Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zemřel legendární režisér a král béček Roger Corman


ikona
Mr. Hlad
francis ford coppolajack nicholsonjames cameronriproger corman
Zemřela legenda, která ovlivnila celé generace.  

Když se napíše, že zemřela hollywoodská legenda, člověk automaticky očekává někoho jako Hackman, Dench nebo třeba Scott. Lidé v letech, jejichž jména a filmy znají i lidé, kteří film nijak zvlášť neřeší. Málokoho by napadlo jméno Rogera Cormana, přitom jde o člověka, jenž zanechal ve filmovém světě obrovskou stopu. A ve čtvrtek 9. května v osmadevadesáti letech zemřel. 

Roger Corman býval přezdívaný The Pope of Pop Cinema nebo The King of Cult a lépe by to asi popsat nešlo. Doma měl sice Oscara za celoživotní dílo, většinu kariéry však spojil s béčkovými filmy. S béčkovými v tom původním slova smyslu, nemluvíme tu o kvalitě, ale řekněme, že spíš o ambicích. Přesto se jeho kousky jako Maska rudé smrti, Jáma a kyvadlo nebo Zánik domu Usherů staly klasikami. 

Corman ovšem nejen že režíroval a nečekaně často i hrál, ale i produkoval a právě v jeho stáji začínali budoucí klasici jako právě Coppola, režisér Mlčení jehňátek Jonathan Demme, Timur Bekmambetov, Peter Bogdanovich nebo James Cameron. První větší herecké krůčky dělali pod jeho dohledem Jack Nicholson, Sylvester Stallone nebo Dennis Hopper a celá další generace tvůrců na jeho filmech vyrostla a rádi ho pak obsazovali do svých snímků, takže Cormana jste mohli vidět v Kmotrovi nebo v Apollo 13. Stál u zrodu éry Nového Hollywoodu, kdy se na přelomu šedesátých a sedmdesátých let dostali do popředí filmaři místo filmových studií. 

Roger Corman skutečně byl legenda. Taková, co nesedí na Oscarech v první řadě, ani netočí filmy, kvůli kterým se přepisují historické žebříčky návštěvnosti. Ale pro film udělal víc než spousta mnohem slavnějších lidí. Tak si dneska nějakou tu jeho béčkovou klasiku dejte. 

 ---

Další zajímavé příběhy ze života béčkařů najdete tady:

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace