvítězí. Nakonec to dopadlo spíš plichtou, kdy došlo k mimosoudnímu vyrovnání, jehož detaily nejsou známy. Nicméně smekám klobouk, že do toho šli. Tohle bylo opravdu nefér.

Godzilla (2014, r. Gareth Edwards)

Hodnocení traileru: 5/5
Index drzosti: 4/5
V čem lhal: Sliboval daleko větší roli pro Bryana Cranstona, než ve finále měl

Psal se rok 2014 a mnozí ještě stále rozdýchávali grandiózní finále seriálu Breaking Bad, který Bryanu Cranstonovi zpečetil navždy slávu coby představiteli Waltera Whitea. Není tedy divu, že se toho trailery na novou Godzillu snažily patřičně využít. Jediný háček? Cranston měl ve filmu sotva štěk.

Ačkoliv ho main trailer prodával pomalu jako protagonistu celého filmu, který díky režie Edwardse zkoušel Godzillu pojmout jako skoro až komorní katastrofický thriller, kde se monstrum příliš neobjevuje a spíše se jde po postavách (a uspěl jen tak napůl), ve výsledku tam Cranston byl jen chvíli a snímek táhli jiní herci. Což bylo pro mnohé v kině nejen zklamání, ale možná i trochu nešťastná volba, protože právě jeho postava byla na začátku příběhu asi to nejzajímavější.

Po zániku Země (2013, r. M. Night Shyamalan)

Hodnocení traileru: 3/5
Index drzosti: 4/5
V čem lhal: Sliboval Willa Smithe, ale zbyl prakticky jenom Jaden

Podobný případ jako u Godzilly, zároveň v případě M. Night Shyamalana bychom to klamání tělem měli už brát jako součást hry – koneckonců kdo si myslí, že trailer na jeho nejnovější film Past skutečně načrtnul pravý děj?

Jenže Po zániku Země nebyla ani tolik hra a snaha uchránit zápletku, nýbrž čistě marketingová finta, jak prodat fandům Smithe jeho nové sci-fi, kde má přitom miniaturní roli, protože to celé sloužilo jen jako úvod jeho syna do Hollywoodu. Značně nepovedený úvod, nutno dodat.

Predátoři (2010, r. Nimród Antal)

Hodnocení traileru: 4/5
Index drzosti: 4/5
V čem lhal: Naznačil více predátorů skrz rozsvícené zaměřování

On už samotný název Predátoři by samozřejmě napovídal, že se dočkáme filmu, ve kterém se partička lidí ocitne lovena poněkud větším počtem legendárních sci-fi zabijáků. A když se k tomu přidaly i světýlka v traileru ukazující, že je Adrien Brody v docela slušném maléru, měli diváci celkem jasno.

Jenže to byl další klam. A opět celkem pochopitelný, byť dost frustrující. Marketéři prostě spatřili potenciál v tom vyvolat mezi fanoušky zájem a zvědavost, a bylo jim už tak nějak fuk, že ve skutečnosti ve filmu nic takového nebude. Dodnes jim to mnozí neodpustili.

Rogue One: Star Wars Story (2016, r. Gareth Edwards)

Hodnocení traileru: 5/5
Index drzosti: 3/5
V čem lhal: Ukázal scény z finále, které ve filmu vůbec nebyly

Rogue One je zrovna ten případ filmu, kde se vlastně za lživé trailery můžeme zlobit asi nejmíň, protože v době, kdy marketing vznikal, ještě nejspíš nikdo nevěděl, jaký film vlastně prodává. Hromada přetáček, script doktor Tony Gilroy na scéně a finále, u něhož si studio nebylo do poslední chvíle jisté, jestli je s ním spokojené, či nikoli, vedly k tomu, že traileroví střihači nakonec použili prostě ty nejlepší záběry, co měli k dispozici, aniž by věděli, jestli se dostanou do výsledného střihu, nebo ne.

Těžko se tedy zlobit, na druhou stranu frustrující to je hlavně proto, protože ty záběry z bitvy na pláži a například Jyn čelící Tie Fighteru prostě vypadají náramně dobře, a tak je škoda, že se nikdy nedozvíme, o co všechno jsme přišli.

Mission: Impossible – Fallout (2018, r. Christopher McQuarrie)

Hodnocení traileru: 5/5
Index drzosti: 3/5
V čem lhal: Teasoval scény, které ve filmu nebyly

Opět podobný případ jako výše zmíněné Star Wars, kdy trailer ke konci ukáže scénu s helikoptérou letící poměrně nízko nad silnicí a kamion jedoucí přímo proti ní. Co z toho bylo ve filmu? Nic, protože se tahle scéna ve filmu vůbec neobjevila.

Podobné věci se samozřejmě dějí a nejspíš je nemůžeme tvůrcům tolik vyčítat, občas se prostě materiál mění a zvlášť v době, kdy režiséři tak tak stíhají dokončit vše potřebné před světovou premiérou, je pochopitelné, že trailery někdy ukážou něco, na co v hotovém snímku nedojde. Opět je však nutno říct, že když se jedná o v podstatě vrcholný moment upoutávky, člověku se do hlavy zapíše o to víc, a pak je tím pádem logicky v kině zklamaný, když na ten moment nedojde.

Vetřelec 3 (1992, r. David Fincher)

Hodnocení traileru: 3/5
Index drzosti: 4/5
V čem lhal: Vetřelci měli řádit na Zemi, Fincher ale nakonec natočil úplně jiný film

Dnes už to zase tolik neplatí, ale v minulosti byla studia občas tak nadržená na to fanouškům něco ukázat, že vznikaly teasery na filmy ještě předtím, než se vůbec rozjely kamery. Příkladem budiž třetí Vetřelec, jehož teaser sliboval film, v němž tentokrát Xenomorphové řádí na Zemi. A my dnes už dobře víme, že nic takového ve filmu nebylo.

Fincher místo toho natočil jako svůj debut komorní sci-fi z jedné zapadlé vesmírné kolonie, která s předchozími filmy měla kromě hlavní postavy jen pramálo společného. Což neznamená, že to nebyl dobrý film, který se v průběhu let dočkal zaslouženého docenění, teaser ale zůstává těžce mimo.

Mariňák (2005, r. Sam Mendes)

Hodnocení traileru: 5/5
Index drzosti: 3/5
V čem lhal: Studio lákalo na dalšího Zachraňte vojína Ryana, Mendes dodal úplně jiný film

Kdo viděl antiválečnou depku od Sama Mendese, ten ví, že film by nemohl být vzdálenější tomu intenzivnímu válečnému peklu v podání Stevena Spielberga. Jenže když prodáváte podobný film, tak z toho zkrátka musíte udělat trochu víc Call of Duty, a trochu míň Americkou krásu.

Výsledkem tak byla mírně zavádějící ukázka, ve které dnes zpětně vidíte ty momenty, jež přesně značí, že ten film bude o něčem trochu jiném, ale zároveň je tam pořád ta snaha tvářit se jako moderní válečný velkofilm z války v Zálivu.

A jaké trailery oklamaly nejvíc vás? 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (27)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace